Pons Danubii EGTC – kezdeti sikerek

A Pons Danubii EGTC megalakulása óta számos sikeres pályázatot tudhat magáénak. Az első négy évben több saját projekt mellett a tagtelepülések pályázatainak kidolgozásában is segítséget nyújtott. A legnagyobb projektek – Média projekt, Komárom-Észak-Komárom-Gúta kerékpárút és Workmarket projekt – a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 (HUSK- Hungary-Slovakia Cross-border Co-operation programme 2007-2013) keretén belül valósultak meg. Az Európa a Polgárokért (Europe for Citizens) program keretén belül pedig a sikeresen megpályázott Duna napok projekt számos turisztikai rendezvény és kiadvány létrejöttét tette lehetővé.

A HUSK 2007-2013 program egyik fő prioritása a határon átnyúló üzleti együttműködések ösztönzése, az üzleti infrastruktúrák fejlesztése, valamint az oktatás és munkaerőpiac területén történő fejlesztések. A közös turizmusfejlesztés, az egészségügyi együttműködések és a két ország közötti közös hálózat és partnerség fejlesztése szintén fontos szerepet töltöttek be a programban. A másik fő prioritási csoport magába foglalja a határon átnyúló közös környezet- és természetvédelmi együttműködést, a közlekedési infrastruktúra, a közösségi közlekedés és a kommunikációs infrastruktúra fejlesztését.

Média projekt

A „Média projekt – Információval a határon át a Pons Danubii határtérségben” a Pons Danubii első elnyert pályázata volt. A 2012-ben megvalósult projekten belül új web-portál, kétnyelvű televízió és rádióműsorok is készültek. Ebben két ország kilenc városának (Komárom, Tata, Kisbér, Oroszlány, Észak-Komárom, Ógyalla, Gúta, Szőgyén, Érsekújvár) helyi televíziói közösen vettek részt. A Web TV felvételei jelenleg is elérhetőek a Pons Danubii weboldalán, magyar és szlovák nyelven.

Komárom – Észak-Komárom – Gúta kerékpárút

DSC_8570

A régió számára a projekt egyedülálló fejlesztési lehetőség volt, hiszen az utóbbi években nagymértékben megnőtt a térségbe kerékpáron érkező turisták száma, akik főleg Ausztriából, Németországból, Hollandiából és más EU tagországokból érkeznek. A 2014 szeptemberében átadott kerékpáros útvonal rákapcsolódik az EUROVELO 6 Budapest–Bécs nemzetközi kerékpárútra, egyik szakasza Észak-Komáromot Gútával köti össze, míg a másik megépült rövidebb szakasz a Komáromi erőd mellett vezet.

Workmarket

A projekt fő célja a munkaerő-piacok határon átnyúló együttműködésének támogatása volt a munkaerő-piaci hálózatok fejlesztésével és képzésekkel, hangsúlyt fektetve a megkülönböztetés-mentességre. Eszerint fontos, hogy a munkavállalóknak és a munkáltatóknak a határon belül és a határ két oldalán ugyanolyan lehetőségei legyenek. A Pons Danubii a projekten belül 2 állásbörzét (Tatabányán és Észak-Komáromban), valamint különböző képzéseket és tanulmányutakat szervezett. A pályázat részeként megvalósult piackutatás és piacelemzés eredményeit a 2014-ben megjelent „Workmarket-Munkaügyi helyzet a Pons Danubii régióban” kiadvány foglalja össze.

IMG_4892

Duna napok

A HUSK programon kívül a Pons Danubii sikeresen pályázott a Europe for Citizens program keretén belül is, így valósult meg 2013-ban a Duna napok (Danube Days) nevű projekt. Fő célja az EGTC testvérvárosok közötti együttműködés elősegítése volt, valamint az, hogy az itt élő emberek megismerjék a térség jellegzetességeit. Így készülhetett el a Pons Danubii régió biciklis térképe, Komárom város QR kódos turisztikai térképe, valamint a komáromi erőd új honlapja is. Emellett a 2013-as Komáromi Napokon az érdeklődők turisztikai témájú előadásokat hallgathattak meg, kiegészítő programokként bor és tökmagolaj kóstolón és kerékpár túrán vehettek részt a Pons Danubii szervezésében.

Mindezek mellett szintén említésre méltó eredmény, hogy a Pons Danubii EGTC által létrehozott Pons Danubii Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.-t, melynek székhelye Tatán van és létrejötte óta szerves része az EGTC-nek, 2011 óta minden évben elnyerte a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium Európai Területi Társulások részére létrehozott működési támogatását.

Weboldal: www.ponsdanubii.eu
Facebook: PonsDanubiiEGTC

tamogatas

Kapcsolódó cikkek:

A Bakony kapuja és a néma barátok kolostora
Vadregényes sziget és izgalmas hadtörténet
Tata, a vizek városa
Virtuális valóság:csata az erődben

Top