Tönkreteszi a településeket a családi támogatás?Januártól havi 140 euróra nő az adóbónusz összege, mely a 18 év alatti eltartott gyerek után jár – erről döntött a szlovák törvényhozás. A támogatás önmagában remek hír a gyerekes családoknak, viszont a helyi és megyei önkormányzatoknak súlyos gondokat okoz, mivel ők fizetik meg az intézkedés árát.

Igor Matovič pénzügyminiszter javaslatát múlt kedden fogadta el a parlament. A törvény értelmében 2023. január 1-jétől két éven át – 2024. december végéig – havonta 140 euró adóbónuszra jogosult a szülő minden eltartott 18 év alatti gyermeke után. Ez azt jelenti, hogy alapesetben minden hónapban ekkora összeggel csökkentheti jövedelemadóját – vagyis egy alkalmazott esetében ennyivel nő a havi bére tisztán. Az alkalmazottaknak jelezniük kell munkáltatójuk felé, ha az adóbónuszt havonta szeretnék érvényesíteni. Ezen kívül az éves adóbevallásban is igényelhető az adóbónusz – egyéni vállalkozók esetében csak ez a lehetőség adott.

Az a szülő, akinek az adóalapja nem elég magas ahhoz, hogy a teljes adóbónuszban részesüljön, az adóbevallás benyújtásakor növelheti azt a háztartásban élő gyermeket eltartó másik jogosult személy jövedelemadó-alapjával. Csak akkor igényelhető az adóbónusz a 18 év alatti gyerek után, ha nem kap étkezési támogatást. A 18 és 25 év közötti eltartott gyerek utáni adóbónusz januártól havi 50 euróra nő.

Januártól egyébként a családi pótlék összege is emelkedik, a jelenlegi 30 euró helyett 60 eurót kapnak majd a szülők.

Nem lesz elég a kompenzáció

Az adóbónusz emelése ellen hevesen tiltakoztak a helyi és megyei önkormányzatok, illetve érdekvédelmi szervezeteik. Az adóbónusz emelése ugyanis azt jelenti, az emberek kevesebbet adóznak majd, ugyanakkor az önkormányzatok fő bevételi forrása pont a fizikai személyek jövedelemadójából származik – vagyis az államnak semmibe sem kerül az intézkedés, az egyébként is nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak azonban súlyos csapást jelent.

Ezt a terhet enyhítendő, Gyimesi György és Milan Kuriak (mindkettő OĽaNO) parlamenti képviselők módosító javaslatot nyújtottak be, mely szerint az önkormányzatok kieső bevételét kompenzálnák a társasági adó révén befolyó összegből, mintegy 100 millió eurót osztva szét. Igor Matovič pedig további segítséget ígért, mondván, a pénzügyminisztérium további 200 millió eurót különít el az önkormányzatok számára, amelyből a 2023-as év folyamán az önkormányzatok meríthetnek, míg el nem fogy.

Richard Rybníček

Richard Rybníček, a Szlovákiai Városok Uniójának elnöke, Trencsén polgármestere a pénzügyminiszter bejelentésére úgy reagált, a beígért 300 millió eurós kompenzáció ugyan segíteni fog az önkormányzatoknak a túlélésben, de kevés lesz ahhoz, hogy a városok és falvak ne legyenek rákényszerülve a helyi adók és illetékek emelésére. Az adóbónusz emelése ugyanis – a városok uniója szerint – összesen 784 millió eurós kiesést jelent majd a városoknak és falvaknak. (cs)

Matovič adója

Kötélidegek kellenek manapság ahhoz, hogy valaki higgadtan végig tudjon nézni egy esti híradót. Nehezen eldönthető, hogy a szlovák kormány tevékenysége, a parlamenti cirkuszok és néhány politikus szereplése a valóságshow-k vagy a szappanoperák váratlan és fordulatos világára emlékeztet-e jobban. Csak míg a szórakoztató programok bohóckodását nem kell komolyan vennünk, addig a kormánypolitikusok a húsba vágó kérdésekről döntenek a hétköznapjaink rovására.

A történések egyik kulcsszereplője és origója Igor Matovič pénzügyminiszter. A hóbortjainak, hangulatának és egójának van kitéve nemcsak a szlovák társadalom, de az önkormányzatok és az egyes minisztériumok is. Az egyes kérdésekben teljesen háttérbe szorulnak a szakmai szempontok, politikai seftelés zajlik a kormányban, amely most már kisebbségi helyzetbe került. Így vált szükségszerűvé, hogy a dönté-sekhez még meg kell vásárolni néhány képviselő szavazatát, vagy szövetkezni a fasisztákkal, akiket jobb helyeken az előszobába sem engednek be. A döntések a legtöbb esetben csak kapkodások, pillanatnyi ötletelések. Hiányoznak a rendszerszintű megoldások, gyakori az egyszeri szépségtapasz. Bár vannak kivételek, hiszen most sikerült Igor Matovičnak összehozni egy rendszerszintű lépést: szisztematikus megoldást talált arra, hogyan rövidítse meg jelentősen az önkormányzatokat és ezzel károsítsa a lakosok életminőségét.

Hosszas bokszolás után a múlt héten a parlament elfogadta az adóbónuszként emlegetett csomagot. A lényege röviden annyi, hogy a gyerekes családoknak kevesebb jövedelemadót kell befizetni, vagyis ilyen formában támogatják a családokat. Ez önmagában egy nagyszerű gondolat, csak így lehet gyarapodó egy ország. A gond azonban a megoldással van, mivel az önkormányzatok működéséhez szükséges bevételek pont a jövedelemadóhoz vannak kötve. Magyarán, ezt a családi támogatást nem Igor Matovič gazdálkodja ki. Nagy plakátokon hirdeti, hogy ők nem lopnak, ezért tudnak segíteni, valójában azonban – már nem először – csak az önkormányzatokkal fizetteti meg a számlát.

Mi azzal a legnagyobb gond, hogy az önkormányzatoktól pénzt vonnak el? Az önkormányzatok elsősorban a családoknak biztosítanak szolgáltatásokat, iskolákat, óvodákat, játszótereket, sportpályákat vagy tömegközlekedést tartanak fenn, amelyek a családok hétköznapjait jelentik. Az önkormányzatokhoz visszaosztott pénzekhez irányelvek társulnak, például legalább 40 százalékát az iskolaügyre kell költeni. Egyszerűen fogalmazva: ha Igor Matovič félmilliárd eurót elvesz az önkormányzatoktól, akkor cirka 200 millió euróval a szlovákiai iskolásokat és óvodásokat is megrövidíti. Komáromnak ez az adóbónusz (némi kompenzáció után) az első számítások szerint 1-1,2 millió euróval kevesebb pénzt jelent. Tehát így évente közel félmillió euróval kevesebbet tudunk költeni a komáromi iskolákra és óvodákra. Ugyancsak irányelv határozza meg a szociális jellegű kiadásokat, ez alapján Komáromban közel 100 ezer euróval kevesebbet tudunk költeni a szociális jellegű támogatásokra. Ez volna hát a családbarát támogatás, amit úgy hirdetnek, hogy segítünk és megoldjuk a gondjaikat? Egy mozdulattal adunk a családoknak, de úgy, hogy valójában közvetve elveszünk tőlük.

A polgármesterek országszerte tüntetnek, mivel az önkormányzatok nem csak újabb és újabb fe-ladatokat kapnak anyagi fedezet nélkül, de az állam helyett oldották a Covid-tesztelést, az ukrán menekültáradatot és küzdenek a teljesen elszabadult energiaárakkal. A kormány pedig nemcsak nem segít sok esetben, de még pénzt is von el, amiből esetleg működtethetők lennének a családokat szolgáló önkormányzati tevékenységek. De mivel a magas számlák a településekhez is jönnek, a legtöbb önkormányzat jelentősen emelni kényszerül az adókat és illetékeket, hogy túlélje ezt az időszakot. Nőnek a napközi díjak, az óvodai hozzájárulások, az ebédek ára, a gondozószolgálat díja és drágulnak más önkormányzati fenntartású szolgáltatások is. Köszönhetően annak, hogy Komáromban a lehető legszorosabbra húztuk a nadrágszíjat, jövőre nem lesz adóemelés városunkban.

Az önkormányzatok anyagi nehézségeit Igor Matovič csak tetézi, nem hagy más utat számukra, mint a kényszerű adóemelést. Ez Matovič adója, valójában így segíti a családokat. De még ennél is nagyobb árat fizet majd az ország a politikai kultúra súlyos lezüllesztéséért. Az ezen a területen okozott károkat még hosszú ideig fogjuk érezni minden szinten, hiszen rávetülnek a társadalom minden szintjére. Ez a Matovič-adó szinte megfizethetetlen.

Keszegh Béla,
Komárom polgármestere,
a Szlovákiai Városok Uniójának alelnöke

Jövőre nem nő a lakossági villanyár
Azonnali intézkedéseket követelnek a városok

Top