Közel százan lennének polgármesterek

Összesen 95 polgármesterjelölt indul az október 29-én sorra kerülő önkormányzati választásokon a Komáromi járás 4 városában és 37 községében. Összeállításunkból megtudhatja, hogy az egyes településeken kik lennének polgármesterek.

A legtöbb polgármester- és képviselőjelölt függetlenként indul a Komáromi járásban, ám a pártok közül – nem meglepő módon – a Szövetség–Aliancia indítja a legtöbb jelöltet. Beleértve a városokat is, összesen 26 polgármesterjelöltje van a magyar pártnak, továbbá 34 településen összesen 244 önkormányzati képviselőjelöltje (közülük 146 párttag).

A települések nagy többségében a hivatalban lévő polgármester újra nekivág a választásnak, csak néhány olyan község akad, ahol ez nem így lesz. Összesen 13 olyan község van, ahol nem lesz valódi választás, ugyanis csak egy polgármesterjelölt indul – többnyire a jelenlegi polgármester. Három faluban viszont biztosan új vezető kerül a település élére.

Érdekesség, hogy Kolozsnéma, pontosabban Szalay Rozália polgármester további négy évig országos rekorder marad. Jelenleg ugyanis ő Szlovákia legrégebb óta hivatalban lévő polgármestere, és mivel október 29-én egyedül indul, egy újabb választási ciklus erejéig lesz a község vezetője. Harminckettedik éve áll Kolozsnéma élén.

Bajcs – Biztos új polgármester lesz, miután a jelenlegi nem indul. Hárman pályáznak a község élére: Bachorec František a Szövetség színeiben, továbbá két független, Jurčík Kristián és Márton Miroslav.
A 9 tagú képviselő-testületbe 17-en szeretnének bekerülni.

Bátorkeszi – Labancz Roland hivatalban lévő polgármester a Szövetség jelöltjeként most is indul, egy kihívója akad Bálint Attila független jelölt személyében.
A 11 képviselői mandátumért 13 jelölt versenyez, közülük 7 a Szövetség színeiben, a többiek függetlenek.

Bogya – Nem lesz változás a község élén, miután Fitos Zsuzsanna jelenlegi polgármesternek nem akadt kihívója. Ő a Szövetség jelöltje.
Öt képviselői hely kiadó Bogyán, 8 jelölt van: öten függetlenként, hárman a Szövetség listáján indulnak.

Bogyarét – Aradi Mónika polgármester mellett két független jelölt száll harcba a polgármesteri székért: Kočišová Zora és Monduk Kitti.
Nyolc jelölt versenyzik az 5 képviselői mandátumért.

Búcs – Karkó János hivatalban lévő polgármesternek nincs ellenjelöltje a község élére.
A 9 önkormányzati képviselői helyre 13 jelölt pályázik.

Csallóközaranyos – Ketten mérkőznek meg a polgármesteri tisztségért, Varjú Éva jelenlegi polgármester a Szövetség jelöltje, kihívója a független Kurucz Anikó.
Az aranyosiak a 18 képviselőjelölt közül választhatnak meg összesen 9 önkormányzati képviselőt.

Csicsó – Biztosan új polgármester lesz a községben, miután eddigi vezetője nem indul. Két független jelölt versenyez a polgármesteri tisztségért: Bödők Károly és Németh Andrea.
A 7 képviselői mandátumért 12 jelölt küzd, mindannyian függetlenek.

Dunamocs – Tóth Eszter hivatalban lévő polgármester függetlenként indul. Banai Tóth Pál a Szövetség jelöltjeként, Szalay Ferenc pedig függetlenként igyekszik legyőzni őt.
Dunamocson 18 képviselőjelölt indul, ebből 8 a Szövetség listáján, 10 független. A képviselő-testület 9 fős lesz.

Dunaradvány – Púchovský Ľubomír polgármester függetlenként indul, Vojtová Markéta független jelölt az egyedüli ellenfele a polgármesteri tisztségért folyó versenyben.
A 7 tagú képviselő-testületbe 9 független jelölt mellett a Szövetség 1 jelöltje is megpróbál bekerülni.

Ekel – Fekete Iveta újra megpályázza a polgármesteri tisztséget, függetlenként. Két kihívója lesz: Csernyánszka Mónika a Szövetség színeiben, illetve a független Csicsó János.
A képviselő-testület 9 tagú, 14 jelölt indul a mandátumokért – függetlenek és a Szövetség jelöltjei.

Füss – Csak Farkas Károly jelenlegi polgármester pályázik a község élére, a Szövetség színeiben.
A képviselő-testület 5 tagú lesz a következő választási időszakban, a mandátumokra pedig csupán 5 Szövetség-jelölt pályázik, így Füssön nem lesz különösebb tétje a választásoknak.

Gellér – Kürthy György hivatalban lévő polgármester egyedüli jelölt a falu élére, a Szövetség színeiben.
Az 5 képviselői mandátumért 6 jelölt versenyzik, ebből 5 a Szövetség listáján, egy függetlenként.

Hetény – Csak a jelenlegi polgármester, Magyari Ferenc pályázik a község élére a Szövetség színeiben.
A 9 tagú testületbe 14 jelölt szeretne bekerülni.

Ifjúságfalva – Gönczöl Gabriella jelenlegi polgármester függetlenként indul, kihívója az ugyancsak független Báňás Marián.
Az 5 képviselői mandátumért 9 független jelölt verseng.

Ímely – Öten pályáznak a polgármesteri posztra. Tyukos František jelenlegi polgármester függetlenként indul. Kihívói közül hárman ugyancsak függetlenek: Kováč Jozef, Pastorek Miroslav és Petrík Marek. Justyák János pedig a Szövetség jelöltje a polgármesteri tisztségre.
A 9 képviselői mandátumért 18 jelölt versenyez, 6 a Szövetség színeiben, 1 a Hlas párt jelöltje, a többi független.

Izsa – Domin István hivatalban lévő polgármester a Szövetség jelöltjeként újrázna Izsán, ahol két kihívója akad. Alföldy Jozef függetlenként hódítaná el a polgármesteri tisztséget, Vass Štefan pedig az SaS párt jelöltjeként.
A 9 fős képviselő-testületbe 19 jelölt szeretne bekerülni. Közülük 7-en a Szövetség színeiben, 10-en függetlenként és 1-1 az SaS, illetve a Smer-SD jelöltjeként.

Karva – Duka Gábor függetlenként tartaná meg a polgármesteri tisztséget. Ebben két kihívója akadályozhatja meg: Tóth Tibor, a Szövetség jelöltje, valamint Horváth František független jelölt.
Karván 10 jelölt pályázik a 7 megszerezhető önkormányzati képviselői helyre. Hatan a Szövetség színeiben, egy az Egyszerű Emberek jelöltjeként, hárman függetlenként.

Keszegfalva – Pataki Dezső jelenlegi polgármester mellett – ő a Szövetség jelöltje – két független jelölt pályázik a község élére: Lehocký Milán korábbi polgármester és Ambroš Marián.
A 9 képviselői mandátumért 20 jelölt versenyez egymással: 11 független és 9 a Szövetség listáján.

Kolozsnéma – Szalay Rozália jelenlegi polgármester egyedül pályázik a község élére a Szövetség színeiben.
Az 5 képviselői mandátumért 6 jelölt versenyzik, ebből 5 a Szövetség listáján, egy függetlenként.

Lakszakállas – Nem lesz új polgármester Lakszakállason sem, miután Mayer Ferenc jelenlegi vezető egyedüli jelöltként vág neki a választásnak – függetlenként.
A 9 képviselői helyre 12 jelölt pályázik – 9 a Szövetség színeiben, három függetlenként.

Madar – Édes István jelenlegi polgármesternek nem lesz kihívója, egyedül indul, függetlenként.
Sőt, Madaron a képviselő-választásnak sem lesz igazi tétje, miután a 9 tagú képviselő-testületbe csupán 9-en pályáznak majd – 6-an a Szövetség jelöltjeként, 3-an függetlenként.

Marcelháza – Varga Ervin jelenlegi polgármester egyedül indul a nagyközségben a polgármesteri székért, a Szövetség jelöltjeként.
A 11 fős testületbe 12 képviselőjelölt pályázik, 11 a Szövetség listáján, egy függetlenként.

Martos – Keszeg István polgármester függetlenként szeretné megőrizni tisztségét, három kihívóval kell szembenéznie. Keszeg Gáborral, a Szövetség polgármesterjelöltjével, valamint két független indulóval, Jóba Tiborral és Csongrádová Marxová Zuzanával.
Martoson a 7 képviselői mandátumért 18 jelölt versenyez. Heten a Szövetség színeiben, a többiek függetlenként igyekeznek bekerülni a képviselő-testületbe.

Megyercs – A polgármesteri tisztségért 3-an indulnak a községben: Molnár Zoltán regnáló polgármester a Szövetség jelöltje, Berecz Roman és Lehocký Patrik pedig függetlenként próbálja elnyerni a választók bizalmát.
Képviselőjelöltként 9-en indulnak, a képviselő-testület 7 tagú lesz.

Nagykeszi – Csóka Lajos polgármester a Szövetség jelöltje, nincs kihívója.
A képviselői mandátumokért azonban már verseny is lesz, hiszen 7 helyre 13-an pályáznak.

Nemesócsa – Válek Iván függetlenként lenne újra polgármester (a Szövetség támogatásával), két, ugyancsak független jelölt a kihívója: Rabinová Mária és Szalay Zoltán.
A 7 fős képviselő-testületbe 12 jelölt kerülne be, 7 a Szövetség színeiben, 4 függetlenként, egy pedig a Kommunista Párt jelöltjeként.

Pat – Tóth Rozália polgármester a Szövetség jelöltjeként most is indul, két független polgármesterjelölttel kell megküzdenie a választásokon: Pém Csabával és Hornyák Zoltánnal.
A 7 képviselői helyre 14 jelölt van Paton.

Perbete – Öten pályáznak a község élére. Zsitva Norbert hivatalban lévő polgármester a Szövetség jelöltje, ám négy független is legyőzné őt: Héger Rudolf, Koša Jozef, Nagy Zoltán és Vantara Zsolt.
A képviselő-testületbe 7-en kerülhetnek be a 24 jelölt közül.

Szentpéter – Jobbágy József polgármester függetlenként ismét belevágna egy választási ciklusba, Hamran Tibor az egyetlen kihívója, ugyancsak függetlenként.
Összesen 19 jelölt pályázik a 9 képviselői helyre, öten a Szövetség színeiben, a többiek függetlenként.

Szilas – Tóth Péter jelenlegi polgármester a Szövetség színeiben méretteti meg magát, kihívója a független Szukola István.
A község képviselő-testülete 5 fős lesz, 8 képviselőjelölt indul a választásokon – közülük ketten a Szövetség jelöltjei.

Szilos/Šrobárová – Hárman küzdenek meg a polgármesteri posztért – egyelőre nem kaptunk bővebb tájékoztatást a községtől.
A képviselő-testület 5 tagú, 12 jelölt verseng a mandátumokért.

Tany – Bugár Imre mostani polgármester függetlenként méretteti meg magát, kihívója Vendégh Tomáš lesz a Magyar Fórum jelöltjeként.
Tany községben 6 képviselőjelölt indul, és 5 fős lesz a következő képviselő-testület.

Újgyalla/Dulovce – A szlovák többségű faluban is biztosan új vezető lesz. Két polgármesterjelölt közül választhatnak a lakosok: Caletka Štefan a Smer-SD színeiben indul, Vicena Miloš függetlenként.
A 9 fős képviselő-testületbe kifejezetten sokan, 28-an pályáznak, közülük többen pártok színeiben – a Smer-SD, a Hlas-SD, az SNS, a KDH és a Šanca is állít képviselőjelöltet.

Újpuszta/Mudroňovo – Két polgármesterjelölt indul, Maťko Ľubomír függetlenként és Petrášová Katarína a Hlas-SD színeiben.
Az 5 képviselői helyre 7 jelölt pályázik, mind függetlenek.

Vágfüzes – Ilčík Péter egyedüli jelölt a polgármesteri tisztségre, így folytathatja majd munkáját a választások után is.
Vágfüzesen a 7 tagú képviselő-testületbe 8-an próbálnak bekerülni – heten függetlenek, egy induló a Szövetség jelöltje.

Virt – Lengyel László egyedül pályázza meg a polgármesteri tisztséget, így újabb négy évig ő áll majd a község élén.
A virtiek 6 független jelölt közül választhatnak képviselőt az 5 tagú testületbe.

Zsemlékes/Lipové – Csak az eddigi polgármester Kovácsová Dáša pályázik a község élére, függetlenként.
Az 5 képviselői mandátumért 7 jelölt küzd, mind függetlenek.

Jelöltek a városokban

Korábban már részletesebben beszámoltunk arról, hogy járásunk városaiban kik küzdenek meg a polgármesteri posztért. Íme a lista röviden:

Komárom – Keszegh Béla polgármester most is függetlenként indul (Függetlenek Komáromért – 4KN), négy kihívóval kell szembenéznie: Bauer Ildikó (Szövetség), Bodoki Péter (Hlas-Sme rodina), Dobi Róbert (független) és Etheykatz Tímea (független).

Gúta – Horváth Árpád (Szövetség) jelenlegi polgármester kihívója két független jelölt, mostani városi képviselő: Kárpáty Ernő és Halász Béla.

Ógyalla – A független Závodský Peter polgármesternek négy kihívója akadt: Basternák Ildikó (Szövetség), Melich Ctibor (SaS), Pupák Štefan (független) és Kečkéš Ildikó (független).

Naszvad – Molnár Zoltán polgármester a Szövetség jelöltjeként újrázna, ezt egyetlen kihívója, Oslanec Zoltán független jelölt (Együtt Naszvadért) akadályozná meg.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:
Öten lennének polgármesterek Komáromban
Gútán két kihívója van a polgármesternek
Ógyallán öt, Naszvadon két polgármesterjelölt indul

Top