Közel egymillió megy az iskolakonyhákraKomárom. A városi képviselők jóváhagyták, hogy újabb összeggel emelik meg az iskolakonyhák felújítására szolgáló pénzkeretet. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat összesen 960 ezer eurót költ a városi iskolák konyháinak felújítására, beleértve egy teljesen új konyha kialakítását. A munkálatok gőzerővel folynak jelenleg is.

SONY DSC

Mint többször is írtuk, Komárom idén belefogott a városi fenntartású alapiskolák konyháinak felújításába. Ennek fő oka, hogy szeptembertől hatályos lesz az „ingyenebédes” törvény (valójában kedvezményes ebédről van szó, hiszen az állam hozzájárulást fizet, 1,20 eurót ebédenként), mely a várakozások szerint azt eredményezi, hogy akár ezerrel több gyerek fog az iskolákban étkezni.

Idén márciusban hagyták jóvá a képviselők, hogy 400 ezer eurót (300 ezer + 100 ezer) különítenek el az iskolakonyhák felújítására. Már akkor elhangzott, nem biztos, hogy ennyi pénz elég lesz a beruházásra, ami a meglévő öt iskolakonyha felújítását, a Rozmaring utcai iskolában pedig egy teljesen új építését foglalja magába. Hogy minél kevesebb fennakadást okozzanak a munkálatok, a Comorra Servis városi vállalat a nyár elején kezdett bele a felújításba. Mivel fokozatosan újabbnál újabb problémák merültek fel, előbb 660 ezer euróra emelték a büdzsét, de kiderült, ez sem lesz elég. Így a múlt héten újabb javaslat került a városi képviselők elé, amely már 960 ezer euró összköltséggel számolt.

Ez utóbbi, 300 ezer eurós emelés néhány képviselőnél kicsapta a biztosítékot. Andruskó Imre úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy ilyen mértékben elszálltak a költségek, ami azt bizonyítja, hogy a Comorra Servis előzetesen nem mérte fel kellőképpen a várható kiadásokat. Azt is kifogásolta, hogy a pénzügyi keret megemeléséről szóló javaslat nem pontos, nem követhető, milyen összegből milyen fejlesztés valósul meg, illetve milyen berendezést vásárolnak melyik konyha részére. Megjegyezte, csak azért szavazza meg a javaslatot, mert nem szeretné, ha szeptembertől veszélybe kerülne a gyerekek iskolai étkeztetése. Korpás Péter szerint pedig olcsóbban is be lehetne szerezni az egyes konyhai gépeket.

DSC_2339-e1453706152388

Keszegh Béla polgármester hangsúlyozta, a magas költségek abból is erednek, hogy az iskolakonyhákkal évtizedek óta nem törődött a város, és most kell a korábbi mulasztásokat is pótolni. Rámutatott, nem volt sok idő az előzetes tervezésre, hiszen a kedvezményes étkezésről szóló törvény szeptembertől hatályos lesz, az építési munkákat pedig csak a nyári szünidő alatt lehet megoldani úgy, hogy ne okozzanak fennakadásokat az iskolák életében. A kritikákkal kapcsolatban hangsúlyozta, őszre egy nagyon részletes anyagot készítenek, ahol pontosan elszámolnak minden centtel. A képviselők bármikor megnézhetik, hogyan állnak a munkálatok, és milyen borzalmas állapotokat találtak egy-egy konyhában, például a padlók alatt, ami nem volt előre látható. Hangsúlyozta, relatív dolog, mi a drága, és mi nem az. Példaként Dunaszerdahelyt említette, ahol egyetlen új iskolakonyha építése került 840 ezer euróba. Elhangzott, ha a város nem saját cégével, a Comorra Servisszel végezteti a munkát, illetve ha a KOMVaK nem segít be, még ennél is jóval drágább lett volna a fejlesztés. „A Comorra Servis alkalmazottai egész nyáron dolgoznak, hogy minden konyha elkészüljön és minél kisebb fennakadás legyen szeptemberben” – jegyezte meg.

Gajdáč Ondrej, az iskolaügyekért felelős alpolgármester a munkálatok jelenlegi állásáról elmondta, a Határőr utcai iskolakonyha, illetve a Komenský Alapiskola konyhájának felújítása gyakorlatilag befejeződött, és a Rozmaring utcai iskolában kiépített új konyha is csaknem kész. A szeptemberi iskolakezdésig befejezik a Jókai Mór Alapiskola és az Eötvös Utcai Alapiskola iskolakonyháinak felújítását is. Legfeljebb az fordulhat elő, hogy néhány berendezés csak később érkezik meg, ám addig a régieket is lehet használni, nem fenyeget az, hogy az említett 5 konyhában ne tudnának főzni szeptembertől. Egyedül a Munka Utcai Alapiskola konyhájának felújítása csúszik, megtörténhet, hogy szeptember másodikára nem lesz kész. Ebben az esetben egy rövid ideig a Munka utcaiak a viszonylag közeli Komenský iskolába járnak majd étkezni – júniusban egyébként pont fordítva történt.

A testület végül jóváhagyta, hogy további 300 ezer euróval megemeljék az iskolakonyhák felújítására szánt pénzcsomagot. Mindezt főként a Tiszti pavilon homlokzatának felújítására elkülönített pénz átcsoportosításával oldották meg, így a belvárosi épület térre néző része várhatóan csak jövőre újul meg.

(csaba)

Újulnak az iskolakonyhák

Top