Több ezer darabból áll a játékgyűjtő kollekciójaNemesócsa. Mindannyiunknak megvannak a saját, kedvelt, szabadidős tevékenységei, melyeknek örömmel hódolunk. Hiszen ezen hobbik nélkül kevesebbek lennénk. A nemesócsai Ďurkovič Tamás (Toncsi) is méltán lehet büszke szenvedélyére, hiszen amikor levezet otthonuk alagsori pincehelyiségébe – ahol több mint 3000 darab robotot és játékfigurát tárol –, olyan érzésünk támad, mintha egy másik világba csöppentünk volna. Vintage játékfigura-kollekciója pedig párját ritkítja az országban.

Nemhiába mondják, hogy gyermekkorunk szeretett játékai, meséi sokszor felnőttként is meghatározó tényezői életünknek. És nem azért, mert még nem nőttünk volna fel. Inkább amiatt, mert még ott él bennünk a lelkes gyerkőc, aki elkötelezett felnőttként igyekszik megőrizni azokat az utókor számára. Csakúgy, mint Tamás, akiben a legkedvesebb gyerekkori élményeket idézi fel gyűjteménye – mindezen játékok, rajzfilmek, mesehősök és robotok iránt való rajongása azóta sem csökkent.

„Jómagam a 80-as évek végén voltam kisgyerek, s akkoriban még igazán hódítottak a rajzfilmek. Először a Balu kapitány, a Tini Nindzsa Teknőcök, Donald kacsa, majd a Transformers és a G.I. Joe mesék lopták be magukat a szívünkbe. Később pedig ezek játékverzióira áhítoztunk. Sajnos nálunk, Szlovákiában már akkoriban is nehezen beszerezhető játékoknak számítottak. Szerencsés voltam, hogy éltek rokonaim külföldön, Amerikában és Németországban, akik sok figurát küldtek. Azonban gyűjteményem legkedvesebb darabját, egy G.I. Joe babát anyukámtól kaptam, melynek a mai napig kiemelt helyet szentelek“ – számol be a gyűjtő.

Tamás sok időt töltött külföldön, ebből néhány évet Angliában, ahol egy piacozás alkalmával újra szembetalálta magát egy Transformers figurával, és azonnal meg is vásárolta. Persze nem állt meg ennél az egy darabnál, így szép kis gyűjteménnyel érkezett haza. Először megfordult a fejében, hogy túlad rajtuk, mígnem egy barátja tanácsára utánanézett annak, milyen értékes kincsek is kerültek birtokába. Ezután megismerte a játékhősök adás-vételének folyamatát, több börzén és kiállításon is megfordult, miközben sok barátra, gyűjtőre tett szert, akikkel azóta is jó kapcsolatot ápol. „Egy-egy ilyen tematikájú kiállításnak, börzének hozzánk legközelebb Magyarországon, illetve főként nemzetközi viszonylatban van hagyománya. Immár 10 éve büszkélkedhetek saját gyűjteménnyel, miközben megtanultam, hogyan legyek jó vásárló és eladó is az iparágban. Örömmel veszek részt személyesen az egyes kiállításokon, és néhány portékámat magammal viszem eladni. Természetesen megfontolom, hogy mely daraboktól válok meg, hiszen vannak olyanok is, melyeket sose adnék el. Az internetnek köszönhetően 1-2 héten belül az online térben is le tudok bonyolítani egy-egy adásvételt, akár a tengeren túlról is. Leginkább ugyanis az amerikai, illetve japán gyártású mesehős figurák, robotok érdekelnek, de szívesen kutatok egyéb kincsek után is“ – árulja el.

Gyűjteménye ma már több mint 3000 robotra és rajzfilmhősre tehető, mely a rendszeres eladásnak, cserének s vásárlásnak köszönhetően mindig változik. Azt, hogy melyik figura mennyit ér, gyártási éve, állapota, illetve ritkasága határozza meg. Tamás kollekciója között elsősorban 80-as és 90-es évekbeli Vintage Transformers és G.I Joe hősöket találunk, továbbá játékokat a Marvel és DC univerzumból. Nagyon sok Star Wars karakter is pihen a polcokon, de vannak mesefigurák a Tini Nindzsa Teknőcökből, a Balu kapitányból vagy a Ghost Riderből is. A régebbi kiadású játékfigurák mellett fiatalabb gyártmányok is felbukkannak itt-ott, ám minőségük változása már első ránézésre észrevehető. A klasszikus, régi darabokat még igazi játékra tervezték, sokkal időtállóbbak.

„Nagy öröm számomra, hogy a családom és barátaim a mai napig támogatnak, noha először kicsit furcsállták, hogy mibe is kezdtem bele. Amellett, hogy felnőttként ott él bennem a gyerek, mint a legtöbb emberben, a gyűjteményemnek kialakított szoba számomra egyet jelent egy relaxációs helyiséggel. A pihenés és kikapcsolódás szigete, ugyanakkor büszkén mutogatom barátaimnak is”– teszi hozzá mosolyogva. Tamás feleségének, Krisztinának is van már egy kisebb játékhős-kollekciója, sőt kislányuk is érdeklődik irántuk. „Boldogsággal tölt el, hogy kislányomtól sem áll távol a játékfigurák s legók szeretete. Be kell valljam, egynéhány portékát már be is szereztem neki. Az, hogy tovább viszi-e hobbinkat, majd az ő döntése lesz, de bízom benne, őt is magával ragadja ez a csodálatos világ“– zárta szavait a gyűjtő.

Ferenczy

Hódít a komáromi Jókai-palacsinta
Élet a marcelházi állatkórházban
Könyvet ír a világ gulyásairól
Mandalaművészet, avagy fókuszban önmagunkkal

Top