Látványos újdonságok Leányváron

Izsa. Az Izsa központjától két kilométerre található egykori római katonai tábor idén több újdonsággal várja a látogatókat.

Távolabbról a legszembetűnőbb az UNESCO logójával ellátott új zászló, melyet kültéri zászlók gyártására szakosodott prágai cég készített. Az év elején felvont lobogó különlegessége, hogy a felvonó zsinór az oszlop belsejében van elrejtve, így a szél nem kaphat bele. A másik projektet, melynek alapgondolata, hogy a római kori épületek alaprajzát a növényzet körbekaszálásával jelöljék, még a múlt nyáron indították el. Akkor egy építményt sikerült kirajzolni a fűben. A munkát az elmúlt héten folytatták, így most már az erődfal, őrtornyok és a kaszárnyaépület alapjai is szépen kivehetők. Összesen nyolc épület alaprajzát szeretnék ily módon bemutatni a látogatóknak.

Több lehetőség nyílik a pályázásra

Mindemellett azonban számos egyéb megvalósításra váró tervük van. „Mivel a Limes Romanus részét képező izsai római katonai tábor 2021-ben sorozathelyszínként felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének világörökségi listájára, benyújtottunk egy pályázatot a kulturális minisztérium UNESCO-s műemlékek megőrzését finanszírozó alapjához – mondta Csütörtöky József, a műemléket fenntartó komáromi Duna Menti Múzeum igazgatója. – A támogatásból legfőképpen az északi kapu keleti őrtornyának erődfalát szeretnénk felújítani. Az északi kapu keleti őrtornya, eredeti római kori technológiát alkalmazva, a kulturális minisztérium dotációjának köszönhetően, még tavaly elkészült. Rövid távú terveink között szerepel továbbá a dél-nyugati köztes őrtorony műemlékvédelmi felújítása. Ez a 90-es években ugyan megtörtént, de mára az enyészeté lett. Ezúttal tartósabb, időtállóbb anyagból készülne el. Mindemellett pedig szeretnénk rekonstruálni az északi kapu két őrtornya közti utat. Annak idején a rómaiak a birodalom tartományait, a fontosabb útvonalakat kövezett utakkal kötötték össze, amik sok helyütt még ma is kitűnő állapotban vannak. A toronyrésznél végzett korábbi régészeti kutatások során feltárásra került annak a római kori kövezett útnak egy része, mellyel a tábor egyes részeit kötötték össze.”

Az igazgató beszámolt arról is, hogy folyamatban van egy tervdokumentáció kidolgozása, mellyel az északi, keleti, nyugati és déli kapuk, valamint az őrtornyok között elhelyezkedő köztes tornyok rekonstrukciójához szükséges támogatásra szeretnének pályázni.

Dolgoznak a terveken

Az UNESCO a világörökségi listán szereplő helyszínek megőrzésével, azok környezetével kapcsolatban szigorú feltételrendszert állított fel. Hogy az izsai római tábor ennek megfeleljen, a múzeum szakemberei a műemlékvédelmi hivatallal, a Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti Karának szakértőivel és a Nyitrai Régészeti Intézettel közösen dolgoznak egy menedzs-mentterven. Ennek jelentős része a leányvári tábort övező infrastruktúra kialakítására vonatkozik.

A szakértők részéről felvetődött, hogy a Harcsás felől Leányvár felé vezető gyalogutat kellene átépíteni, és arra irányítani a tábor felé irányuló forgalmat.

A tervben külön kitérnek arra is, miként lehetne még jobban bevonni a megye turisztikai vérkeringésébe a hatalmas presztízzsel bíró római kori emléket.

Látogatóközpontra lenne szükség

Csütörtöky József szerint a turisták számának növekedésével egyre nagyobb szükség lenne egy korszerű látogatóközpont kiépítésére. Erre a legideálisabb a légiós tábor délnyugati része lenne, ahol jelenleg a „régészház” található. Itt kávézó, múzeumshop és egy állandó jellegű korszerű kiállítás kapna helyet, mely végigkalauzolná a látogatókat a leányvári ásatások történetén, a 20. század elejétől mostanáig, valamint ízelítőt adna a római légiós katonák életéből.

Ahogy azt már korábban is megírtuk, a látogatóközponthoz Smidt Tamás építész a Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment anyagi támogatásával már elkészítette a látványterveket. Az építkezés költségeit pályázatokból szeretnék fedezni. Jelen állás szerint megvalósulása a következő öt éven belül várható.

Virtuális séta az épületekben is

Az igazgató szerint nagy előrelépés, hogy a Nyitrai Kerületi Idegenforgalmi Hivatal szeretne szorosabban együttműködni a tábor fenntartójával. Ennek az együttműködésnek a keretében már sikerült elnyerniük egy EU-s pályázatot, melyből a múlt évben bevezetett mobil applikációs projekt további fejlesztését finanszírozták.

A múlt évben bevezetett VR-szemüvegek segítségével – melyet a Szlovák Műszaki Egyetem szakemberei fejlesztettek ki a Living Danube Limes projekt részeként – a látogatók az információs paneleken található QR-kódok beolvasása után 3D-s virtuális sétát tehettek az egykori katonai táborban. Az idei év újdonsága, hogy a program továbbfejlesztésének köszönhetően ősszel már az épületekbe is be lehet majd lépni virtuálisan. Így az érdeklődők megismerhetik a római kori tábor épületeinek berendezését is.

A múzeum igazgatója még hozzátette, mivel a leányvári római katonai tábor nyitott területen van, ezért egész évben szabadon látogatható, de igazán impozáns látványt tavasztól-őszig nyújt, amikor láthatók a fűben az egykori épületek körvonalai.

Janković Nóra

Top