Zöld utat kapott a nagy utcafelújításKomárom. Idén februárban a képviselők megszavazták, hogy egy újabb nagy utca-felújítási program valósuljon meg Komáromban. Múlt héten pedig az is kiderült, nagyjából mennyibe kerülne 15 utca felújítása. A város beszállítói hitelből fedezné a költségeket, ami becslések szerint összesen 4 millió euró lenne, ám a pontos összeg csak a kivitelező kiválasztása után lesz ismert.

Megújul az Augusztus 29. utca is

Komárom 2016/17-ben vágott bele először egy nagy útfelújításba, amikor bő egy év alatt 17 utca és hosszabb-rövidebb útszakasz újult meg 1,7 millió euróból – beleértve például az egyik legforgalmasabbnak számító Eötvös utcát is. Akkor 10 éves futamidőre vett fel hitelt a város, ennek törlesztéséből még 5 év van hátra. Fontos leszögezni, hogy a városnak a kivitelezővel kötött szerződés értelmében 10 évig (tehát még további 5 évig) nem kell költenie a felújított utcák esetleges javítására, kátyúzására, hiszen az építő garanciát vállalt. Bár néhány képviselő annak idején aggályokat is megfogalmazott, mára kiderült, helyes döntés volt belevágni a programba.

Most a városvezetés egy, a 2017-eshez hasonló utca-felújítási programot kezdeményezett, majd miután néhány képviselői javaslattal bővítették a felújítandó utcák listáját, februárban jóváhagyták az elképzelést. Azóta a városi hivatal elkészíttette a költségbecslést, illetve az előzetes listához kapcsolta a komvakos körforgalom felújítását is, amiről már 2021-ben döntött az önkormányzat. Így egy 15 tételből álló utca-felújítási lista állt össze, amely 4 millió eurós összköltséggel számol.

A képviselők ezt jóváhagyták, továbbá azt is, hogy a város legfeljebb 5 millió eurós beszállítói hitelt vehessen fel a költségek fedezésére, lehetőleg ugyancsak 10 éves futamidőre, minél hosszabb garanciával. Csak a közbeszerzés lezárultával derül ki, hogy pontosan mennyibe fog kerülni az utcák felújítása, mekkora lesz a legkedvezőbb ajánlat. Alapvetően arra lehet számítani, hogy a versenyeztetés miatt 4 milliónál alacsonyabb lesz a végső ár: 2017-ben például 2,7 millió euróra becsülték a költségeket, ám a közbeszerzés nyertese végül 1,7 millió eurós ajánlattal nyerte el a megbízást. Ugyanakkor a minden téren tapasztalható drágulás felboríthatja a szokásos trendeket, ezért szavaztak meg a képviselők egy 4 milliót meghaladó lehetséges hitelkeretet – ha esetleg a becsült értéknél is magasabb a legolcsóbb ajánlat, akkor emiatt ne akadjon meg az útfelújítás folyamata.

Keszegh Béla polgármester kiemelte – és Csintalan Miklós főellenőr is hangsúlyozta –, Komárom adósságterhelése szerencsére szinte rekord alacsonynak számít, 7 százalékos, ami azt jelenti, hogy nem okoz problémát a hitel felvétele és ennek törlesztése.

Az utca-felújítási program keretében a következő 15 utca és útszakasz újulna meg, jó esetben még az idén:

• Augusztus 29. utca, beleértve a Nap utca északi részét a Nádas utcáig (Singellő)

• Duna utca (belváros)

• Villanytelepi út Vág felőli szakasza (a csárdától a spiccnél kialakított pihenőhelyig)

• Szent János utca a Temető sor egy szakaszával (a temető délkeleti sarkától a Duna rakpartig)

• Tó és Mély utca (Rákóczi utca és Belső körút között – parkolók is)

• Platánfa sor (Erzsébet sziget)

• Nárcisz utca (Őrsújfalu)

• Várút (a VMK épülete előtti szakasz)

• Barátság utca és E.B. Lukáč utca kereszteződése (komvakos körforgalom)

• Barátság utca az új körforgalomtól az Eötvös utcáig (a II-es és VII-es lakótelep összekötése teljesen megújul)

• Erdő utca (Singellő)

• Belső körút, Villanytelepi út és Dohány utca kereszteződése (a Vág-híd közelében)

• Belső körút egy szakasza (a Sport utcától a fenti kereszteződésig)

• Kertekalja utca (Őrsújfalu)

• Esztergályos utca (I-es lakótelep)

(csá)

Kapcsolódó cikkünk:
Nagy utcafelújítás Komáromban

Top