A Komárom-Karva kerékpárút is elkészült

Múlt pénteken átadták a Komárom és Karva közötti kerékpárutat. Az összesen 28 kilométeres szakaszból 20 kilométert újonnan építettek, a Duna mentén futó gátat aszfaltozták le. A  fejlesztés uniós projekt keretében valósult meg.

A Komárom-Gúta útszakasz után elkészült a Komáromot Karvával összekötő kerékpárút. A bicikliút szinte végig a gáton vezet, csak Dunaradványnál van a közútra terelve a kerékpáros forgalom egy 4 kilométeres szakaszon, majd Dunamocstól ismét a gáton folytatódik. Néhány ponton pihenőállomások is készültek.

A csaknem 2,5 millió eurós projektet – melynek vezetője Dunamocs község volt – a határon átnyúló pályázati támogatásokból fedezték, csupán 5 százalékot kellett az érintett önkormányzatoknak magukra vállalni. Szlovákiai oldalon Komárom, Izsa, Pat, Dunaradvány, Dunamocs, Karva és a pati Wellness kapcsolódott be. A fejlesztés nagy része, 2,2 milliós értékben a Duna északi oldalán valósult meg, a magyarországi oldalon kerékpár-útvonalak előkészítésére – tervdokumentáció, engedélyek – költöttek 300 ezer eurót.

bicikliut02
Banai Tóth Pál dunamocsi polgármester az átadón elmondta, a kerékpárút fontos előrelépés, kezdete lehet egy meghatározó fejlődésnek a régióban. Meglátása szerint a jövőben a mezőgazdaság mellett a turisztikai lehetőségekre kellene támaszkodni. Közölte, már további projektek készültek pályázati pénzek lehívására, amelyek a most átadott útszakasz lehetőségeire épülnek. Hozzátette, a turistákon kívül a helyi lakosoknak is jó kikapcsolódási alkalmat kínál a kerékpárút. Banai szerint a projekt egy szimbolikus eredmény, hiszen 5 önkormányzat és egy magánkézben lévő wellnessközpont eltérő érdekeit sikerült egy kezdeményezés mögé állítani. „Mindenki kompromisszumokra kényszerült, de végül mindannyian hasznot húzhatunk a fejlesztésből“ – tette hozzá Dunamocs polgármestere.

(kb)

Top