Rosszul áll a régiós turizmus, fellendítenék

Komárom/Régió. A meglévő turisztikai attrakciókat kell fejleszteni, és azok mellé kiegészítő programokat szervezni, ezzel is növelve egy-egy térség vonzerejét, miközben az infrastruktúrát is fejleszteni kell – összekötni, kényelmesen hozzáférhetővé tenni az egyes idegenforgalmi látványosságokat. Ez volt az egyik fő megállapítása a múlt heti turisztikai konferenciának, ahol az is elhangzott, régiónkban és országos szinten is az aquaparkok és termálfürdők vonzzák a legtöbb látogatót. Jó hír, hogy egymillió eurós fejlesztés vár a pati fürdőre.

Múlt szerdán a Tiszti Pavilon első emeletén, a nemrégiben megnyílt megyei tanácsadó központban mutatkozott be a Nyitra Megyei Turisztikai Szövetség (KOCR), melynek tagjai a megyei önkormányzaton kívül a régiónkat is felölelő Dunamente (Podunajsko) Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM), a Nyitramellék (Ponitrie) TDM, a Bars (Tekov) TDM és a legújabb, a 2020-ban megalakult Párkány (Štúrovo – Parkan) TDM.

Branislav Becík megyeelnök nyitotta meg a konferenciát, rámutatva, sajnálatos módon Nyitra megye hosszú évek óta az utolsó helyen áll a turizmus terén, a régióba érkezők itt töltik el a legkevesebb vendégéjszakát. A megye ugyanakkor sok kiaknázatlan lehetőséggel rendelkezik, ezért szeretnék fejleszteni a turisztikai kínálatot – ez alapvető érdeke lenne az itt élőknek, hiszen ez gazdasági fellendülést, a foglalkoztatás növekedését is jelenti.

Fejleszteni a meglévő gócpontokat

Daniel Balko, a Nyitra Megyei Turisztikai Szövetség elnöke kiemelte, azon turisztikai desztinációkat kell fejleszteni, amelyek már léteznek, ezekhez kapcsolni további attrakciókat, programokat, illetve javítani az infrastruktúrát. Ezt azzal indokolta, hogy a forráshiány miatt ez jóval hatékonyabb, mint a jelenlegi turisztikai gócpontoktól távolabb eső vidékeken teljesen új beruházásokba vágni bele. Vagyis a meglévő termálfürdőkre, aquaparkokra, farmokra, borvidékekre kell összpontosítani, ugyanígy a történelmi és kulturális örökségre, természeti kincsekre, fesztiválokra, a kerékpárutak összekötésére. Ennek érdekében júliusban elindították kampányukat Keresztül-kasul a megyében jelszóval, melynek weboldala (krizomkrajom.sk) négy nyelven, köztük magyarul is elérhető. A kampányt 3 évre tervezik, a népszerűsítő anyagokon kívül régiós védjegyet is bevezetnének, mely kedvezményes részvételt biztosítana a termelőknek, borászoknak Nyitra megye fesztiváljain, vásárain és egyéb rendezvényein.

Közölte, jelenleg egyértelműen az Érsekújvári járás a legvonzóbb turisztikai célpont, itt töltik el a legtöbb vendégéjszakát a külföldi és belföldi turisták – ez pedig egyrészt a párkányi Vadas fürdőnek, másrészt a bellegszencsei (Podhájska) termálfürdőnek köszönhető. A Komáromi járás nem teljesít túl acélosan, Nyitra megyében az Aranyosmaróti, a Nagytapolcsányi és a Vágsellyei járást előzi meg a vendég-éjszakák számának tekintetében.

Kiemelte, a megyei turizmus fellendítéséhez, akár magához a kampányhoz is, elsősorban a pénz hiányzik – ez annak ellenére is így van, hogy Nyitra megye az utóbbi pár évben növelte az erre szánt támogatását, ám ez még így is a legalacsonyabbak közé tartozik országos szinten. A bevételeket a megyei hozzájáruláson kívül a tagdíjakból, illetve a vendégéjszakák után befizetett adókból szeretnék növelni.

Dunamente: van hova fejlődni

A konferencián bemutatkoztak a megyében működő turisztikai menedzsmentek. Köztük a Dunamente is, melynek igazgatója, Duka Gábor – aki egyúttal Karva polgármestere – rámutatott, szervezetük 2015 óta működik. Jelenleg 17 tagja van: hét település (Komárom, Izsa, Pat, Dunamocs, Karva, Szőgyén és Érsekújvár), illetve vállalkozások, intézmények, például a pati termálfürdő és a komáromi Bandérium is. Hozzátette, Párkány 2020-ban kilépett szervezetükből, ám helyette Érsekújvár csatlakozott.

Duka Gábor kiemelte, a Duna, a Vág és az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút régiónk legfontosabb turisztikai pillérei, a pati, komáromi, érsekújvári és naszvadi termálfürdők pedig nagy vonzerővel bírnak. Fontos a régió épített öröksége, Izsán az UNESCO-világörökség részét képező Kelemantiával, a komáromi várral és erődrendszerrel, a középkori templomokkal. Hangsúlyozta, Komárom nem is olyan rég még kiemelkedő mezőgazdasági központ volt, így erre, illetve a gasztrokínálatra is jóval nagyobb hangsúlyt kellene helyezni, de akár Komárom szabad királyi városi rangját is érdemes lenne jobban reklámozni. Dunamocs kínálatából a Burcsákfesztivált említette, Karváról a kilátótornyot és az ország leggyönyörűbb Duna-parti naplementéjét, míg Szőgyén esetében a Pató Pál Napokat. Kitért a Dunamente ízei ajándékcsomagra, mely a régió termelői által gyártott ínyencségeket tartalmaz – borokat, csokoládét, továbbá mákból, gyümölcsökből, levendulából, mézből, fűszernövényekből készült kézműves termékeket.

Duka Gábor többször kitért a pénzhiányra, ami szerinte a Dunamente TDM-et különösen sújtja.

A fürdők vonzerejétől függ minden

Dušan Káčer, a megyei kulturális és idegenforgalmi osztály vezetője bejelentette, hamarosan egy részletes felmérést készítenek, hogy kiderüljön, kik látogatják Nyitra megyét, milyen céllal, hová, mennyi időre érkeznek. Az így szerzett információk a jövőben segíthetik a turisztikai stratégiák aktualizálását. Megemlítette, ha a vonatkozó pályázat sikerrel jár, hamarosan látogatóközpont épülhet Leányváron.

Somogyi Gábor, az aquaparkok, fürdők és uszodák érdekvédelmi szervezetének elnöke adatokkal támasztotta alá, hogy Szlovákiában és régiónkban is a fürdők jelentik a legnagyobb vonzerőt, a víz melletti kikapcsolódás hozza a legtöbb huzamosabb időre érkező turistát. Vagyis ezek fejlesztése busáson megtérül, minden befektetett 1 euró további 10-et fial, hiszen a látogatók költenek, szuvenírekre, ételre, italra, kapcsolódó turisztikai szolgáltatásokra.

Egymillió a pati fürdő fejlesztésére

Martin Slivka, a pati Wellness Hotel marketingigazgatója bejelentette, mivel megnyerték a Pat község által kiírt versenytárgyalást, nyár közepétől immár ők üzemeltetik a pati strandfürdőt is. Idén több fejlesztés is történt, felújították a hotelhez tartozó medencevilágot, ennek részeként egy új pool bár is épült. Tervezik egy wellness étterem nyitását, gyereksarokkal, új szaunavilág is épül, továbbá az öltözőkre is felújítás vár.

Amióta a kinti strandfürdő részt átvették, felújították a főbejárat környékét, bővítették a gasztrokínálatot, áthelyezték a szociális helyiségeket, új napozóágyakat helyeztek ki, megújultak az információs táblák. Néhány kedvezményt is bevezettek azok számára, akik rendszeresen felkeresik a fürdőt, a pati lakosok pedig féláron léphetnek be.

Céljuk, hogy növeljék a látogatók számát, új attrakciókkal, színesebb és színvonalasabb étel- és italkínálattal. Ennek érdekében 2024-től 2027 júniusáig összesen egymillió eurót költenének el különböző fejlesztésekre – tájékoztatott a pati fürdőt érintő tervekről Martin Slivka.

Csaba Ádám

Ősszel nyit az erőd új látógatóközpontja
Már épül a sörfőzde a várban
Nyár a Dunamentén: élmények minden generációnak
Nyár a Dunamentén: családi kirándulás bringával

Top