Egyre többen buszoznak KomárombanKomáromban még a koronavírus előtti időben vezette be az ingyenes buszközlekedést az önkormányzat, ám a járvány miatt mégis visszaesett a városi tömegközlekedést használók száma. Tavaly viszont már a vírus előtti utaslétszámhoz képest is jelentős volt az emelkedés.

Négy éve, 2020-tól kezdődően tette teljesen ingyenessé a városi buszközlekedést az önkormányzat – az országban elsőként. A városvezetés akkor azzal indokolta a lépést, hogy évről évre kevesebb az utas a helyi buszokon, aminek következménye, hogy a városnak egyre több pénzzel kellett támogatni a tömegközlekedés fenntartását, hiszen a buszjegyek eladásából származó bevétel fokozatosan csökkent. 2018-ban 220 ezer jegyet váltottak a városi buszokra, ami 60 ezerrel kevesebb, mint a 2014-es adat. Ekkor nem egész 40 ezer euró folyt be a jegyeladásból, miközben a tömegközlekedés fenntartása összesen

256 ezer euróba került az önkormányzatnak. Vagyis Komáromnak 216 ezer euró mínuszt jelentett a tömegközlekedés fenntartása, amihez képest a közel 40 ezer eurós jegybevétel nem volt akkora összeg. „Az ingyenesség bevezetésével viszont elérhetjük, hogy ne csökkenjen tovább az utasszám, és jóval többen járjanak busszal, hagyják otthon az autójukat. Ez az autós forgalom csökkenését, az életkörnyezet javítását eredményezi, ráadásul a szociálisan hátrányosabb rétegeknek is segítünk” – érvelt akkor a díjmentes tömegközlekedés bevezetése mellett Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

A bevezetés után azonban beütött a koronavírus járvány, ami miatt jelentősen korlátozták az emberek mozgását. Ez természetesen kihatott a buszozók számára is, 40-45 százalékkal csökkent az utaslétszám, viszont a tavalyi évben már 5 ezerrel több utast szolgáltak ki, mint a járvány előtti években – tájékoztatott a városi hivatal. Egész pontosan 228 760 utast szállítottak a városi buszok 2023-ban, ami átlagosan meghaladja a havi 19 ezret, naponta pedig több mint 900 utast jelent a munkanapokon közlekedő buszokon.

3 + 1 buszvonal

2021 augusztusától új, klimatizált, környezetbarát autóbuszokat üzemeltet az Arriva társaság Komáromban – a város ekkor 10 évre szóló szerződést kötött a vállalattal. Az új járművek akadálymentesek, ingyenes wi-fi kapcsolatot és USB-töltőket kínálnak. Az elmúlt években támogatásokból buszmegállók és a központi buszpályaudvar is megújultak.

Jelenleg három vonalon közlekednek buszjáratok. A leggyakrabban a 2-es busz jár, a Kauflandtól a Mély utcáig és vissza, útba ejtve többek között a kettes lakótelepet, a kórházat és a buszpályaudvart, továbbá belvárost is – egyes járatok Harcsásig közlekednek. A 3-as busz is megáll a Kauflandnál, a kettes lakótelepen, valamint a Singellőben, a Komenský utcán és a belvárosban – bizonyos járatai Gadócot is útba ejtik. A 8-as vonal pedig alapvetően Örsújfalut köti össze Komárommal, útba ejtve a hetes lakótelepet is. Emellett Észak- és Dél-Komáromban is közlekedik rendszeresen egy elektromos busz.

Komárom belterületén a lakosok 72 százaléka 500 méteren belül talál buszmegállót, az ingyenes tömegközlekedéssel elsősorban a munkába járók spórolhatnak jelentős mértékben, de a korábban kedvezményeket kapó diákok is – mutat rá közleményében az önkormányzat.

Kisebb menetrend-módosítás lehet

Végül tehát helyesnek bizonyult az önkormányzat döntése az ingyenes buszozás bevezetéséről. Ugyanakkor az is tény, jóval ritkábban járnak a városi buszok, mint például 10-15 évvel korábban. Többen hangoztatják, egyes járatoknak – például a 2-es busznak – gyakrabban kellene közlekedniük, mivel vannak olyan időszakok napközben, amikor egy órán át semmilyen busz nem közlekedik például a kettes lakótelepre. További panasz, hogy hétvégén teljesen leáll a városi buszközlekedés – az idősebbek nehezményezik, hogy nem tudnak eljutni busszal templomba, temetőbe.

Keszegh Béla a lakossági észrevételekkel kapcsolatban kiemelte, korábban pontos statisztikák alapján határozták meg az új menetrendet, figyelembe véve az egyetemisták igényeit, illetve néhány egyéb megalapozott kérést. Néhány éve a pontos utasszámok alapján töröltek egy vonalat, illetve megszüntettek egyes járatokat – a polgármester szerint olyan esetekben döntöttek így, amikor csak 3-4 utas használta a járatokat. Ez az összes hétvégén közlekedő járatra jellemző volt, ráadásul hétvégén a sofőröknek kétszeres, illetve háromszoros bért kellene fizetni. Vagyis egy-egy hétvégi járat fenntartása szinte pénzkidobás a városnak, ezért egyelőre nem tervezik a menetrend ilyen irányú módosítását – a polgármester viszont felhívta a figyelmet a városi szociális taxi szolgáltatására, amely a többi taxitól olcsóbban szállítja az embereket. Jelenleg utasszámláló működik a buszokon, a jövőbeni változásokat is alapvetően erre alapoznák.

Ugyanakkor kisebb változás várható a menetrendben, mégpedig azért, mert december 10-től új vasúttársaság bonyolítja a személyforgalmat a csallóközi vasútvonalon, és a Leo Express némileg módosította a vasúti menetrendet. A Komárom-Pozsony szakaszon vonatozók kérték, hogy a városi buszjáratok is igazodjanak a vonatok új érkezési és indulási időpontjaihoz.

A polgármester elmondta, hamarosan digitális panelek kerülhetnek a megállókra, továbbá olyan applikáció készül, amely a buszok érkezéséről, mozgásáról ad azonnali pontos információt. Az ilyen információk hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél többen – fiatalok is – felszálljanak a buszokra. „Idén folytatjuk a buszmegállók felújítását is, erre sikerült újabb 15 ezer eurós forrást szereznünk az SPP alapítványától. Meggyőződésünk, hogy a buszos közlekedés valós alternatíva lehet a közlekedési torlódások enyhítésére. Akik kipróbálták, rendszeres utasokká váltak“ – jelentette ki Keszegh Béla, hozzátéve, az ingyenesség is egy jó érv a tömegközlekedés mellett.

csá

Új buszok, megújult buszpályaudvar Komáromban
Már ingyenesek a városi buszok
Ingyenes lesz a tömegközlekedés Komáromban

Top