Megújul a Komárom és Gúta közötti útszakasz

December közepén Nyitra Megye Önkormányzatának közgyűlése is elfogadta a 2021-re vonatkozó költségvetését, amely kiegyensúlyozott, hiszen a bevételi és a kiadási oldalon egyaránt 275,5 millió euró szerepel. Összehasonlításképpen: ez nagyjából 10-szer akkora összeg, mint amennyiből Komárom városa gazdálkodik majd.

Beruházásra, fejlesztésre összesen 10,4 millió eurót különített el a megye, melynek jelentős részét, mintegy 7 millió eurót a megyei fenntartású utak felújítására fordítanak. Ezen kívül tartalmazza a megpályázott EU-támogatások önrészét, amelyek egy része ugyancsak a megyei utak burkolat-felújítását célozza.

Teljesen megújuló utak Gúta környékén

Farkas Iván, a megyei önkormányzat MKP-frakciójának vezetője hangsúlyozta, a járvány miatti gazdasági hanyatlás következtében a lezajlott közbeszerzések hihetetlenül alacsony beruházási, kivitelezési árakat generáltak – ami a romló gazdasági helyzet egyetlen kedvező folyománya. Így viszont az Integrált Regionális Operatív Programban (IROP) rendelkezésre álló uniós forrásokból további útszakaszok újulhatnak meg, nevezetesen a Komárom – Gúta, továbbá a Gúta – Vágsellye útszakaszok is teljesen új burkolatot kapnak. „E két szakasz teljes dokumentációját bekérette az Integrált Regionális Operatív Program irányító hatósága“ – mutatott rá a politikus. Kérdésünkre azt is elmondta, miután az említett két szakasz uniós támogatásból újul meg, a felújítás is EU-s normák szerint történik, ami a hazai műszaki előírásoknál szigorúbb. Röviden, a teljes körű burkolatfelújítás a szokásosnál is alaposabb lesz, tekintettel lesznek a szűkebb, problémás szakaszok orvoslására is Gúta és Keszegfalva környékén.

Kisebb útszakaszok

Ezen kívül teljesen megyei finanszírozás mellett csaknem 11 kilométernyi út újul meg a Komáromi járásban, közel 69 ezer euróból. E felújítások 6 rövidebb II. és III. osztályú útszakaszt érintenek: Búcs és Köbölkút (II/588), Gúta és Naszvad (III/1477), Bagota és Perbete (III/1470), Csicsó – Kulcsod (III/1422), Nemesócsa – Gúta (III/1455) és Kava – Vágfüzes (Agyagos) (III/1463) között. Másfél és három kilométer közötti szakaszokról van szó. Farkas Iván megjegyezte, 2021-ben a felújításra kerülő útszakaszok 68 százaléka Nyitra megye déli négy járásában, a Komáromi, az Érsekújvári, a Lévai és a Vágsellyei járásban található.

A jövő évi megyei költségvetés 265 millió eurót fordít a megye által fenntartott, illetve támogatott intézményekre, hogy méltó körülmények között működhessenek.

Több hónapig tartó egyeztetések nyomán múlt héten a megyei önkormányzat jóváhagyta Nyitra megye felkészülését a regionális fejlesztés terén az EU-támogatás lehívására a 2021-2027 közötti időszakban.

Megyei turizmusfejlesztő ernyőszervezet

Lényeges lépés a turizmus fejlesztése terén, hogy a megyei önkormányzat létrehozta a kerületi turisztikai desztinációs menedzsmentet (TDM). A szervezet a megye területén levő 4 regionális, helyi TDM (Dunamente, Bars, Párkány, Nyitra) megyei ernyőszervezete lesz, valamint feladatába tartozik majd a regionális turisztikai desztinációs menedzsmenttel nem rendelkező, ám idegenforgalommal vagy idegenforgalmi potenciállal bíró kistérségek felkarolása, promóciója és támogatása – tájékoztatott az MKP megyei frakciójának vezetője.

(cs)

(Cikkünk a Delta december 22-i számában jelent meg.)

Top