Jön az új vasúttársaság a Csallóközbe

Régió. December 10-től ismét új vasúttársaság bonyolítja a személyforgalmat a Komárom – Dunaszerdahely – Pozsony szakaszon. A cseh Leo Express magántársaság Alstom LINT típusú, korszerű, alacsonypadlójú szerelvényeket üzemeltet majd. A menetjegyek nem drágulnak, de a Komárom és Pozsony közötti menetidő sem igazán rövidül – a leggyorsabb járat is több mint 2 óráig közlekedik a két város között, aminek oka elsősorban az elmaradott infrastruktúra.

Pozsonyban már bemutatkozott az új vonat

2020 decemberétől idén október elsejéig az osztrák ÖBB és a ZSSK szlovák vasúttársaság közösen üzemeltette a személyvonatokat, ám jelenleg már – miután felmondta a vonatkozó szerződést – a ZSSK az egyedüli szolgáltató a csallóközi vasúti szakaszon. December 10-től azonban érkezik az új vasúttársaság: a cseh Leo Express tavaly nyáron nyerte meg a Komárom – Dunaszerdahely – Pozsony szakaszra kiírt versenytárgyalást. Az új szolgáltató 9 évre nyerte el a személyforgalom bonyolítását. 2020 előtt csaknem 10 éven át egy másik cseh társaság, a RegioJet vonatszerelvényei közlekedtek a Csallóközben.

A hamarosan szolgálatba álló Alstom LINT típusú vonatszerelvények klimatizáltak, alacsonypadlósak, ami megkönnyíti a mozgássérültek, illetve babakocsival, kerékpárral utazók életét. Ingyenes WiFi, gyerekrészleg, pelenkázó pult is elérhető lesz a vonatokon, a mozgássérültek, kerekesszékesek részére külön toalett áll rendelkezésre.

A menetrend szerint Komáromból hétköznapokon 14 járat indul, hétvégenként 9, Dunaszerdahely és Pozsony között azonban kétszer ekkora intenzitással közlekednek majd. Komárom és Dunaszerdahely között a vonatok csaknem mindig minden állomáson és megállóhelyen megállnak, ezt a távolságot 1 óra 4 perc alatt teszik meg. Az átszállás nélküli, Dunaszerdahely és Pozsony között csak néhány helyen megálló járat Komáromból 2 óra 5 perc alatt ér a pozsonyi főpályaudvarra. Ez a legrövidebb menetidő, ami 21. századi mércével gyenge teljesítmény. Ezzel szemben érsekújvári átszállással – jó esetben – másfél óra alatt is el lehet jutni vasúton Komáromból Pozsonyba.

Az államnak is fejleszteni kellene

A lassúság főként az infrastruktúra elmaradottságával magyarázható – a csallóközi vasútvonal egyrészt csak egyvágányú, ugyanakkor a sínpálya is rossz állapotú, több helyen 60-80 km/órás sebességkorlátozás van érvényben, a peronok egy része még mindig felújításra vár. A RegioJet annak idején ugyan hozott minőségbeli javulást, ami az utasszámban is megmutatkozott, ám a későbbiekben fokozatosan elkezdték ritkítani a járatokat (főként a Komáromból közlekedőket), ráadásul a több járat egyben a balesetek számának növekedését is magával hozta – a csallóközi szakasz komoly biztonsági kihívásokkal küzd, sok helyütt a mai napig nincs sorompóval ellátott vasúti átjáró, de még fényjelzés sem. A csallóközi vasútvonal bővítése és felújítása állami feladat – lenne.

A Leo Express ugyanakkor így is színvonal-emelkedést ígér, ugyanakkor állami fejlesztések nélkül a lehetőségek korlátozottak. Emil Sedlařík elmondta, a menetjegyek nem drágulnak, Komáromból Pozsonyba továbbra is 5,25 euróért lehet majd eljutni. Már most is válthatók 30 napos, 90 napos és egész éves bérletek – utóbbi 365 euróba kerül. További információk a leoexpress.com weboldalon érhetők el.

(cs)

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top