Újra játszik a színház

Mivel a legderűlátóbb előrejelzések is csak jövő januárra-februárra tették a színházak, mozik, koncerttermek újraindulását, minden kulturális intézményt váratlanul ért a november közepén meghozott kormányrendelet, miszerint mégis megnyithatnak a nézőterek legfeljebb 50 százalékos kihasználtsága mellett. A Komáromi Jókai Színházban még az idén lesznek hagyományos előadások.

November 29-én, vasárnap az Üvegcipővel indulnak a kőszínházi előadások

A Komáromi Jókai Színház színészeit, alkalmazottait sorozatos megbetegedések sújtották az elmúlt időszakban, de a különböző korlátozások is hozzájárultak ahhoz, hogy a Mi osztályunk próbafolyamata megrekedt. Mint megtudtuk, az említett előadás próbafolyamata előreláthatólag a 2021-es év első hónapjaiban folytatódik.

A kötelező leállások alatt azonban a színház művészeti vezetése előkészített több online jellegű művészeti tevékenységet is, melyeket rövidesen láthatnak a nézők a színház Facebook és Instagram oldalán. Az egyik projekt – mely a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre – a kortárs szlovák drámák felolvasószínházi feldolgozására irányul, de a szlovák iskolaügyi minisztérium támogatásával a színház művészei belekezdtek egy nagy lélegzetű, oktatási segédanyagokat létrehozó tervezet megvalósításába is. Ezzel párhuzamosan a szlovákiai magyar költők és írók műveivel is foglalkoznak a Jókai színészei, Felvidéki Magyar Költők és Írók Társasága címen online sorozat indul november végén.

Még az idén lesznek hagyományos előadások is a Jókaiban. Elsőként Molnár Ferenc Az üvegcipő című színművét mutatják be november 29-én, majd decemberben is, továbbá a szeptemberben bemutatott Hamlet című stúdióelőadást is kínálják – a pontos időpontokról a későbbiekben tájékoztat a színház.

A kialakult helyzet miatt több próbafolyamat előbbre került, december első napjaiban kerül sor a Vén bakancsos és fia a huszár olvasópróbájára (rendező: Eperjes Károly), és folytatódik a munka a színházi kísérleti terében: Nádas Péter Temetés című művét állítja színre Rastislav Ballek a Benkő Géza Stúdiószínpadon, Bárdos Judit és Culka Ottó főszereplésével.

Amennyiben a járványügyi helyzet lehetőséget ad rá, az adventi ünnepkör keretében idén is lesz Mikulás-napi ünnepség és adventi koncert a színház művészeivel. Az adventi koncerten kerül sor az Ünnepváró című karácsonyi album bemutatására is. Erről lapunk 4. oldalán bővebben olvashat.

(d)

(Cikkünk a Delta november 24-i számában jelent meg.)

Top