Már állnak az új sürgősségi központ falai

Komárom. Tavaly júliusban kezdték meg az új sürgősségi központ építését a komáromi kórházban. Mostanra már szerkezetkész állapotú az épület, melyet a belgyógyászati pavilon és a sebészeti-nőgyógyászati pavilon között emeltek. Ha továbbra is minden a tervek szerint halad, az év végéig teljesen elkészül.

2020 nyarán ünnepélyes keretek között kezdték meg az új sürgősségi betegellátó központ építését a komáromi Agel kórházban. A beruházás 11,2 millió euróból valósul meg, a költségek nagy részét, mintegy 9,2 millió eurót uniós forrásból finanszírozzák egy sikeres pályázat nyomán. A kivitelező a közbeszerzés útján kiválasztott, vágsellyei székhelyű MENERT társaság.

Az új sürgősségi központot folyosók kötik majd össze a nemrég megújult belgyógyászattal és a sebészeti-nőgyógyászati pavilonnal. A központ szolgálja majd ki az összes kórházi osztályt, tehát egységesen itt történik majd a betegfelvétel. Miroslav Jaška kórházigazgató hangsúlyozta, mindez minőségi előrelépést jelent, hiszen a pácienseket szükség esetén azonnal a műtőbe lehet vinni. A komáromi kórház egyébként pont a sürgősségi felvétel gyorsaságában marad el a többi szlovákiai kórház átlagától, legalábbis az INEKO intézet legutóbbi kórházrangsorának értékeléséből ez derült ki. Összességében egyébként jó értékelést kapott a komáromi intézmény, melyet az általános kórházak között a 7. legjobbnak találtak.

Az új sürgősségin a minőségi betegellátást szolgálja majd 12 mobil kórházi ágy, 9 vizsgálóágy, 3 betegszállító ágy, 3 új műtőterem, továbbá egy sor korszerű orvosi berendezés és eszköz, így például röntgenkészülékek, CT-készülék, aneszteziológiai felszerelések, műtőtornyok és defibrillátorok.

Marian Poliak, a kórház műszaki illetékese elmondta, az építkezés a koronavírusjárvány okozta nehézségek ellenére is terv szerint halad. A vasbeton konstrukciót már 2020 végére sikerült felhúzni, jelenleg a belső terekben zajlanak kőművesmunkák, illetve a tetőszerkezeten dolgoznak. Befejezése után az új épület a maga nemében az egyik legkorszerűbb lesz Szlovákiában mind építészeti, mind technológiai, de legfőképp orvosi szempontból.

Ilyen lesz

Mivel a kórház az építkezés ideje alatt is teljes kapacitással működik, Miroslav Jaška külön köszönetet mondott a kivitelezőnek és a beszállítóknak a tapintatos hozzáállásukért, illetve az egészségügyi dolgozóknak, pácienseknek és látogatóknak, amiért az építkezés során felmerülő kellemetlenségeket türelemmel és megértéssel viselik.

A sürgősségi központ építését, beleértve teljes műszaki felszerelését, az év végéig tervezik befejezni.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:

Élmezőnyben a komáromi kórház

Elkezdték az új sürgősségi központ építését

Top