Újulnak a megyei utak, parkosítás a kórházban

Régió. További megyei utak felújításáról döntött Nyitra Megye Önkormányzata, egyúttal arról is, hogy a Komáromi Agel Kórház 89 ezer eurós támogatást kapjon a hamarosan átadásra kerülő új sürgősségi központ környékének parkosítására.

Múlt héten a megyei képviselők jóváhagyták, hogy idén is folytatódik a megyei fenntartású II. és III. osztályú utak teljes burkolat-felújítása, összesen 7 millió euróból. Farkas Iván, a Szövetség megyei frakciójának vezetője kiemelte, az útfelújítások 65 százaléka magyarlakta régiókat érint. A Komáromi járás területén 9 kilométernyi út kap új burkolatot a következő szakaszokon, illetve ezek egyes részein: Naszvad–Gúta, Ógyalla–Perbete, Nemesócsa–Gúta és Csicsó–Nagymegyer.

De nemcsak megyei forrásból, hanem – mint azt korábban megírtuk – az Európai Régiófejlesztési Alapból is jelentős összeget merít a Nyitra Megyei Önkormányzat utak rendbetételére. Idén kezdődik a Komárom–Gúta útszakasz felújítása (teljes költsége 4,5 millió euró), illetve egyes helyeken szélesítése, továbbá ennek folytatása, a Gúta–Vágsellye szakasz is (1,2 millió euró). Ugyancsak nagyrészt uniós támogatással újul meg az Érsekújvár–Gúta szakasz (kb. 3,4 millió euró), valamint a Bajcs és Párkány között vezető II/509-es számú út, mely részben ugyancsak a Komáromi járáson keresztül halad (nagyjából 8,7 millió euró).

Megyei támogatás a kórháznak

Legutóbbi ülésükön a megyei képviselők jóváhagyták Becse Norbert (Szövetség) javaslatát, mely szerint 89 500 eurós támogatást nyújtanak a Komáromi Agel Kórháznak abból a célból, hogy parkosíthassa a néhány hónapon belül átadásra kerülő új sürgősségi központ melletti megyei tulajdonú területeket.

Az új sürgősségi központ eredetileg 11,2 millió eurós költséggel épül(t) – jelenleg a befejező munkálatok zajlanak. Mivel azonban az építőanyag-árak az egekbe szöktek, nem maradt pénzforrás az új pavilon melletti területek csinosítására, ezért a kórház vezetése támogatókat keresett. Komárom vezetésének közbenjárásával végül a megyei önkormányzat és képviselői nyújtottak segítséget a nehéz helyzetben. A jóváhagyott támogatást a sürgősségi pavilon körüli terület parkosítására, tereprendezésére, továbbá kültéri bútorok – padok, kukák – kihelyezésére fordítja a kórház.

„Nagyon jó az együttműködés a komáromi és a megyei önkormányzattal, az ilyen előrelépések egyértelműen a lakosok érdekét szolgálják. A széles összefogás segít a kórház fejlődésében, egyúttal abban is, hogy megmaradjon a mostani besorolása” – nyilatkozta Miroslav Jaška kórházigazgató.

(csá)

Utak és iskolák felújítására költ a megye
Kórházunk a legjobbak között
Már állnak az új sürgősségi központ falai
A kórházé lesz az egykori nővérszálló

Top