Öten lennének polgármesterek Komáromban

Augusztus 30-ig öten jelezték, hogy megpályázzák a polgármesteri tisztséget az október 29-én sorra kerülő helyi önkormányzati választásokon. Már január óta ismert, hogy Komárom jelenlegi polgármestere újrázni szeretne, végül négy kihívója akadt: két független és két pártjelölt is verseng a választók kegyeiért. Egyelőre egyetlen jelölés sem tekinthető véglegesnek, miután jelenleg is zajlik a választási bizottság ellenőrzése: a pártjelöltek esetében a leadott dokumentációt, míg a függetleneknél a jelöltséget támogató aláírók listáját vizsgálják meg. Következzenek a komáromi polgármesterjelöltek.

Meglepő fordulat

A komáromi polgármester-választás eddigi legnagyobb meglepetése, hogy a jelenlegi városvezetést az elmúlt bő három évben legélesebben bíráló csoportból – mely a Nec Arte Nec Merte Komárom–Komárno polgári társulás körül szerveződött – végül ketten is független polgármesterjelöltként indulnak. A kritikusok rendszeresen tettek feljelentéseket önkormányzati ügyekben – ezek közül eddig egyet sem találtak megalapozottnak –, illetve sok petíciót is indították különböző témákban.

A napokban kiderült, hogy a társulás elnöke, Dobi Róbert és alelnöke, Etheykatz Tímea – akit a közelmúltig hivatalosan Fazekas Tímeának hívtak –, külön-külön szállnak harcba a választók bizalmáért. Lapunknak egyikük sem kívánt nyilatkozni arról, mi az oka annak, hogy egymással is megküzdenek, ugyanakkor azt mindketten jelezték, ennek nincs köze a polgári társuláshoz.

Dobi Róbert: változást szeretnék

„Időben leadtam az előírt támogatói aláírásokat, így független polgármesterjelöltként indulok az önkormányzati választásokon, mivel sok ismerősöm ezt kérte” – erősítette meg Dobi Róbert, a komáromi városi hivatal korábbi alkalmazottja, jelenleg az ógyallai önkormányzat hivatalnoka. Hozzátette, szűk csapattal indul, azaz három független képviselőjelölt sorakozott föl mögé.

„Ismerem Komárom problémáit, megvan a kellő tudásom és tapasztalatom, és nem a pénz, nem a hatalomvágy vezérel. És ami nagyon fontos: becsületes ember vagyok, aki tartja a szavát és tiszteli a törvényt, ahogy az elmúlt 4 évben sokan tapasztalhatták. Nem érdekcsoportoknak, de mindenkinek a polgármestere szeretnék lenni – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy miért vág neki a választásnak. – És mi a legfontosabb célom? Változást hozni Komáromnak. Komáromot különböző érdekcsoportok 30 éve leépítik. Eljutottunk a ’cirkusz és kenyér’ szintjére, miközben a körülöttünk lévő települések, városok, hatalmasat fejlődtek. Nem fogok nagyokat ígérni, a hazugság nem a kenyerem. És 4 év kevés arra, hogy látható változások jöjjenek létre. De mindent megteszek annak érdekében, hogy végre Komárom is a fejlődés útján haladjon.“

Etheykatz Tímea: júniusban még nem terveztem indulni

A fotósként dolgozó Etheykatz Tímea is megerősítette, független polgármesterjelöltként indul Komáromban. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy amikor júniusi cikkünkben mi is ezt valószínűsítettük, még nem tervezett indulni, azonban azóta ez változott. „Az elmúlt években sokan fordultak hozzám segítségért, és végül hosszú gondolkodás után, lakossági kérésre döntöttem az indulás mellett. A választásokhoz szükséges aláírások majdnem háromszorosát már két hete leadtam“ – nyilatkozta.

Arra a kérdésünkre, hogy a Nec Arte Nec Marte polgári társulás tagjai és szimpatizánsai közül indulnak-e valakik képviselőjelöltként, és ha igen, támogatják-e őt, azt válaszolta, nem áll módjában mások nevében nyilatkozni.

Azzal kapcsolatban, hogy mik a céljai a polgármester-jelöltséggel, illetve miért pályázik Komárom élére, Etheykatz Tímea egy 16 pontból álló programnyilatkozattal válaszolt. Ezek a következők: a komáromi római katolikus temető gondozását vállalja át a város, körforgalom építése az izsai letérőhöz, a felnyitható híd járdájának javítása, zöld területek megóvása, lakossági fórumok szervezése, üresen álló városi lakások ügyének megoldása, zöldséges kertek kialakítása alapiskolákban és az idősotthonban, játszóterek gyakori ellenőrzése, nem túlárazott beruházások, egyúttal átlátható közbeszerzések, utak és járdák felújítása, a városi cégek működésének átértékelése, megállítani a városi vagyon áron aluli eladását bizonyos érdekcsoportoknak, illetve a kutyaadót csakis kutyafuttatók létrehozására, rendbentartására és menhely támogatására felhasználni. Ezen kívül a műemlékvédelmet emelte ki, valamint bevezetné, hogy az önkormányzati képviselőket terhelje anyagi felelősség a döntéseikkel kapcsolatban.

Bodoki Péter: egy koalíció támogat

Meglepetés az is, hogy a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD és Boris Kollár mozgalma, a Sme rodina (Család vagyunk) közös koalíciója is indít polgármesterjelöltet, mégpedig a komáromi vállalkozó, Bodoki Péter személyében. Korábban a Magyar Fórum egyik alapítója volt, van önkormányzati tapasztalata is, hiszen néhány éve a galántai városi hivatal elöljárójaként tevékenykedett. Emellett sokan ismerik őt a Szlovák Ökölvívó Föderáció (SBF) egykori elnökeként.

Kérdésünkre megerősítette, időben leadta a jelöltséghez szükséges dokumentációt – támogatói aláírásokat nem kellett gyűjtenie, miután pártjelöltek esetén ez nem törvényi feltétele a választáson indulásnak.

Elmondta ugyanakkor, egyik pártba sem lépett be, tehát nem párttagként indul az említett koalíció polgármesterjelöltjeként. A koalíció képviselőjelöteket is állít – ő maga harcba száll a képviselői mandátumért is –, ám az indulókról egyelőre nem kívánt nyilatkozni bővebben: szeretnék megvárni, hogy a választási bizottság jóváhagyja listájukat. „Amint hivatalosan jelöltté válunk, természetesen bemutatjuk a koalíció képviselőjelöltjeit, valamint választási céljainkat, terveinket is” – válaszolta megkeresésünkre Bodoki Péter.

Bauer Ildikó: tettre kész a csapatom

Egy másik pártjelölt is indul Komáromban. Bauer Ildikót jelölte a polgármesteri tisztségre a Szövetség-Aliancia, amely egyúttal teljes, 25 fős képviselőjelölti listával vág neki a választásoknak. Az augusztus 30-i határidőig ők is rendben leadták a jelöltek regisztrálásához szükséges dokumentációt.

„Megtisztelve érzem magam, hogy egy tettre kész, sokszínű csapat áll mögöttem, akiket a közös értékrendünk köt össze. Sokrétű szakmaiság és érdeklődési kör jellemzi őket. A pedagógusok, műszaki mérnökök, gyógyszerész, intézményvezetők, de országosan ismert politikusok is a csapatunkat erősítik” – válaszolta kérdésünkre Bauer Ildikó, aki e pillanatban képviselőként tevékenykedik a komáromi önkormányzatban, emellett kulturális menedzserként és borturisztikai szakértőként is dolgozik.

Elmondta, a Szövetség 25 fős csapatának tagjait fokozatosan mutatják be a közösségi oldalon. „A választási programokkal két baj szokott lenni: ha nincs, az rögtön baj, ha van, az meg ígérgetés. A programunkat a választók írják, az ő észrevételeiket tettük feladatlistára. A közeljövőben részletesen közre is adjuk” – nyilatkozta a Szövetség polgármesterjelöltje.

Korábbi értesülésünket, miszerint győzelme estén Tárnok Magda jelenlegi független képviselő lenne az alpolgármestere, a következőképpen kommentálta: „Vitathatatlan, hogy Tárnok Magda egyike azon jelöltjeinknek, akiket alkalmasnak tartok a pozícióra. Kiváló alpolgármester lehet belőle! Ugyanakkor nem tartom helyénvalónak, hogy a futam előtt győztest hirdessünk. Magda és én is meg szeretnénk dolgozni a választók bizalmáért.”

Arra a felvetésünkre, hogy ha Komáromban megválasztják polgármesternek, egyúttal a Nyitra Megyei Önkormányzat képviselőjének is, lemondana-e utóbbi mandátumról, azt felelte, ezt nem tartaná helyes lépésnek. „Nem véletlen, hogy a törvény sem zárja ki a két pozíció együttes betöltését. Bizalmat szerezni mindkét tisztségben Komárom számára előny és áldás. Hiszen ennek a városnak igenis szüksége van megyei szintű – sőt országos és határokon átívelő – lobbierőre is” – indokolta álláspontját a Szövetség polgármesterjelöltje, hozzátéve, szerinte az elmúlt 20 év komáromi városvezetőiben az volt a közös, hogy senkiben nem volt meg ez az erő, helyette maradt a nihil, és ennél fogva az egymásra épülő, egymást támogató városi fejlesztések elmaradtak.

„Ki tudná jobban elmondani, hogy mire van szüksége Komáromnak, ha nem mi, a komáromiak?” – tette fel a kérdést Bauer Ildikó.

Keszegh Béla: beszéljenek az eredményeink

Komárom jelenlegi polgármestere, Keszegh Béla már januárban bejelentette, újra megpályázza a városvezetői tisztséget – ahogy korábban, most is függetlenként. Ezért neki is össze kellett gyűjtenie legalább 500 komáromi támogatói aláírását, amit meg is tett – végül ezer támogatói aláírást adott le a határidőig. Kérdésünkre elmondta, függetlenekből álló csapata „teljes listát“ indít, azaz 25 önkormányzati képviselőjelölt sorakozott fel mögé, akik együtt kampányolnak majd 4KN – Függetlenek Komáromért néven.

„A 4 évvel ezelőtti csapatunk mind a 13 jelenlegi képviselője most is megméretteti magát a választásokon, rajtuk kívül további két mostani városatya is minket erősít majd. Örülök, hogy az önkormányzat többsége felsorakozott az elmúlt évek eredményei mögé, amelyeket nagyon nehéz időkben, közösen, összefogva értünk el“ – válaszolta felvetésünkre Keszegh Béla. Hozzátette, a 10 új jelöltjük között több olyan ismert komáromi is található, akit senkinek nem kell bemutatni, és szerinte mindannyian hiteles emberek, akik már bizonyítottak eddigi életük során. Konkrét neveket ugyanakkor nem árult el, a jelölteket egy sajtótájékoztatón tervezik bemutatni a közeljövőben. Arra a kérdésünkre, hogy újraválasztása esetén ki lenne az alpolgármestere, illetve alpolgármesterei, Keszegh Béla azt válaszolta, egyelőre nem tartja aktuálisnak a felvetést: „Annyit viszont leszögezhetek, hogy a jelenlegi két alpolgármester jelentős részt vállalt az eredményekben.“

„Kampányunk elsődlegesen az eddig elért eredmények bemutatásán alapszik, beszéljenek azok – az üres ígérgetésekkel és öncélú sárdobálással már tele a padlás. Első számú szabályunk újra az, hogy nem fogadunk el külső anyagi támogatást, mindent kampánykiadást magunk fedezünk. Szívesen folytatnánk a munkát, mivel számos projekt van előkészítve és jelentős pénzcsomagot hívhatunk le a következő években. A város adottságai és lehetőségei nagyszerűek, ám nagy lemaradást kell behozni, ezért nem lassíthatjuk a fejlesztések tempóját. Ehhez van egy erős csapatunk, amely nem pártot épít, hanem a várost“ – nyilatkozta Komárom polgármestere.

12 + 12 + 1 képviselő

Október 29-én, szombaton zajlanak a helyi önkormányzati választások (egyidejűleg a megyei önkormányzati választásokkal). Komáromban reggel 7-kor nyílnak és este 8-kor zárnak a választóhelyiségek. Külön választhatunk a polgármesterjelöltek közül, illetve összesen 25 önkormányzati képviselőt is bejuttathatunk a komáromi parlamentbe. 2014 óta Komáromban három választói körzet van. Őrsújfalu városrész egy képviselőt juttathat az önkormányzatba, a másik két nagy körzetben pedig 12-12 mandátumot osztanak ki – a város gyakorlatilag egy keleti és egy nyugati részre (2-es és 3-as körzet) van osztva, mindenkit a lakhelye szerint sorolnak be az egyikbe. Vagyis, az őrsújfalusiak kivételével, minden komáromi legfeljebb 12 jelöltet támogathat (kevesebbet is lehet), és csakis a körzetében indulókból választhat.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:
Egyelőre hárman pályáznak Komárom élére
A Szövetség 12 komáromi pontja
Megalakult a Szövetség komáromi szervezete
Lufik nélkül száll harcba a polgármesteri székért

Top