Komárom – az Összetartozás VárosaDél-Komárom önkormányzata még 2019 áprilisában határozott arról, hogy az Összetartozás Városává nyilvánítják településüket. Múlt csütörtökön Észak-Komárom képviselő-testülete is ugyanígy döntött – egyhangúlag.

Egy hónappal ezelőtt 16 észak-komáromi polgári társulás és civil egyesület fordult kérvénnyel Keszegh Béla polgármesterhez, melyben azt kérik, Észak-Komárom önkormányzata is az Összetartozás Városaként határozza meg magát, ezzel is kifejezve a két országban fekvő egy város szoros, európai viszonylatban is példaértékű együttműködését, kapcsolatát – nemzetiségtől függetlenül.

A kérvényező szervezetek rámutatnak arra, az Összetartozás Városa kifejezés méltóan szimbolizálja a két város közt lévő összefogást, összetartozást, barátságot, ami majdnem minden kulturális, sport- és egyéb rendezvényen is elhangzik a Duna mindkét partján. „Az összetartozást szimbolizálja a két város honlapjának közös kezdőfelülete is. Valljuk, a múlt megismerése mellett a jövő építése is közös feladatunk“ – írják a kérvényben.

A kezdeményező civil szervezetek: Kárpátia Sport Polgári Társulás, A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre, Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete, Boráros Imre Színház, Csemadok Komáromi Alapszervezete, Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás, Gaudium Polgári Társulás, Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület, Komáromi Szekeresgazda Hagyományőrző Egyesület, Kuckó Polgári Társulás, Lehár Ferenc Polgári Társulás, Lélekharang Polgári Társulás, Protestáns Nőegylet, Szlovákiai Civil Becsületrend, Teátrum Polgári Társulás, T(e) Ü(gyed) Kör Polgári Társulás.

A polgármester előterjesztése nyomán a képviselők elé került a kapcsolódó határozati javaslat. Knirs Imre képviselő emlékeztetett, Sopron a leghűségesebb város címet viseli, Balassagyarmat a legbátrabb város, most pedig Komárom – az északi rész is – az összetartozás városává nyilváníthatja magát. Rámutatott: a történelmet nem tudjuk megmásítani, de az összetartozást meg tudjuk erősíteni. Stubendek László is egyértelműen a javaslat elfogadása mellett foglalt állást, hangsúlyozva, bár 100 évvel ezelőtt derékba törték a Duna két partján elterülő város egységes fejlődését, az összetartozás érzése ma is él. Andruskó Imre megemlítette, száz évvel ezelőtt valakik számára nagyon kedvező döntéssel zárták le az I. világháborút, mi magyarok viszont rosszul, szerencsétlenül jártunk. Szerinte túl kell lépni a múlton, ugyanakkor szükséges a „Két ország egy város“ jelszó megerősítése, és építeni kell a városrészek közötti kapcsolatokat.

A jelenlévő 18 képviselő egyhangúlag hagyta jóvá a határozatot, aminek nyomán Észak- és Dél-Komárom is az Összetartozás Városa lett.

(cs)

Kapcsolódó cikkeink:
Átadták az elektromos buszt
Rajtol a KOMBI, indul a bringakölcsönzés
Átadták a Monostori hidat
Trianon 100: egy igazságtalan döntés Komáromból nézve
Szobrot állítanak Komárom mártír vezetőjének

Top