A Csillag óvodában és bölcsődében jártunk

Június utolsó napján átadták a Komáromi Református Egyházközség Csillag óvodáját és bölcsődéjét. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyháznak ez az első átadott oktatási-nevelési intézménye, amely a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának a keretében valósult meg, 2017. december 17-én tették le az alapkövét.

SONY DSC

Az intézmény felépítésére kiírt pályázatra öten jelentkeztek, majd a presbitérium által kiválasztott kivitelező  2018 márciusában kezdte el a beruházást, amely az idén februárban fejeződött be. Az 1440 négyzetméter nagyságú épület három óvodai és két bölcsődei tanteremből áll. Az előbbiben háromszor 21, az utóbbiban kétszer 12 gyermek számára van hely. A tantermekhez hálótermek is tartoznak, a szükséges kiszolgáló egységekkel együtt. A füvesített udvarban játszótere van az óvodásoknak és külön a bölcsődéseknek. Az épület kivitelezési ára a járulékos költségeken kívül mintegy 1 380 ezer euróba került.

SONY DSC

Múlt szerdán Bagin Katalin igazgatónő vezetett körbe bennünket a református óvodában és bölcsődében. Rácsodálkoztunk a tágas terekre, a magas helyiségekre. Harmonikus színvilág várja a gyermekeket. A kicsik üvegfalú hálóban alszanak, az óvónő így minden pillanatban láthatja őket.

Azután, stílusosan, két kis székre ültünk az igazgatónővel. Bagin Katalin huszonkét éve óvónő, azóta a gyermekek szeretete tartja a pályán. „Tudtam, hogy nagy kihívás az igazgatói poszt, sok munkával, hatalmas felelősséggel jár. Voltak olyan gondolataim is, hogy nem kell nekem ezzel foglalkozni, azután jött egy újabb gondolat, hogy nekem segítenem kell, ezért vállaltam. Úgy éreztem, ha nem lépek, Isten akarata ellen cselekszem” – fogalmazott.

SONY DSC

Gyönyörű óvodát kaptak – je­gyeztük meg – A narancssárga és zöld színek harmóniája dominál mindenütt az épületben. „Olyan ez az óvoda itt, a lakótelep közepén, mint egy ékszerdoboz. Otthonos. Ahogy Fazekas László püspök mondta a megnyitó beszédében: szépen, nyugodtan haladt az építkezés, ha akadt valami gond, menten megoldódott. Isten velünk volt az építkezés alatt, amikor berendeztük az épületet, amikor takarítottunk. Mindig jött valaki a református gyülekezetből, a városból, hogy valamivel tud segíteni bennünket vagy a hatalmas udvar füvesítésében segédkeztek. Szeretnék ezért nagy köszönetet mondani a gyülekezet tagjainak. Amikor a templomban hirdették, hogy segítségre van szükségünk, azonnal jöttek. És köszönet az építőknek, hiszen a Tonex cég egy hónappal korábban befejezte az építkezést, mint ahogy ígérték” – nyilatkozta Bagin Katalin.

SONY DSC

Mintegy végszóra két gyülekezeti tag érkezett, virágokat hoztak a teraszra. Az igazgatónő megköszönte, majd a jövendő óvodások létszámáról beszélgettünk. „Jelenleg van egy 22-es és egy 21-es csoportunk, de még szóltak érdeklődők, hogy szeretnék, ha fogadnánk a gyermekeiket. Most hat fős a csapatunk, amennyiben elindul a harmadik csoportunk is, még két óvónőt fel kell vennünk” – tájékoztatott.

Közben gyermeksereg játszott odakint. A nyári óvoda kis lakói. Május végén mérték fel, mennyi gyermek igényli ezt a szolgáltatást. Reggel negyed héttől délután negyed ötig vannak a Csillag óvodában a gyermekek. Önfeledt játékukat nézve mondta Bagin Katalin: „Öröm itt dolgozni, minden friss, minden új. Ideális hely ahhoz, hogy felkészíthessük a gyermekeket az életre, és megismertessük őket Isten szeretetével.”

(bárány)

19 új magyar óvoda

Top