Jövőre megújulhat a Hajós utcai óvoda

Komárom. Nagy többséggel döntött a képviselőtestület arról, hogy megteszik a szükséges lépéseket, mely a Hajós utcai óvoda teljes körű felújítását célozza – a jövő évi költségvetésben 70 ezer eurót különítenek el a projektdokumentáció elkészítésére. Maga a teljes átépítés becslések szerint több mint 2 millió euróba kerülne, a város igyekszik támogatásra pályázni.

hajos_utcai_ovi-1Látványterv – így nézne ki a teljesen felújított Hajós utcai óvoda

A Hajós utcai óvoda épületei műszakilag nagyon rossz állapotba kerültek, a körülmények már potenciális veszélyt jelenthetnek a gyerekekre, pedagógusokra. Statikai gondok vannak, a tető beázik. Jelenleg a gyerekek a folyosón étkeznek – hangzott el a testületi ülésen.

Az önkrományzat ezért még a nyár elején döntött arról, hogy készüljön egy építészeti tanulmány, mely megoldást javasol az óvoda épületegyüttesének teljes átépítésére. Az FKF design társaság ezt el is készítette – ők tervezték az idén megnyílt Csillag óvodát, illetve a komáromi kórház belgyógyászati pavilonjának teljes felújításával kapcsolatos dokumentációt is.

Mérlegelték egy új épület emelését is a jelenlegi helyén, aminek több mint 3 millió euró lenne a költsége, ebben az esetben a bontási kiadások is sokat dobnának az áron. A teljes átépítés költségét pedig 2,2 millió euróra becsülte a tanulmány. Ez az összeg magába foglalja az óvoda bővítését, egy osztállyal több működhetne a falai között.

Néhány képviselő drágállotta az átépítés becsült értékét, felvetették, hogy az óvoda a szomszédos Komenský Alapiskola üresen álló helyiségeibe is beköltözhetne. Keszegh Béla polgármester elmondta, itt nem lenne elég hely az óvoda működésére. Gajdáč Ondrej iskolaügyekért felelős alpolgármester szerint is magas a 2,2 millió eurós összeg, de a város igyekszik majd kihasználni a pályázati lehetőségeket, és külső forrásokat próbál szerezni az óvodafelújításra. Megjegyezte, azért is kell már most dönteni a projektdokumentáció elkészítéséhez szükséges pénzről, hogy ha meghirdetnek egy óvodafelújítással kapcsolatos pályázatot, a város fel legyen rá készülve, és időben be tudják nyújtani a pályázatot. Hangsúlyozta, több mint 30 éve nem nyúlt a város az iskoláihoz és óvodáihoz, nagy a lemaradás, valahol el kell kezdeni a fejlesztéseket – az iskolakonyhákkal kezdték, most a Hajós utcai óvodával folytatják.

A képviselők végül megszavazták, hogy a jövő évi költségvetésben különítsenek el 70 ezer eurót az óvoda átépítéséhez szükséges projektdokumentáció elkészítésére, ami előfeltétele az átépítésnek.

Mivel a Hajós utcai óvodában valóban nagyon leromlottak a körülmények, az önkormányzat már korábban 40 ezer eurót hagyott jóvá a Határőr Utcai Alapiskola egyik üresen álló épületrészének átépítésére abból a célból, hogy az óvoda átmenetileg ide költözhessen. Most újabb 10 ezer euróval emelték meg az összeget, hogy befejezhessék a szükséges módosításokat. Az óvodások vélhetően még az idén beköltözhetnek a Határőr utcai iskola kihasználatlan épületszárnyába. A tervek szerint addig maradnak, amíg fel nem újítják az óvoda épületeit. Hosszú távon azonban nem maradhatnak a szlovák iskolában, mivel, ha marad az eddigi trend, és egyre több elsőst íratnak az iskolába, fokozatosan nekik is egyre több helyre lesz szükségük.

(cs)

Top