Januártól emelik a helyi adókat

Komárom. Jövő januártól megemelik a helyi adókat és illetékeket a városban – erről múlt csütörtöki ülésén döntött az önkormányzat. Az egy lakosra eső szemétdíj évi 32 euróról 39 euróra növekszik, az ingatlanadó pedig hasonló mértékben, átlagosan 20 százalékkal nő. A helyi adók emelését a nagymértékű általános drágulással és az előző kormány önkormányzatokat sújtó, pénzkieséseket okozó intézkedéseivel indokolta Komárom városvezetése.

Keszegh Béla polgármester elkerülhetetlennek nevezte a helyi adók emelését a képviselőtestület múlt csütörtöki ülésén. Rámutatott, a városokat és falvakat ugyanúgy érinti a drágulás, az infláció, mint a lakosokat, vállalkozókat, a Matovič-féle adóbónuszt pedig az önkormányzatokkal fizettetik meg. Ezért az önkormányzatok túlnyomó többsége már tavaly adóemelésre kényszerült, most Komárom is kénytelen így dönteni, a jövő évtől kezdődően. Szerinte a mostani emeléssel is alacsonyabbak maradnak a komáromi adók, mint amilyenek a szomszédos járási székhelyek nagy többségében.

Andruskó Imre képviselő megemlítette, más városokban viszont a magasabb helyi adók mellett a lakosok többet is keresnek. Kifogásolta, hogy a város előzetesen nem tájékoztatta a lakosokat a tervezett adóemelésről az általuk kiadott szórólapon – csak a hivatalos felületeken, amelyeket az emberek nem figyelnek. Emlékeztett arra, hogy 2012-ben, amikor ő is megszavazta a szemétilleték jelentős megemelését (18,50 euróról 27 euróra), populista támadások érték egy olyan képviselő részéről, aki most a polgármestert támogatja. Elmondta, akkor felelősen kellett dönteni, ahogy most is, ám pont a múltbeli eset miatt nem biztos, hogy támogatni fogja az adóemeléseket – végül három további képviselővel együtt nem is szavazta meg, a nagy többség viszont jóváhagyta az adóemelési javaslatokat.

Szeparálással a szemétadó emelése ellen

A jóváhagyott új rendelet értelmében a lakossági szemétdíj januártól a jelenlegi 32 euróról (év/fő) 39 euróra emelkedik. Ez még mindig alacsony ahhoz képest, amennyire megdrágult a szemétkezelés az elmúlt években. A város idén 2,3 millió euró kiadást tervez szemétkezelésre, miközben a lakosok a szemétdíjon keresztül 1,1 milliót fizetnek be. Ez a befolyó összeg az emelést követően 1,3 millióra nő – közölte a polgármester, hozzátéve, a hiányzó nem kevés pénzt ezután is a saját kasszájából pótolja a város. Elhangzott, ha – mint azt egyébként a törvény előírná – az önkormányzat csak a szemétadóból finanszírozná a hulladék kezelését, akkor jelenleg nagyjából fejenként évi 72 euróra kellene emelni.

A polgármester emlékeztetett, a város az utóbbi években jelentős beruházásokat hajt végre a hulladékgazdálkodás terén, elkészült az új harcsási gyűjtőudvar, épültek és épülnek a zárt kukatárolók, az új komposztáló telep pedig – miután lezajlottak az üzembehelyezési eljárások – szeptembertől működik majd. Ide évente 2400 tonna zöld hulladék kerül, növelve a válogatott hulladék arányát a városban. Utóbbi azért nagyon fontos, mert ezzel csökken az államnak fizetett büntető-motiváló illeték nagysága. Hangsúlyozta, a lakosok azzal tudják segíteni a szemétadó összegének kordában tartását, ha minél többet szeparálnak, hiszen ez önmagában is csökkenti a vegyes hulladék mennyiségét. Hozzátette, a kuka mellé lerakott hulladék elszállítása, illetve a fekete lerakatok felszámolása is nagyon drága, ezért ezek ellen tenni kell. Keszegh Béla kiemelte, mivel a válogatott hulladékot egy magáncég, a vegyes háztartási szemetet viszont már a KN Smart City városi vállalat szállítja el, gyakorlatilag nem fordulhat elő, hogy a kétfajta hulladékot összeöntik.

Átlagosan 20 százalékkal nő az ingatlanadó

Az ingatlanadók átlagosan 20 százalékkal emelkednek. Egy 60 négyzetmeteres lakás tulajdonosa évi 3,60 euróval fog több ingatlanadót fizetni, mint eddig, míg egy kertes, 200 négyzetméteres háznál, amelyhez garázs is tartozik, nagyjából évi 15 euró lesz az adóemelés. Ugyanakkor a progresszív adózás szellemében jóval nagyobb lesz az adóemelés azon lakosoknál, akik több ingatlannak is tulajdonosai. A továbbiakban is megmarad a 65 év feletti nyugdíjasok 50 százalékos kedvezménye, ők csak feleakkora ingatlanadót fizetnek.

A testület egyúttal jóváhagyta az ebadó, a szállásadó, az értékesítő automaták, valamint a nem nyerő játékgépek adójának emelését is. A polgármester megjegyezte, sajnálja, hogy a nyerőgépek adójának kiszabása állami hatáskörbe tartozik, mert Komárom szívesen megemelné, hogy ezzel is visszaszorítsák a nyerőgépes játéktermek számát, melyek a magyar határ közelsége miatt telepednek meg Komáromban.

(csá)

Top