Idén hetvenkedik a Komáromi Jókai Színház

Sokrétű és magas színvonalú repertoárral készül a Komáromi Jókai Színház a szeptemberben induló hetvenedik ünnepi évadra. A tervekről és a pozitív irányba elmozduló változásokról Gál Tamás igazgató, valamint Varga Emese dramaturg, a színház művészeti vezetője tartott évadnyitó sajtótájékoztatót.

„Szeretnénk, ha ez az ünnep a közösség ünnepe lenne” – fejezte ki reményüket a sajtótájékoztató kezdetén Varga Emese. A jubileumi 2022/2023-as évadot új logóval indítják, amely két kultúra találkozása mellett a múltat és a jövőt szimbolizálja. Erre a lényeges üzenetre építettek akkor is, amikor összeállították az ünnepi műsortervet, melynek előadásaiban, gálaműsoraiban színpadra lépnek majd az intézmény nyugdíjazott, legendás művészei is.

Az ünnepi műsorok anyagilag biztosítottak

Gál Tamás jó hírrel szolgált: a Kisebbségi Kulturális Alaphoz (KultMinor) benyújtott pályázatok sikerének, a magyar és a szlovák állam, valamint a szponzorok támogatásának köszönhetően méltóképpen tudja a színház megünnepelni fennállásának 70. évfordulóját. Két gálaműsorral is várják a publikumot. Az első időpontját október 1-hez kötötték, amikor Fellegi István, akkori Csemadok-titkár irodájában azzal a céllal gyűlt egybe az általa verbuvált színészjelöltekből álló csapat, hogy létrehozzanak egy komáromi központú, állandó színházat. Ugyanezen a napon, délután, a Tiszti Pavilon dísztermében egy szimpóziumot is tartanak. A Magyar Területi Színház első bemutatójának dátuma, 1953. január 31-e volt, így ez a nap szintén az ünneplésről fog szólni, színháztörténeti kiállítás-megnyitóval és gálaesttel.

„Nagy öröm számunkra, hogy a KultMinorban támogatták Varga Emese ötletét, hogy az ünnepi évadban megszervezzük a kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválját. A Szlovákiában működő kisebbségi teátrumok mellett, ha a megyétől kapunk rá támogatást, katalán és örmény kisebbségi, magas művészi színvonalon alkotó társulatokat szeretnénk rá meghívni” – árulta el Gál Tamás.

Sikerdarabokkal teli évad

Az igényes és szellemes kivitelezésű bérlethirdetési brosúra borítójáról, melyet Sátor Dénes tervezett, Gál Tamás elmondta: „Michelangelo Teremtés című freskójából kiindulva a hetest az ember tartja, a nullát pedig Isten adja hozzá, hiszen égi támogatás nélkül nem valósulhatnának meg terveink. A játékos Hetvenkedünk! jelmondattal párosítva nagyon frappáns lett.” A már megvásárolható bérletek a nehéz gazdasági helyzetből adódóan 10 euróval drágultak. A hetvenedik évadban hat nagyszínpadi és négy stúdió-előadást láthatnak a nézők.

„A tavalyi év munkájának gyümölcsét még idén is élvezni fogjuk, hiszen a Rédli Károly rendezésében színpadra vitt Örökség című darabunkat, melynek női főszerepével Szvrcsek Anita elnyerte a fődíjat a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, nem tudtuk kellőképpen kijátszani. Így szeptember 16-án azzal indítjuk az évadot” – ismertette az igazgató. Október 28-án Martin Huba rendezésében František Langer Külváros című színpadi játékát mutatják be, melyben Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész, az intézmény korábbi direktora szerepel vendégművészként. A Pál utcai fiúk várva várt bemutatójára jövő márciusban kerül sor. A nagysikerű musicalt Rédli Károly rendező állítja színre. A produkció szereplőit nyilvános meghallgatáson válogatják majd ki. „A Pozsonyi Színművészeti Egyetemen nagyon sok tehetséges fiatal van, az ő közreműködésükre mindenképpen számítunk” – részletezte Varga Emese. A dramaturg kifejtette, az előző, rendkívül termékeny év után idén anyagi és logisztikai okokból kevesebb premierrel készülnek, testvérszínházaikkal barterben mutatják be produkcióikat. Decemberben a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégelőadásában Marc Camoletti Boeing, Boeing című vígjátékát Bagó Bertalan rendezésében láthatja a közönség. Januárban a Soproni Petőfi Színház vendégjátékaként Sík Sándor: István király című történelmi játéka lesz látható. A Pataki András rendezésében színpadra vitt műben István királyt Boráros Imre Kossuth-díjas színművész alakítja. Áprilisban, a Miskolci Nemzeti Színház előadásában, Ibsen leggyakrabban játszott színműve, a Babaház kerül bemutatásra Béres Attila rendezésében.

A Komáromi Jókai Színház gyermekelőadásainak sorát ebben az évadban N. Tóth Anikó: A kacagó királykisasszony című mesejátéka bővíti majd, melyet Matusek Attila rendez. A 2022/2023-as évadban a Benkő Géza Stúdiószínpad nézőterére szóló Stúdióbérlet négy előadást tartalmaz: David Pownall Mesterkurzus c. komédiáját, Tóth Attila Mindennapi tenyerünk c. nyomoreszkjét, Lucskay Róbert – Forgács Miklós – Czajlik Róbert: Apa, Anya, Pia, valamint Leonyid Zorin Varsói melódia című lírai játékát.

Gál Tamás felsorolta azokat a színházi vendégszerepléseket is, melyekre meghívást kapott a hetvenedik születésnapját ünneplő színház egy-egy bemutatója. Miskolcon például egy négy napos Határtalan Napok fesztivál keretén belül több előadással lépnek színpadra. Az idén húsz éves Dél-Komáromi Magyarock Dalszínházzal kötött együttműködés keretében a társulat augusztus 31-én mutatja be Vizeli Csaba–Másik Lehel: Az arany ember című musicaljét. A dél-komáromi Monostori Erődben pedig szeptember 3-án a Jókai Színház nagyszabású produkcióját, A beszélő köntöst láthatják majd a nézők.

Társulati változások

A közelmúltban sajnos egy gyászhírrel is meg kellett birkóznia a társulatnak. A fiatal, mindössze 29 éves színpadtechnikus, Uszléber Ádám, aki a Vígszínháztól szerződött át a komáromi színházhoz, csatlakozott az égi társulathoz. „Zseniális szakember volt. Korai távozása mindnyájunkat nagyon megrendített. Egy olyan embert veszítettünk el, akinek az egész élete a színház volt. Nagyon szerette őt mindenki” – emlékezett meg kollégájukról Gál Tamás.

Culka Ottó színművész átszerződött a nyitrai Andrej Bagar Színházba. Szebellai Dániel személyében viszont új színésszel bővül a társulat, akit az ünnepi évadban három előadásban is láthat majd a közönség. Varga Emese dramaturg szeptembertől a Pozsonyi Színművészeti Egyetem hallgatóinak oktat színháztörténetet és dramaturgiát magyar nyelven, a gazdasági igazgató posztját pedig a továbbiakban Katona Gábor tölti be.

Janković Nóra

Top