Szigorodtak a határátlépés szabályai

Hétfőtől, november 16-tól ismét új járványügyi szabályok léptek hatályba Szlovákiában. Ezek egy része a magyar-szlovák határátlépést is befolyásolja. Míg a munkába ingázók az eddig megszokott módon, munkáltatói igazolással átléphetik a határt oda-vissza, a rokonlátogatás céljából Magyarországra utazók már csak 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszttel jöhetnek vissza Szlovákiába, egyébként karanténba kell vonulniuk. Néhány enyhítő intézkedés is hatályba lépett, korlátozott üzemmódban nyithatnak a mozik, színházak, templomok, de pályára léphet a KFC is.

Múlt szerdán további 45 nappal meghosszabbította az október 1-jén bevezetett vészhelyzet érvényességét a szlovák kormány a koronavírus-járvánnyal indokolva a lépést. Ez azt jelenti, hogy a vészhelyzet december végéig tart majd.

Több új intézkedést is bejelentettek a járvánnyal összefüggésben. A Közegészségügyi Hivatal rendelete alapján hétfőtől (november 16.) szigorodik a magyar-szlovák határ átlépésének szabályozása, miután Magyarországot a vírus szempontjából kockázatos, „vörös“ országok közé sorolták (e pillanatban az összes szomszédos állam vörös besorolású). A munkába ingázók az eddig megszokott módon, munkáltatói igazolással átléphetik a határt oda-vissza – ehhez nincs szükségük semmilyen negatív tesztre. Egyúttal megszűnt az ingázókra vonatkozó 30 kilométeres határsáv. Ugyancsak szabadabban mozoghatnak a határ túloldalán tanuló diákok, de például – indokolt esetben – a sportolók, gazdálkodók, művészek is.

Ha viszont valaki nem tartozik a kivételek közé, például csak üzletbe vagy rokonlátogatóba menne, már számolnia kell azzal, hogy a Szlovákiába való visszatéréskor 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell felmutatnia. Adott esetben ezt akár a kiutazás előtt beszerezheti még Szlovákiában. A másik lehetőség, hogy ha vörös országból lépnénk be Szlovákiába, előzetesen kitöltünk egy elektronikus űrlapot a korona.gov.sk/ehranica/ weboldalon, majd ezt követően beléphetünk az országba. Ekkor azonban, negatív teszt hiányában kötelező otthoni karanténba, esetleg valamelyik állami karanténba kell vonulnunk 10 napra.

Bár korábban volt róla szó, mostanra kiderült, egyelőre nem állítanak fel tesztállomásokat a határon. Ha a későbbiekben erre sor kerül, akkor az fizetős tesztelés lesz.

Az egyes országok besorolását hetente felülbírálják az európai értékelési rendszer alapján, vagyis Magyarország leghamarabb a jövő héten kerülhet át a vörös zónából a kevésbé kockázatosnak számító sárga zónába. Ez akkor történhet meg, ha a 100 ezer lakosra számított pozitív esetek száma 150 alá esik. Ugyancsak fontolgatják a más határátkelőkön alkalmazott 12 órás átlépést, ami esetében lazább szabályok lennének, azonban erről csak a későbbiekben döntenek.

Nyílnak a mozik, színházak, templomok

Néhány kellemesebb intézkedés is hatályba lépett hétfőtől. Megnyithattak a mozik, színházak, újra lehet templomba járni, kulturális rendezvényeket szervezni. Ugyanakkor teltházas előadásokat még nem szabad tartani, a nézők csak sakktáblaszerű elrendezésben ülhetnek, vagy pedig minden második sorban foglalhatnak helyet. Étel és ital fogyasztását viszont nem engedélyezték, és kötelező a résztvevők testhőmérsékletének mérése.

A fitneszközpontok és uszodák is kinyithattak, de csak azzal a feltétellel, hogy egyszerre legfeljebb hat látogatót fogadnak, miközben a személyzetnek kötelező a maszk. Az eddig engedélyezett sportrendezvényeken kívül a második osztályú jégkorong- és labdarúgóligában is újraindulhat a játék, ami azt is jelenti, hogy a KFC is pályára léphet, ám egyelőre nézők nélkül.

Az éttermeket és vendéglátóhelyeket érintő korlátozások egyelőre nem változtak – ételt és italt fogyasztani továbbra is csak a kültéri teraszokon engedélyezett.

Igor Matovič miniszterelnök a szombati fertőzési adatokat értékelve hangsúlyozta, 5 hete nem voltak ilyen kedvező számok szombaton – azaz 1200 pozitív eset. Szerinte ez a tömeges tesztelésnek is köszönhető. Ismét utalt ara a lehetőségre, hogy újabb országos tesztelés lehet a jövőben, ellenkező esetben ugyanis teljes lezárást kellene bevezetni, mint Ausztriában.

(csaba)

(Cikkünk a Delta november 16-i számában jelent meg.)

Top