Megszépült színházépületben hetvenkednek

Komárom. Akár születésnapi ajándéknak is tekinthető, hogy megújult külsővel, megtisztítva fogadja a nézőket a jubileumi, 70. évadát ünneplő Komáromi Jókai Színház. A fenntartó, Nyitra megye 515 ezer eurót fordított a külső nyílászárók cseréjére és megtisztították az épület mészkőburkolatát is. A színház körüli, virágágyásokkal díszített parkot pedig még kora nyáron tette rendbe Komárom városa.

Az átadó alkalmából Gál Tamás színházigazgató Csenger Tiborral, Nyitra megye alelnökével és a Szövetség több megyei képviselőjével tartott közös sajtótájékoztatót. Ezen elhangzott: a megyerendszer 21 éves fennállása óta az elmúlt öt évben érkezett a legtöbb beruházás az intézménybe. A most befejeződött felújításon kívül 2018-tól közel 300 ezer euró értékben tették rendbe a színészöltözőket, a műhelyt, a színház tetőzetét és cserélték ki a villanyhálózatot. Mindez jórészt annak köszönhető, hogy erős képviselete volt a magyaroknak a megyei törvényhozásban, sőt, a 13 tagú Szövetség (korábban MKP) frakciójából 8-an a Komáromi járást képviselték. Gál Tamás nyíltan fogalmazott: minden nemzetnek a saját kultúrája a legfontosabb, így természetes, hogy a magyar képviselők sokkal nyitottabbak a magyar kultúra, illetve intézményei támogatására, mint szlovák társaik. Szerinte ezért is szükséges, hogy minden magyar választó magyar képviselőre voksoljon október 29-én.

Az elvégzett beruházások lényegesen növelik az épület energia-hatékonyságát is, ami a jelenlegi válságos időben különösen fontos. „Míg a nyitrai Andrej Bagar Színház költségvetésének 20 százalékát kénytelen energiára fordítani, addig a Jókai Színház esetében ez az arány 11 százalék” – mutatott rá Csenger Tibor. Farkas Iván, a Szövetség megyei frakcióvezetője ezt azzal egészítette ki, hogy a megye 2021-ben, előrelátóan, két évre szóló szerződést kötött az energiaszolgáltatóval, és a megyéhez tartozó intézmények többsége – amelyek részt vettek a közös közbeszerzésben, köztük a Jókai Színház is – a 2021-es rögzített áron kapják az energiát. Gál Tamás további, energia-hatékonyságot növelő beruházás tervéről is beszámolt, a régi égőket takarékos LED égőkre szeretnék cserélni. Arra is kitért, hogy a bemutatókat viszont hazai és magyarországi támogatóknak, valamint pályázatoknak köszönhetően tudják színre vinni. A járvány okozta kényszerű leállás ellenére tavaly 12 bemutatójuk volt, és valamennyi bérletes előadásukat kijátszották. Bérleteseik hűségesek maradtak hozzájuk, sőt, az idén meghirdetett új, Csemadok bérletet is értékesíteni tudták.

Nem a színházfelújítás az egyedüli komoly megyei beruházás Komáromban: még ebben a hónapban átadják az Szinnyei József Könyvtár teljes rekonstrukción átesett Eötvös utcai főépületét, jövőre pedig a Duna Menti Múzeum újul meg közel 1,5 millió eurós megyei támogatással.

Jubileumi gála, bővülő színészmúzeum

Október 1-jén, szombaton ünnepelte megalakulásának 70. évfordulóját a Komáromi Jókai Színház. A rendezvénysorozat a Tiszti Pavilonban vette kezdetét, ahol a városvezetés köszöntötte a színházat, a társulat örökös tagjait, nyugalmazott művészeit és azokat a színházi alkotókat, akik évtizedeken át meghatározó szerepet játszottak a város kulturális életében.

A jubileum alkalmából hat egykori színész arcképével bővült a tavaly októberben átadott szabadtéri színészmúzeum a Semmelweis Egészségközpont melletti parkban. Ezúttal azon, már elhunyt művészek – Gyurkovics Mihály, Kovács József, Lengyel Ferenc, Szabó Rózsi, Várady Béla és Csendes László – képét helyezték ki, akik Komáromban tevékenykedtek, majd 1969-ben Beke Sándor vezetésével Kassára települtek át és alapítói lettek a Thália Színháznak.

Este nagyszabású ünnepi gálaműsorral várták a közönséget, amelyen felléptek a társulat örökös tagjai. „Amikor meghirdettük az ünnepi évadot, a találkozásokat, a generációk találkozását emeltük ki egyfajta mottóként. Ebben a szellemben fogant az október 1-jei ünnepi rendezvényünk is, amellyel a ma már szépkorú kollégák, az előttünk járó nemzedék előtt tisztelgünk” – mondta Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója.

A jogfosztottság évei után, az 1940-es, 1950-es évek fordulóján újraszerveződő-újraszervezett (cseh)szlovákiai magyar kulturális élet fontos mérföldköve volt a hivatásos magyar színház létrehozása. Szlovákia Kommunista Pártjának elnöksége 1952 februárjában hozott határozatot a Magyar Területi Színház megalakításáról. A színház székhelyéül Komáromot jelölték ki, a színházalapítással járó feladatokkal pedig Fellegi Istvánt, a Csemadok Központi Bizottsága titkárát bízták meg. Az előkészületek után Fellegi vezetésével 1952. október 1-jén tartotta első társulati ülését a Matesz alapító generációja. A színház 1990-ben vette fel Jókai Mór nevét.

(vkm)

Újul a Komáromi Jókai Színház
A sikerek jönnek, a támogatások nem
Idén hetvenkedik a Jókai Színház
Bravúros alakítások a színház új bemutatóján

Top