Ötezer euró az önkormányzatoknak

Régió. Nyitra megye mind a 357 települése 5-5 ezer eurós egyszeri támogatást meríthet a megyei kasszából – döntött a Nyitra Megyei Önkormányzat múlt heti rendkívüli ülésén. Ez elsősorban a kisebb falvaknak lehet jelentős segítség a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor az infláció és az energiárak elszabadulása mellett a Matovič és Heger vezette kormányok önkormányzatokat sújtó, populista döntéseivel is meg kell küzdeniük.

A megyei képviselők általános érvényű rendelet elfogadásával tették lehetővé, hogy a megye összes települése pályázhasson egy legfeljebb 5 ezer eurós támogatásra. Erre a célra csaknem 1,8 millió eurót különített el a megyei önkormányzat, ami a tervezett, ám fel nem használt beruházási keretből eredt.

A támogatást a Nyitra megyei városok és falvak 20 különböző területen használhatják fel, többek között fekete szemétlerakatok felszámolására, árvízvédelemre, bűnmegelőzésre, szociális gondoskodásra, közterületek fejlesztésére, tervdokumentációra, eszközbeszerzésre, kulturális és sporttevékenység finanszírozására.

Branislav Becík megyeelnök kiemelte, a falvaknak és városoknak nyújtott támogatás az egész régiónak segít. „Vannak olyan önkormányzatok, ahol már kikapcsolták a közvilágítást, ahol nem képesek fizetni az alkalmazottak bérét. Akadnak olyan falvak, ahol a polgármester községi közgazdászként is dolgozik, és munkaidő után kitakarít a községi hivatalban. Hétvégén pedig virágokat ültet, hogy a falu azért kinézzen valahogy. És a végén még a fizetését sem tudja felvenni, mert nincs miből. Ez az önkormányzataink napi realitása. Nyitra Megye Önkormányzata ezt nem akarja tovább tétlenül nézni, ezért döntöttünk a gyorssegély mellett” – szögezte le a megyeelnök.

Farkas Iván, a Szövetség Nyitra megyei képviselő-csoportjának elnöke kiemelte, a megye sem dúskál a javakban, nem a pénzét szórja. „Viszont a helyi önkormányzatok, a települések vannak katasztrofálisan rossz gazdasági helyzetben, melynek okozója az előző kormányzat kísérlet-tévedés politikája, amellyel a családi támogatásokat – ami önmagában helyes intézkedés volt – és további súlyos reformokat az önkormányzatok terhére valósította meg. Ez durva hiba volt. 2016-2023 között az állami költségvetés kiadási oldala nagyjából száz százalékkal növekedett, míg a helyi önkormányzatoké csupán 20 százalékkal” – fejtette ki a Szövetség megyei frakcióvezetője. Hozzátette, minél kisebb egy település, annál súlyosabb pénzügyi gondokkal küzd. „Erre regáltunk Nyitra Megye Önkormányzatában” – szögezte le, hozzátéve, a Szövetség minden megyei képviselője támogatta a javaslatot.

Farkas Iván rámutatott, a kapcsolódó pályázati felhívás napokon belül megjelenik a megyei önkormányzat weboldalán (unsk.sk) és a támogatást az idei év végéig lehet felhasználni. „A polgármesterek, községi és városi hivatalok bátran pályázzanak!“ – jelentette ki.

Valószínű, hogy jövőre egy további 5 ezer eurós pályázati kiírást is meghirdet a megye.

Épül a bringaút Karva és Párkány között

Döntés született arról is, hogy a megye 86 ezer eurónyi pénzforrást bocsát a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás rendelkezésére, amely összeg az Eurovelo 6-os kerékpárút Karva és Párkány közti egyes szakaszai megépítésének önrésze. Domin István, a regionális társulás elnöke – egyúttal Izsa polgármestere – elmondta, jelenleg is folyamatban van a kerékpárút építése, mintegy 1,7 millió euróból. Az említett bicikliútszakaszokat november 30-ig kell megépíteni, ezt követően pedig már csak egy utolsó, Csenke és Ebed közötti 8 kilométeres bringaút építésére kell pénzforrást találni. Domin István megjegyezte, dolgoznak azon, hogy uniós forrásokból előteremtsék az ehhez szükséges összeget is. Hozzátette, a bringaút építése kifejezetten költséges, mivel nagyrészt az árvízvédelmi gátakon halad, és a vízügyi hatóság előírja, hogy olyan megerősített úttestek épüljenek, amelyek szükség esetén gond nélkül elbírják a nagy súlyú árvízvédelmi és egyéb munkagépeket.

(csá)

Januártól emelik a helyi adókat
Tönkreteszi a településeket a családi támogatás
Azonnali intézkedéseket követelnek a városok
Bajban az önkormányzatok, az iskolák, mindenki
Elefánt a procelánboltban

Top