Ingyenes lesz a tömegközlekedés Komáromban

Szlovákiában elsőként Komáromban vezetik be a teljesen ingyenes városi tömegközlekedést. Erről múlt héten döntött a képviselő-testület. Egyelőre nem lehet pontos időpontot mondani, mikortól lehet majd díjmentesen közlekedni a városi buszokon – attól függ, hogy mikor zárul le a városi tömegközlekedés üzemeltetésére kiírt közbeszerzés, illetve mikor írják alá a nyertes pályázóval a szerződést.

Évek óta téma Komáromban a városi buszközlekedés jövője. Tény, hogy évről évre kevesebben utaznak a buszokon, amire a múltban az önkormányzat egyes kihasználatlan járatok törlésével reagált. A csökkenő utasszám miatt ugyanis a városnak is mind mélyebben kell a kasszába nyúlni és támogatni a városi tömegközlekedés fenntartását.

Eredetileg 2013-tól 2016-ig szólt a város és Arriva társaság közötti szerződés a rendszeres helyi buszközlekedés üzemeltetéséről, amit aztán kétszer is meghosszabbítottak, előbb 2018 végéig, majd az új közbeszerzés lezárultáig, de legkésőbb 2019 végéig. A képviselő-testület tavaly októberi döntése értelmében ki is írták a versenytárgyalást. A tenderre azonban csak egyetlen vállalat jelentkezett, mégpedig a jelenlegi működtető, az Arriva társaság. Évi 454 ezer euróért vállalták volna a komáromi városi buszközlekedés biztosítását a megszabott feltételek alapján, ami azt jelentette, hogy egy megtett kilométerért 2,05 eurót kértek volna a várostól. Ezt az árat a városvezetés sokallta, így a meghirdetett közbeszerzést leállították.

busz

Évi 40 ezer euróba kerül az ingyenbuszozás

Tavaly már csak 220 ezer jegyet váltottak a városi buszokra, ami 60 ezerrel kevesebb, mint a 2014-es adat. A jegyeladásból nem egész 40 ezer euró folyt be, miközben a tömegközlekedés fenntartása összesen 256 ezer euróba került 2018-ban. Mindebből látszik, hogy a város már eddig is komoly mínusszal működteti a buszokat – tavaly 216 ezer eurónyi városi pénz ment rá.

Múlt héten egy újabb javaslatot terjesztett be a városvezetés, mely összhangban a tavalyi koncepcióval, az utasszám növelését tartja szem előtt, még akkor is, ha ez a város számára még több kiadással jár.

Két alternatíva került a képviselők elé, az egyik tovább bővítette volna a kedvezményre jogosultak körét – pontosabban az ingyenes utazásra jogosultakét –, míg a másik mindenki számára díjmentes utazás bevezetését javasolta a városi buszokon. Keszegh Béla polgármester utóbbi elképzelés mellett érvelt. „Legyünk Szlovákiában az első város, amely ingyenes tömegközlekedést biztosít lakosainak. Van rá példa Magyarországon és Hollandiában is. A jegybevétel a komáromi tömegközlekedésre fordított összegnek csak a 10 százalékát fedezi (mint fentebb szerepel: éves szinten közel 40 ezer euró), így a városi kassza szempontjából nem akkora érvágás az ingyenesség bevezetése. Ezzel ugyanakkor elérhetjük, hogy végre ne csökkenjen az utasszám, jóval többen járjanak busszal és hagyják otthon az autójukat, ami az életkörnyezet javítását jelenti. Ráadásul a szociálisan hátrányosabb rétegeknek is segítünk. Bízom benne, hogy példaértékű döntést hozunk és jó irányban mozdulunk el” – érvelt Keszegh Béla.

65243-e1534495451346

Különösebben nem is kellett győzködni a képviselőket, hiszen az ingyenes tömegközlekedés bevezetését szinte vita nélkül, 19 igen szavazattal fogadták el. A határozat tartalmazza a városi buszok működtetésére kiírandó újabb közbeszerzés feltételeit is, nevezetesen azt, hogy egy kisebb és két nagyobb autóbuszt kell biztosítania a majdani üzemeltetőnek, miközben egyik jármű sem lehet 16 évesnél öregebb. Arról is határoztak, hogy a közbeszerzés útján kiválasztott majdani szolgáltatóval 5 éves helyett 10 éves szerződést kötnek a városi buszközlekedés biztosítására – ez egyúttal azt is jelentheti, hogy a nyertes pályázó a korábbinál alacsonyabb áron vállalja a tömegközlekedést működtetését.

Egyelőre nem lehet pontosan megmondani, hogy mikortól válnak ingyenessé a városi buszok, vélhetőleg a jövő év első felétől. Előbb ugyanis le kell folytatni a közbeszerzést, majd aláírni a szerződést a nyertes ajánlattevővel.

Csaba Ádám

Top