Dunamente: a kerékpáros turizmust fejlesztik

Idén a kerékpáros turizmus fejlesztése a Dunamente régiós turisztikai szervezet fő célja. A tervek szerint internet-elérhetőséget biztosító „okospadokat” telepítenek a kerékpárutak mellé, részletes kerékpáros térkép készül, továbbá egy dunai kilátót is kialakítanak a komáromi Erzsébet-híd lábánál. Nemrégiben erősödött a turisztikai egyesület, miután Érsekújvár is csatlakozott – ez fontos lépés ahhoz, hogy Párkány kilépése után is problémamentesen működhessen a csoportosulás.

A Dunamente Turisztikai Desztináció Me-nedzsment (Dunamente TDM – OOCR Podunajsko) 2015 novemberében alakult meg és 2017 óta jogosult éves állami támogatásra, amelynek nagysága csaknem annyi, mint a befizetett éves tagdíjak összege – nagyságrendileg 50-60 ezer euró. Az állam csak az ilyen típusú turisztikai egyesületeknek – TDM-eknek – nyújt „automatikus” támogatást. A tömörülés fő célja, hogy a turizmus terén összefogja és népszerűsítse a Komáromtól Karváig terjedő régiót, immár Érsekújvárt is beleértve. Ezáltal a látványosságok, az épített örökség, a fürdők, a kulturális és gasztronómiai különlegességek egy csomagban, egymást erősítve csábítják a régióba a látogatókat, akik a színesebb kínálat következtében tovább időzhetnek térségünkben.

A kezdeti nehézségek után egyre több látható turisztikai fejlesztésre futja az állami támogatásból. Tavaly a szervezet a kerékpárutak melletti infrastruktúrát bővítette információs és szervizpontokkal, de pihenőhelyek is létesültek. Új kerékpárokat vásároltak a pati és komáromi kölcsönzőkbe, de jutott az állami támogatásból állva evezős szörfdeszkák, ún. paddleboardok beszerzésére is, melyek a Holt-Vágon beindított csónakkölcsönzőben álltak szolgálatba. Több turisztikai kiadvány is készült különböző nyelvi változatokban.

Érsekújvár is csatlakozott

Érsekújvár képviselő-testülete tavaly decemberben döntött úgy, hogy csatlakozik a Dunamente TDM-hez. Ez azt jelenti, hogy e pillanatban 17 tagja van a tömörülésnek. A következő városok és falvak, illetve vállalkozások, kisebb turisztikai társulások: Komárom, Izsa, Pat, Dunamocs, Karva, Szőgyén, Érsekújvár, a pati Wellness fürdő, a pati strandfürdő, Dream Kft. (a komáromi Bandérium étterem és panzió), Sine Metu Polgári Társulás (Dunamocs), Konterman Ladislav – MAN (Szőgyén), a Penres Rt. (Komárom), Pém Bálint – H Level (Pat), Comorra Servis (Komárom), Kalicka PT (Komárom), Párkányi Idegenforgalmi Társulás.

„A mai időkben a turizmus regionális jellegű, az ide érkezőknek csak közösen tudunk több napos tartalmas kikapcsolódást biztosítani. Ezért is fogtunk össze a régió önkormányzataival és vállalkozásaival ezen a téren. Komárom városával több más kezdeményezésben is együtt dolgozunk, rendszeresen egyeztetünk. Célunk egy erős régió, ahol a helyiek is színvonalasan tudnak kikapcsolódni, de az idelátogatók is maradandó élményekkel gazdagodnak” – fogalmazott Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere.

Dunai kilátó épül az Erzsébet-híd mellett

A turizmus működése a koronavírus idején nagyon korlátozott, ezt az ágazatot érintették a leginkább a bezárások. A szervezet pont ebből adódóan tartja fontosnak, hogy készülni kell a nyitásra, továbbá igazodni azokhoz az igényekhez és elvárásokhoz, amit a vírus hozott magával. „Idén is a kerékpáros turizmus lesz az egyik kiemelt terület, hiszen jellege miatt a vírus után is egyre erősödhet. Ugyancsak szeretnénk tovább folytatni a vízi lehetőségek bővítését, hiszen a Dunamente térségnek ez természetes adottsága. A Duna és a Vág mellett Komáromban még a Holt-Vág is sok lehetőséget kínál, amit folyamatosan fejlesztünk” – mondta el Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Idén elkészülhet a szélesebb térség aktuális kerékpáros térképe is. „A katonai térképészeti hivatal által elkészített, 10 év után aktualizált változat a Somorja és Párkány közti szakaszt öleli fel, ezzel hasznos tervezést kínál az itt élőknek és a távolról érkezőknek egyaránt” – tájékoztatott Duka Gábor, a Dunamente TDM igazgatója, Karva polgármestere.

Szerepel a tervekben okospadok telepítése a kerékpárutak mellé – alapvetően a már megépült pihenőhelyekhez. Ezek napelemmel működnének, és ingyenes wi-fi szolgáltatást, valamint telefontöltési lehetőséget kínálnának. Még az idén egy dunai kilátót is kialakítanának közvetlenül az Erzsébet-híd lábánál található „kiszögelésnél“. Nem egy magasabb építményről, toronyról van szó, hanem a pénzváltó mellett egy kis pihenőhelyről, ahová például az említett okospadokból is kikerülne egy, de az itt megálló turisták számára egy fotókeretet is kihelyeznének úgy, hogy a készülő fotók hátterében az Erzsébet-híd, illetve a Duna szerepelhessen. Ez egy további kis lépés lehet a volt vámterület szebbé tételéhez.

Fotókeretet is kihelyeznek – a fotók hátterében az Erzsébet-híd lenne látható

Az év elején új tagok kerültek a Dunamente TDM elnökségébe: ezentúl Érsekújvár is képviselteti magát, továbbá Orosz Örs megyei képviselő, a Sine Metu Polgári Társulás vezetője is tagja lett.

Így meglesz a 100 ezer vendégéjszaka

Érsekújvár csatlakozása azért is lényeges, mert így elhárul a vendégéjszakák minimális számával kapcsolatos probléma. Párkány ugyanis 2019 végén kilépett a Dunamente turisztikai egyesületből (Párkány elégedetlen volt az eredményekkel, és pár hónapja saját turisztikai szervezetet alapított Štúrovo – Parkan TDM néven), ami által veszélybe került az állami támogatások lehívásának egyik feltétele, mely szerint a TDM-tagoknak összesen legalább évi 100 ezer vendégéjszakát kell felmutatniuk – tehát a csoportosuláshoz csatlakozott településeken összesen legalább ennyi napon kell elszállásolniuk vendégeket. Párkányban ugyanis, a helyi Vadas fürdőnek köszönhetően, évente legalább 250 ezer vendégéjszakát töltenek el a turisták, míg a többi településen összesen csak évi 80 ezret – legalábbis a járvány előtt ez volt a helyzet.

A járvány miatti lezárásokra reagálva ugyan módosították a vonatkozó törvényt, így jelenleg nem kell teljesíteni a vendégéjszakák számával kapcsolatos 100 ezres követelményt – ezt a legtöbb helyen nem is tudnák –, a pandémia lecsengése után azonban, 2022-re vonatkozóan újra az évi minimum 100 ezer vendégéjszaka kimutatása lesz az előírás. Érsekújvár csatlakozásával e szám teljesítése elérhetővé válik a Dunamente TDM számára – mutatott rá Duka Gábor, a turisztikai csoportosulás igazgatója.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta április 20-i számában jelent meg.)

Májusban indulhat a KOMBI kerékpárkölcsönző rendszer
Kerékpárutak járdabővítéssel
Kerékpárral a Dunamentén

Top