Azonnali intézkedéseket követelnek a városok

Ha a kormány továbbra is csak terheket rak az önkormányzatokra, ám pénzforrásokat nem biztosít ezek finanszírozásához, a városok és falvak előbb-utóbb nem fogják tudni ellátni alapvető feladataikat – emelte ki Keszegh Béla, a Szlovákiai Városok Uniójának (ÚMS) alelnöke, egyúttal Komárom polgármestere múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Ugyan a kormány – késve és lassan – foglalkozik a gazdasági és energia-válsággal, ezen belül szinte soha nem esik szó az önkormányzatokról és a hozzájuk tartozó intézményekről“ – mutatott rá Keszegh Béla. Sőt, segítség helyett súlyos kiadásokkal járó feladatokat pakolnak a városokra és falvakra, amelyek ezáltal óriási bajba kerülhetnek – egy hónappal ezelőtt részletesen írtunk ezekről a Deltában, rámutatva, a kormány által meghozott intézkedések már idén is milliós nagyságrendű többletkiadást jelentenek Komárom számára, jövőre pedig elérhetik akár a 4 millió eurót. A polgármester kiemelte, ha a kormány kivérezteti az önkormányzatokat, azzal a családokat, lakosokat sújtja. Bajba kerülnek az önkormányzatok által fenntartott alapiskolák és óvodák, korlátozni kell a közvilágítást. A városokban a pénzhiány és az egekbe szökő költségek miatt bezárhatnak az uszodák, jégpályák, sportlétesítmények, kulturális intézmények.

A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) hat javaslatot dolgozott ki, melyek szerintük szükségesek ahhoz, hogy az önkormányzatok átvészeljék az energetikai és gazdasági válság súlyos következményeit. A 61 várost, ezzel 2 millió lakost képviselő szervezet felszólította a kormányt, illetve a parlamenti pártokat, hogy fogadják el a javaslatcsomagjukat.

A városok uniójának követelései a következők:

– A kormány fizesse vissza az önkormányzatoknak azon egyszeri, 350 eurós jutalmak összegét, amit a kormány döntése alapján 2021-ben az önkormányzatoknak kellett kifizetniük az iskolaügyben dolgozóknak.

– A közalkalmazottaknak járó egyszeri, 500 eurós jutalom azon részét is kérik, melyeket a városoknak és falvaknak kell állni, és amiről a kabinet anélkül döntött, hogy tárgyalt volna az önkormányzatokkal.

– Az alapiskolák megnövekedő energiaköltségeire is állami támogatást várnak, az oktatásügyi minisztériumhoz benyújtott igényléseknek megfelelően.

– A költségvetési szabályokról szóló törvény módosítását, amely lehetővé tenné a tartalékalapok felhasználását folyó kiadásokra is, ezzel megkönnyítené az önkormányzatok túlélését.

– A Covid-járvány idején felvett kedvező kölcsönök elengedését, a korábbi ígéreteknek megfelelően.

– Az energiára vonatkozó áfa csökkentését, hiszen így az önkormányzatoknak, iskoláknak nemcsak az egekbe szökő energiaárakat, de még a megnövekedő adót is ki kell fizetniük, ez utóbbin ráadásul az állam gazdagodik.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) szintén az önkormányzatok megsegítését követeli a kabinettől, múlt csütörtökön a kormányhivatal előtt tüntetett az érdekvédelmi szervezet.

(csá)

Bajban az önkormányzatok, az iskolák, mindenki
Sztrájkkészültségben az önkormányzatok
Elefánt a porcelánboltban
A szegények megsegítését kérik a városok

Top