A Szövetség kiáll a polgármesterek mellettAz október elején megalakult magyar egységpárt, a Szövetség is támogatja a régió polgármesterei által elindított petíciót, mely az R7-es gyorsforgalmi út építésének mielőbb folytatását és a térség közlekedési gondjainak mihamarabbi megoldását követeli. Ötvenezer aláírás összegyűjtése a cél.

Mint arról beszámoltunk, Komárom, Gúta, Naszvad, Érsekújvár, valamint Dunaszerdahely polgármesterei közösen indították el az aláírásgyűjtést. Egy olyan mechanizmus kidolgozását kérik a kormány illetékeseitől, amely alapján érvényesül az arányosság elve a tervezett beruházásoknál, és egyformán kezelik az egyes régiókat – tehát aminek nyomán a déli országrészben is megújulnak és épülnek majd a hidak, az utak, fejlődik a vasúti hálózat.

Múlt pénteken közös sajtótájékoztatót tartottak az említett városok polgármesterei, továbbá a Szövetség politikusai a dunaszerdahelyi járásbeli Egyházgelle közelében. Egész pontosan a nyugat-keleti irányú R7-es gyorsforgalmi út mellett, amely Pozsonytól indulva véget is ér itt, az építése megállt.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke hangsúlyozta, a félbehagyott gyorsforgalmi út jól jelképezi a pozsonyi kormány hozzáállását a déli régiókhoz. Rámutatott, ugyanez a hozzáállás látható a kórházreform kapcsán is, ami hátrányosan érinti Dél-Szlovákiát. „Támogatjuk a polgármesterek kezdeményezését. Arra kérjük az embereket, hogy minél többen csatlakozzanak a petícióhoz! Közösen elérhetjük, hogy fejlődjön régiónk“ – jelentette ki a pártelnök, aki szerint nemcsak az R7-es mielőbbi folytatására, hanem egy észak-déli gyorsforgalmi útra is szükség van – össze kell kötni az R1-est a magyarországi M1-es autópályával. Emellett rövid távú megoldások is szükségesek, elsősorban a Csallóközre zúduló közúti teherforgalommal kapcsolatban.

Horváth Árpád, Gúta polgármestere megemlítette, 2-3 éve növekedett meg a kamionos forgalom a Komárom – Gúta – Vágsellye útszakaszon, ami a Monostori híd átadásával megsokszorozódott. Emlékeztetett a 4 halálos áldozatot követelő balesetre, amit egy lengyel kamion okozott – vagyis szükséges a közlekedésbiztonság növelése. Hangsúlyozta, a térség számára nem megoldás, ha egyik útszakaszról egy másikra toljuk át a közlekedési problémákat. Keszegh Béla, Komárom polgármestere a példaértékű összefogás fontosságát emelte ki, amikor polgármesterek, megyei képviselők, pártok és civilek egy cél érdekében működnek együtt. Ez pedig a régió felemelkedése és fejlődése, ami szerinte minden itt élő számára lényeges, nemzetiségre és párthovatartozásra való tekintet nélkül.

Az eseményen jelenlévő Iván Tamás, a Szövetség komáromi politikusa hangsúlyozta, elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra egy régió fejlődéséhez. „Gyorsforgalmi utak és autópályák nélkül a régiót elkerülik a befektetők, így kevesebb munkahely létesül, ami negatívan hat a munkavállalókra, vállalkozókra és a régió gazdaságára egyaránt. A Komáromi járásban jelenleg 0 km autópálya található, sőt a legközelebbi szlovák autópálya is több mint 50 kilométerre van Komárom városától“ – mutatott rá a politikus. Marcinkó Adrián (Szövetség) úgy látja, egyértelműen kritikus a helyzet Komáromban az áthaladó teherforgalom miatt. „Reggelente dugókban ülünk, az útjaink túlterheltek, egyre több a közúti baleset, amik sajnos emberéleteket is követelnek. A minisztérium terveiben mégsem látjuk, hogy régiónk problémája érdekelné őket“ – jelentette ki, hozzáfűzve, itt az ideje, hogy Dél-Szlovákia is megkapja az őt megillető beruházásokat az infrastruktúra fejlesztéséhez.

(cs)

Petícióval követelik a gyorsforgalmi utat
Budapest után Pozsony is támogathatná a régiót
Megoldást sürgetnek a közlekedési gondokra

Top