Mandalaművészet, avagy fókuszban önmagunkkal

Rohanó világunkban nehéz megtalálnia az embernek önmagát. Egyre többen fordulnak a természetes gyógymódokhoz és ismerkednek az ősi kultúrák motívumaival. Például a mandalákkal, amelyek őshazájának Tibetet tekintik, ám az indiai és az amerikai indián civilizációban is megtalálhatók. Eredetük a múlt homályába vész, a mandalakészítők és szakértők viszont igyekeznek visszanyúlni a gyökerekhez.

A komáromi Bendo Erika kozmetikusként nagyon sokat foglalkozott a színekkel, majd természetes kozmetikumok és szappandekorációk gyártásába kezdett. Érdeklődése a szimbólumok és mandalák felé fordult, több tanfolyamon is részt vett, alkotói kedve egyre nőtt, és megfestette első mandaláját, mely a naplója fedőlapját díszíti. Azóta szebbnél szebb mandalákat alkot, közel egy éve pedig rendszeresen érkeznek hozzá felkérések, megrendelések.

• Mit kell tudni a mandalákról?

– A mandalák már nagyon rég ismeretesek. Tibetben a buddhista szerzetesek készítették őket először, színes homokból vagy rizsből. A homokmandalák röviddel az elkészülésük után meg is semmisültek: szétszórták őket vagy hagyták, hogy a szél szétfújja azokat. Ezzel is azt a buddhista meggyőződést hirdetve, miszerint „semmi sem tartós”.

Manapság már nagyon sok helyen találkozunk mandalákkal. A legtöbb kör alakban jelenik meg, ugyanis a kör a végtelenség szimbóluma. A felépítését illetően középről indulunk: a mandala közepe a lélek, következik a személyiség, a test, a széle pedig egyfajta összegzés. További szimbólumok is megjelennek benne, mint az életfa, az élet virága, a lótuszvirág vagy a végtelenség csomója különböző formákban. Ezek szerepelhetnek a mandala közepében is, még jobban megerősítve azt. Az életfa mindent összekapcsolva ábrázol. Ez a kohézió szimbóluma, emlékeztet arra is, hogy soha nem vagyunk egyedül. Az élet virága, más néven a „szent geometria” egyszerű szépségével és tökéletességével, a teremtés mindig megújuló folyamatának szimbóluma. A lótuszvirág a tisztaság, a gyógyulás képviselője, hiszen mocsaras talajból gyönyörűen, makulátlanul bújik elő.

A színek pedig összeköthetők a csakrákkal is, hiszen valahol hatást gyakorolnak rájuk. Mindegyiknek megvan a maga jelentése: a piros a tüzesség és szerelem színe, az arany árnyalatai egészen a bronzig a gazdagság, a bőség és siker színei, a kék az egészségé, a gyógyulásé, az ellazulásé, a narancssárga bölcsességé, a sárga vidámságé. A lila nyugtató hatású és egyben védőszín is. A védőszínek – azaz a lila és a türkiz árnyalatai – javasoltak rossz álmok esetén, ha nagyon sok a negatív gondolat, vagy amikor valaki úgy érzi, „meg van átkozva”.

Fontos, hogy a színek összhangban legyenek és egy bizonyos összhatást alkossanak.

• Hogyan készül a mandala?

– Többféle mandalát is készítek. Lehet személyre szabott, párkapcsolati vagy családi. A személyes mandala esetében a névből és születési dátumból kapok egy számot, melyhez tartoznak a színek, amelyekkel aztán dolgozom. Persze, nem feltétlenül kell, hogy kedvenceink legyenek, itt arról van szó, hogy a kapott színekből alkotott mandala tud a legjobban segíteni tulajdonosának. Fa alapra dolgozom, mely általában feketére van festve, így tisztító és védő hatása van. Erre pontozó technikával készül a mandala. Nincs sablon, egyedül a szélén jelölök be körzővel egy kört, hogy meglegyen a formája. Amikor belekezdtek, sose tudom előre, mi lesz a végeredmény.

Először falra kitehető mandalákat készítettem. Viszont az ilyen nem mindenkinek passzol a lakásába, vagy éppen nincs rá megfelelő helye, elkezdtem más tárgyakra is festeni, például bögrékre, kis tükrökre, kulcstartókra. A legnagyobb mandala, amit eddig készítettem, 70 centiméter átmérőjű, amelynek elkészítéséhez mintegy15 órára volt szükség. Az idő persze tőlem függ, általában 1-2 hetet kérek a megrendelőtől. Jelenleg sok újdonságon töröm a fejem, többek közt órát is szeretnék megfesteni.

Sokszor érkeznek olyan kéréssel, hogy szeretnék, ha elkészítenék egy gazdagság mandalát, szerelem mandalát vagy házassági évfordulóra, az újonnan nyíló szalonba egy személyes, de akár szerencsét hozó mandalát is. Ekkor a megfelelő színekkel és szimbólumokkal variálok.

• Van okunk hinni abban, hogy tényleg segít a mandala?

– Nagyon sok ember hisz bennük. Nekem is voltak és vannak pozitív visszajelzéseim, amikor segített annak, akinek készítettem.

Nemrég felkeresett egy hölgy, aki elég rossz helyzetben és életpasszban volt, hogy szeretne egy személyes mandalát. Megbeszéltük, mire akar összpontosítani és elkészítettem a mandalát. Pár hete jelzett nekem, hogy az új lakásba, ahova költözött jól érzi magát, talált munkát, lett új párkapcsolata és harmonikusan zajlik az élete. Nem tudja, hogy a véletlen műve-e vagy ekkora hatást gyakorolt rá a mandala.

Vagy egy másik: itthon a hétéves kislányom panaszkodott, hogy rossz álmai vannak, nem jól alszik. Készítettem egy mandalát és betettük a hálószobába. Pár nap múlva örömmel újságolta, hogy hát ez a mandala nem is kamu dolog, hiszen sokkal jobban alszik. Jómagam is azt vallom, hogy van bizonyos pozitív hatása. Nem állítom, hogy mindenre ez a megoldás, hiszen idő kell a dolgok megvalósulásához. Viszont gondoljunk bele, hogy okkal hordunk például az autóban, vagy nyakláncokon védőmotívumokat. Okkal választjuk meg, milyen színű ruhát veszünk fel. Nem is tudjuk hirtelen miért, de ott van a tudatalattiban.

Aki egy picit hisz benne, odafigyel rá, vagy csak magával hordja, észre fogja venni a változásokat.

• Ezzel szeretne foglalkozni a jövőben?

– Nagy öröm számomra, hogy egyre többen keresnek fel és visszatérő vevőim is vannak. Egyelőre a férjemmel van egy közös vállalkozásunk, de folyamatban van, hogy kozmetikusként saját vállalkozást nyissak. A mandalák készítését sem akarom abbahagyni, sok új tervem van ezzel kapcsolatban, amelyeket igyekszem majd beilleszteni a vállalkozásomba. Bízom benne, hogy sikerül mindezt megvalósítanom. A cél, hogy egy otthonos helyet alakítsak ki, amely a munkámnak is megfelel, a mandaláknak pedig egyfajta „műteremként” szolgál.

Ferenczy Viki

Top