Újul a Komáromi Jókai Színház

Néhány hete elkezdték a Komáromi Jókai Színház épületének felújítását. Az összes külső nyílászárót újakra cserélik köszönhetően a fenntartó Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásának. Javában zajlik a földszinti részek ablakainak és ajtóinak cseréje, a tervek szerint még idén novemberre végeznek a munkálatokkal. Egy kevésbé látványos, ám a színház számára nagyon fontos felújítás is megvalósul az idén: a beázó színházi műhely tetőzetét is cserélik.

Eredetileg a 2019-es évre tervezték megvalósítani a színház épületének részbeni felújítását. Nyitra Megye Önkormányzata az MKP frakciójának, illetve Becse Norbertnek, a párt komáromi járási elnökének javaslatára hagyta jóvá az erre a célra előirányzott 736 ezer eurót. Különböző okok miatt csúszott a megvalósítás – a járvány is közbeszólt –, ám néhány hete megkezdte a felújítást a kivitelező, pozsonyi székhelyű Fenster Haus társaság. A közbeszerzést a megyei önkormányzat folytatta le.

„Örülünk, hogy sor kerül a nyílászárók cseréjére, hiszen ez már nagyon időszerű volt. A színház épületét 1986-ban emelték, azóta szolgáltak az eredeti nyílászárók, melyek mostanra több helyen is beáztak” – mondta el kérdésünkre Gál Tamás, a Jókai Színház igazgatója, hangsúlyozva azt is, hogy a felújítás a megyének, illetve az ott ülő magyar képviselőknek köszönhető.

A többszázezres projekt részeként az összes külső ablakfelületet és bejáratot újakra cserélik, kivéve a főbejáratot és a felette lévő erkélyrész nyílászáróit, melyeket már korábban felújítottak. Sőt, bár nem része a projektnek, egyeztetés folyik arról is, hogy még az idén letakarítsák az épület márványborításáról (csiszolt mészkő) az évek során rárakódott feketés réteget. Becse Norbert megyei képviselő, az MKP járási elnöke felvetésünkre elmondta, lobbizni fognak annak érdekében, hogy ez megtörténjen. Ha az ablakcsere mellett ez is megvalósulna, gyakorlatilag az egész épület külseje egy sokkal szebb látványt nyújtana, ami méltóbb lenne a magyar közösség egyik legfontosabb kulturális intézményéhez. (Friss: Becse Norbert cikkünk megjelenése után arról tájékoztatott, az év végéig a burkolat tisztítása is megtörténik.)

Mik lennének azok a további fejlesztések, amik tovább javíthatnák a körülményeket a színházban? – tettük fel a kérdést Gál Tamásnak. A színházigazgató ezzel kapcsolatban kifejtette, egy épületen, akárcsak egy családi házon, mindig van mit felújítani, kijavítani, így az lenne az ideális, ha minden évben rendelkezésükre állna pénzforrás a különböző karbantartások elvégzésére. Az épület teteje néhány helyen beázik, de például a sarkoknál sérült márványborítás kijavítása is időszerű lenne.

Gál Tamás ugyanakkor egy kevésbé látványos, ám a színház működése szempontjából nagyon fontos felújításra is felhívta a figyelmet, amire még az idén sor kerül. A színházi műhely épületéről van szó, amely a gázgyár közelében található. A műhely, ahol a színházi díszletek készülnek, egy éve használhatatlan, mivel beázik – ezért a színház műszaki csapata egy éve kénytelen volt átmenetileg egy bérelt ingatlanba költözni. Idén azonban 60 ezer euró körüli összegből – ugyancsak a fenntartó megye hozzájárulásából – felújítják a tetőzetet, továbbá az elektromos rendszert, a villanyvezetékeket is cserélik.

Új előadásokkal várja a nyitást a színház

A felújítások ellenére nem állt meg az művészi alkotómunka a Jókai Színházban. A járványhelyzet a nézőkkel való találkozást lehetetlenné tette ugyan, de az adott rendelkezések betartása mellett a színházi művészei több új előadást „hívtak életre”. A kényszerleállás óta (decembertől) – egy főpróbahét híján – elkészült a Vén bakancsos és fia, a huszár című zenés népszínmű, és Nádas Péter Temetés című műve is a bemutatást várja. De az előzetes tervek mellett két új produkció is született: leporolták Spiró György Prah című komédiáját (Mokos Attila és Molnár Xénia szereplésével), valamint Silvester Lavrík, kortárs szlovák drámaíró Csöndes ház című művét vitte színre Garajszki Margit Holocsy Katalin és Holocsy Krisztina szereplésével.

A klasszikus színházi próbafolyamatok mellett jónéhány virtuális térben megvalósuló produkcióba is belefogott a társulat: elkészült 5 online felolvasószínházi előadás, a társulat tagjai hétről-hétre szlovákiai magyar költők műveit szólaltatták meg, s a szlovák oktatásügyi minisztérium által támogatott projekt részeként irodalmi segédanyagok készültek a színház műhelyében. A színház művészei tehát nem unatkoztak, de már mindannyian nagyon várják a nézőkkel való találkozást, hiszen a színház nem működhet valódi jelenlét és közönség nélkül.

Jelenleg a tervezett évad utolsó nagyszínpadi bemutatójaként meghirdetett Hat szerep szerzőt keres című Pirandello-művet kezdte próbálni a társulat, Michal Vajdička rendező irányításával.

A színház vezetésének még nincsenek biztos információi a nyitás időpontjáról, csak remélik, hogy erre még május hónap folyamán sor kerülhet, még akkor is, ha korlátozott nézőszámmal történik majd a visszatérés. A tervek közt szerepel az is, hogy a Vén bakancsos című művet szabadtéren mutassa be a társulat, a nyári hónapokban, hiszen ezzel egy régi színházi hagyományt elevenítene fel a színház vezetősége.

(cs)

(Cikkünk a Delta április 27-i számában jelent meg.)

Top