Kitiltanák a kamionokat a Monostori hídról

Múlt kedden, november 23-án a szélesebb térség közlekedési problémáiról egyeztettek a régió polgármesterei és Nyitra megye elnöke Andrej Doležal közlekedési miniszterrel. Az ígéret szerint 2023-ban megtörténik a Vág-híd teljes körű felújítása, és az izsai körforgalom is megépülhet belátható időn belül.

Összefogtak Nyitra megye vezetői, képviselői, polgármesterei annak érdekében, hogy térségünkben is történjenek állami közlekedési beruházások, illetve a megpályázható uniós források is arányosan legyenek szétosztva az egyes régiók között. Komárom, Gúta, Naszvad, Érsekújvár és Dunaszerdahely polgármesterei aláírásgyűjtést is indítottak a közútfejlesztés mihamarabbi felgyorsításáért, illetve az R7-es gyorsforgalmi út mielőbbi folytatásáért. A magyar egységpárt, a Szövetség is csatlakozott a petícióhoz, mely elektronikusan is aláírható a mojapeticia.sk honlapon.

Komárom polgármestere bő egy hónapja levélben kért találkozót a közlekedési minisztertől, amire múlt kedden került sor, online formában, a petíciót kezdeményező városvezetők, valamint Milan Belica, Nyitra megye elnöke részvételével.

Eltéríteni az átmenő kamionforgalmat

Keszegh Béla – aki egyben a Városok Uniójának alelnöke is – kérdésünkre elmondta, Andrej Doležallal a közlekedési gondok megoldásának rövid és hosszú távú lehetőségeit vették sorra. Előbbiek közé sorolható a közúti forgalom korlátozása a Monostori hídon annak érdekében, hogy csökkenjen a komoly terhelést jelentő kamionforgalom. Ezért következő lépésben sor kerül egy egyeztetésre a közlekedésrendészet szakértőivel a szóba jöhető lehetőségekről, például arról, hogy a Monostori hídról legyen kitiltva a kamionos forgalom. Ha ezt a közlekedési szakértők járható útnak találják, a Magyarországgal való egyeztetés után bevezetnék a tiltást – kivéve természetesen a célforgalmat –, aminek nyomán a lengyel kamionok a Komáromi járást elkerülve, a pozsonyi elkerülő úton keresztül lépnék át a magyar határt, illetve a visszaúton is erre közlekednének. A polgármester szerint Komárom elkerülő útja nagyon távolinak tűnik, ezért az olcsóbb, de gyorsabb, reálisan megvalósítható megoldásokra kell összpontosítani.

Andrej Doležal közlekedési miniszter másfél évvel ezelőtt a Vág-hídnál

A térség vezetői tárgyaltak a 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó uniós források regionális szétosztásáról, illetve ennek Nyitra megyébe irányuló hányadáról. Konkrétabban arról, hogy a korábbi 14 százalék helyett ezt az arányt ne csökkentsék le 9 százalékra.

Milan Belica megyeelnök arra mutatott rá, hogy Nyitra megye egy hagyományosan fejlett régió, nagy népességgel, ám mégsem tud tovább fejlődni, mert a nagy forgalom ellenére sincsenek megfelelő közutak, gyorsforgalmi utak, korszerűtlen a vasúti hálózat, sőt, a vízi utak sincsenek kellőképpen kihasználva. Jelezték a miniszternek, hogy a régió, illetve a megye szeretne súlyának – és elhanyagoltsági fokának – megfelelően részesülni az európai helyreállítási alap 6,3 milliárdos eurós keretéből, amiből a tervek szerint például 700 millió eurót költenek vasútfejlesztésre, ugyanígy hidakra is jelentős pénzcsomagot különítenek el.

Két éven belül megújulna a Vág-híd

„A miniszter úr jelezte, arányosan várhatók fejlesztések a vasút terén a térségben – tájékoztatott Keszegh Béla. – Rövid időn belül konkrét információkat ígért az izsai körforgalom kiépítésével kapcsolatban. Konkrétumként elhangzott, belátható időn belül megtörténik a komáromi Vág-híd teljes körű felújítása. Jövő tavaszig kiadhatják az építési engedélyt, 2022 második felében a kivitelező kiválasztása is megtörténne közbeszerzés útján, maga a felújítás pedig 2023-ban zajlana, beleértve a híd mindkét részét.” Komárom polgármestere elmondta, a felújítást félpályás útlezárással oldanák meg, vagyis nem fordulna elő, hogy a munkálatok idején Gútán keresztül lehetne csak eljutni mondjuk Izsára.

Jelezte azt is, hogy rövidtávon enyhítené Komárom közlekedési gondjait, csökkentené a Pozsonyi úton kialakuló dugókat, ha szélesítenék az állami főutat, és a Tesco áruházon túl Őrsújfalu irányába is négysávosra bővítenék.

Keszegh Béla szerint a közlekedési miniszter alapvetően nyitottan állt a felmerülő problémákhoz, ebből a szempontból egyértelműen jobbnak tartja, mint elődjét, aki tárgyalásra sem méltatta a régió képviselőit. „Konkrét lépésekben egyeztünk meg, konkrét személyekkel fogunk egyeztetni. Bízom benne, hogy ezeknek eredménye is lesz, és túllépünk az ígéreteken” – fűzte hozzá.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:
A Szövetség kiáll a polgármesterek mellett
Petícióval követelik a gyorsforgalmi utat
Budapest után Pozsony is támogathatná a régiót
Megoldást sürgetnek a közlekedési gondokra

Top