Bezárták a nagypiacot – kinyithat a várpiac?

Komárom. Az állami járványügyi intézkedésekkel összhangban hatóságilag bezárták a Vasút utcai nagypiacot Komáromban. A magánkézben lévő piac tulajdonosa, illetve az árusok petícióban kérik az újranyitását a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivataltól, amely azonban nem illetékes dönteni a kérdésben. Komárom polgármestere közben az illetékes miniszterekhez, illetve az országos tiszti főorvoshoz fordult annak érdekében, hogy szigorú higiéniai feltételek betartása mellett adjanak kivételt a városi tulajdonú várpiac megnyitására.

Április 4-én, szombaton lehetett utoljára vásárolni a Vasút utcában található komáromi nagypiacon, a következő piaci napon, múlt szerdán már nem nyitott ki. A bezárás oka a Szlovák Közegészségügyi Hivatal március végi, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendelete – válaszolta megkeresésünkre Denisa Masárová, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal tisztiorvosa.

A központi rendelet miatt zárt be

A március 30-tól hatályos központi rendelet ugyanis tételesen felsorolja, hogy az általános boltbezárás alól milyen üzletek, árusítóhelyek kapnak kivételt, illetve milyen szolgáltatások működhetnek továbbra is. „Tekintettel arra, hogy a piacok, termelői piacok és az élelmiszerek piaci árusítása sem szerepel azon tevékenységek között, melyekre vonatkozik a kivétel, ezek a tevékenységek jelenleg nem végezhetők“ – indokolta a komáromi nagypiac, illetve minden más piaci árusító hely bezárását Denisa Masárová. Egyúttal azt is hangsúlyozta, a komáromi piacok bezárásáról nem a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal határozott, és ők nem is adhatnak kivételt az országos közegészségügyi hivatal rendelkezései alól, és nem is módosíthatják azt. Vagyis minden országos szinten dőlt el, ők nem bírálhatják ezeket felül.

Az említett rendelet egyébként feltételekhez köti a kivételt kapott üzletek nyitva tartását is. Eszerint például az élelmiszerboltok akkor lehetnek nyitva, ha az üzemeltető biztosítja a következőket: csak szájmaszkos vásárlók belépését teszi lehetővé, az üzlet bejáratánál kézfertőtlenítést vagy egyszer használatos védőkesztyűt biztosít, a vásárlókkal betartatja a 2 méter távolságot sorban álláskor, csak korlátozott számú vásárlót enged be (hogy 1 főre legalább 25 négyzetméter jusson), továbbá ezeket a szabályokat látható helyen ki is kell függeszteni a bejáratnál. Ezek a járványügyi szabályok nem voltak maradéktalanul betartva az utolsó piaci napon – igaz, mint írtuk, ezek a kivételt kapó üzletekre vonatkoznak, a piacok működését viszont nem is engedélyezte a rendelet.

piac2

Petícióval kérik a nagypiac újranyitását

A nagypiac üzemeltetője, egyben tulajdonosa – az Annam Centrum vállalaton keresztül – Nguyen Van Huyen vietnami származású vállalkozó. Ő úgy látja, minden vonatkozó előírást betartva működtette a piacot. Még a március 30-tól hatályos rendelet előtt egyeztetett a regionális tisztiorvossal a piac működésének feltételeiről, többek között megállapodva arról, hogy minden árus között egy pultnak üresen kell maradnia, és zárás után az egész piacot fertőtlenítenie kell a működtetőnek. A közegészségügyi hivatalhoz egyébként írásos panasz is érkezett, miszerint ezek a feltételek nem teljesültek.

Nguyen Van Huyen a múlt héten két őstermelővel közösen petíciót indított a nagypiac újranyitását kérve a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivataltól. Az íveket 28-an írták alá, majd átadták a regionális tisztiorvosnak.

Az, hogy piac nélkül maradt Komárom, komoly érvágás a környékbeli kistermelőknek, de sok vásárló is nehezményezi a bezárást. Ráadásul, mivel a határokat lezárták, kicsit tisztult a kép a komáromi nagypiacon, hiszen azok az árusok, akik eddig például a budapesti nagybani piacon vásárolt portékát árulták itt – vannak jó páran –, az elmúlt hetekben kiszorultak, így főként azok maradtak, akik valóban őstermelők, azaz tényleg az otthon termesztett zöldséget és gyümölcsöt kínálták. Múlt szerdától azonban ennek is vége.

varpiac

A város megnyitná a várpiacot

Miután a komáromi nagypiac magánkézben van, a város legfeljebb saját piaca, a várpiac (a vár közelében lévő, a városi rendőrség melletti piac) megnyitása tekintetében garantálhatja a szigorú feltételek betartását. Azonban ennek megnyitásához is az kell, hogy a központi rendeletet módosítsák, és kapjanak kivételt a piacok is. Keszegh Béla, Komárom polgármestere ezért levelet írt az országos tiszti főorvosnak, továbbá a mezőgazdasági miniszternek és a gazdasági miniszternek.

Levelében megemlíti: az, hogy a központi rendelkezések értelmében Komárom összes piacát bezárták, komoly károkat okoz a környékbeli zöldség- és gyümölcstermelőknek, sok család megélhetését lehetetleníti el. Ráadásul az a zöldség nem jut el a lakosokhoz, amely a szomszéd falukban termett és nem több ezer kilométer utaztatással, vegyi tartósítással került az áruházak pultjára, ahol szintén tolonganak. Ezért a vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatát kéri.

A polgármester leszögezi, Komárom városa kész arra, hogy a városi rendőrök bevonásával felügyelje a várpiacra egyidejűleg belépő vásárlók számát, biztosítják a kézfertőtlenítést, kordonok segítségével pedig megoldanák az emberek távolságtartását is, továbbá a város vállalja a piaci napok után a terület teljes fertőtlenítését. A vár melletti parkoló pedig nyugodt körülmények közötti parkolást tesz lehetővé.

„Meggyőződésem, hogy ésszerűen tervezve, szigorú szabályokkal van lehetőség arra, hogy az őstermelők tovább árulhassanak, a lakosokhoz pedig jó minőségű élelmiszer kerüljön. Olyan családokról van szó, akik nem uniós dotációkra építve tevékenykednek, hanem saját kezük munkáját kínálják. Bízom benne, hogy ők is megfelelő figyelmet kapnak“ – zárja az állami illetékeseknek küldött levelét Keszegh Béla.

Hogy végül lesz-e foganatja a kérésnek, felülvizsgálják-e a vonatkozó rendeletet, és a várpiac, esetleg a magánkézben lévő nagypiac megnyithat-e újra, egyelőre kérdés. Az azonban nem kérdés, hogy ha minden óvintézkedés betartása mellett sikerül megnyitni a piacot, az nemcsak a környék zöldségtermelőinek lenne jó, hanem a lakosoknak is.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta április 21-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan éljük túl a vírusfenyegetést?

Intézik a bevásárlást, viszik a maszkokat

Karanténba zárt húsvéti ünnep

Kisriport a nagypiacról

Top