Karanténba zárt húsvéti ünnep

Korlátozzák az emberek mozgását a húsvéti ünnepek alatt a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. Pontosabban április 8-tól április 13-ig megtiltják az ilyenkor szokásos családlátogatásokat, azt, hogy az emberek felkeressék rokonaikat – jelentette be Igor Matovič kormányfő vasárnap este. 

rendorsegi_fot

Vasárnap este három és fél órás szakértői tanácskozás után Igor Matovič miniszterelnök bejelentette, a húsvéti ünnepek idejére korlátozzák az emberek szabad mozgását, utazását Szlovákiában. A cél, hogy minél alacsonyabb szinten tartsák a fertőzés terjedését, minél kevesebben kerüljenek a kórházak intenzív osztályára, minél kevesebben haljanak meg a koronavírus miatt.

Elhangzott: bár ilyenkor hagyomány, hogy az egymástól távolabb élő rokonok, családtagok felkeresik egymást, az idei húsvéti ünnepek alatt erre nem lesz lehetőség. Április 8-tól április 13-ig legfeljebb a munkahelyre, bevásárlás céljából, orvoshoz, temetésre, továbbá rokonról vagy szomszédról való gondoskodás céljából lehet elhagyni otthonunkat. Ezen kívül e hat napban lehetőség van kirándulni a természetbe is, de csak a saját járásunkon belül, azt is úgy, hogy kerüljük a csoportosulást. A rendelet betartását a rendőrség és a katonaság felügyeli majd – ennek részleteit is csak a hét elején teszik közzé.

(Cikkünk megjelenése óta, miután a kormány meghozta a vonatkozó rendeletet,  pontosabb információk is napvilágot láttak,  melyek többek között a közegészségügyi hivatal weboldalán olvashatók.)

Kötelező állami karantén

Április 6-tól, azaz hétfő reggel 7 órától további intézkedések léptek életbe a külföldről hazatérő szlovák állampolgárok számára. Kötelező számukra a karantén, amit egy állami intézményben – például a bősi komplexumban – kell megkezdeniük. Itt addig kell maradniuk, amíg elvégzik a koronavírus-tesztet. Amennyiben a teszt negatív, hazatérhetnek otthoni karanténba: összesen 14 napot kell elszigetelve tölteniük, beleértve az állami intézményben töltött napokat is. A karantén a velük egy háztartásban élő személyekre is vonatkozik.

A külföldről hazatérők csak bizonyos határátkelőkön érkezhetnek Szlovákiába, köztük a komáromin is. Már az átkelőkön megkapják a részletes információkat a karanténnal kapcsolatban. A hazatérőknek kötelességük elektronikusan regisztrálni a külügyminisztérium honlapján elérhető űrlap kitöltésével, egyúttal háziorvosukat is értesíteniük kell. A kötelező állami karantén alól felmentést kapnak például a várandós nők, a 75 év felettiek, illetve a súlyos betegségben szenvedők. Az otthoni karantén azonban számukra is kötelező.

A munkába ingázók továbbra is átmehetnek

Továbbra is érvényben maradnak a kivételek, így a karantén nem vonatkozik azokra, akiknek a határtól számított 30 kilométeres sávban van az állandó vagy átmeneti szlovákiai lakhelyük és magyarországi munkahelyre ingáznak, mely a határtól legfeljebb 30 kilométeres sávban található. Ugyanez érvényes a Szlovákiában dolgozó, de Magyarországon élő személyekre. Ők személyi okmányuk és a munkáltatótól kapott igazolásuk felmutatása mellett átléphetik a határt mindkét irányban – Komáromnál is. Ugyancsak vonatkozik a kivétel például a kamionsofőrökre, pilótákra, mozdonyvezetőkre, autóbuszvezetőkre, egészségügyi dolgozókra.

A rendőrség hangsúlyozza, a karantén szabályait megszegő fizikai személyek 1659 euró bírságra számíthatnak, a jogi személyeket pedig 20 ezer euróra büntethetik. Eddig több mint 300 esetben róttak ki bírságot. Egyúttal felszólítják a lakosokat, hogy a karantén elhagyóit jelentsék a 158-as vagy a 159-es telefonszámon.

Sokkal többet tesztelnek

Vasárnap reggeli adat szerint eddig 485 ember fertőzödött meg Szlovákiában az új koronavírussal, ami azt jelenti, visszafogott tempóban terjed a vírus: egy hét alatt csak 171-gyel nőtt a megbetegedések száma. A múlt héten jelentősen többet teszteltek, több mint kétszer annyit, mind addig – egy hét alatt 7131-ről 15 155-re emelkedett az elvégzett koronavírus-tesztek száma.

-csaba-


 Gazdaságmentő elsősegély-csomag

Igor Matovič kormányfő március végén bejelentett gazdaságmentő elsősegély-csomagjának intézkedéseit elfogadta a parlament, majd a köztársasági elnök is aláírta azokat. Tehát jóváhagyták, hogy a vállalatok meghatározott körének márciusi hónap utáni járulékfizetését elhalasszák július 31-ig. A Munka Törvénykönyvét is gyorsított eljárásban módosították: nagyobb szabadságot kaptak a munkaadók a munkaidő módosításában (rövidítésében), a szabadságok terén, továbbá az otthoni munkavégzés elrendelésében. A munkavállalót a törvénymódosítás szerint nem lehet elbocsátani, ha karanténba került.

Meghatározza, hogy az otthoni karanténban tartózkodó szülő is jogosult az átlagbérének 55 százalékára. Kitolták a munkanélküli segély folyósításának idejét hat hónapról hét hónapra. A módosítás alapján a vállalatok igényelhetik a munkahelymegtartó támogatást, ami alapján azok a cégek, amelyek kénytelenek voltak bezárni, illetve közvetetten csökkent a forgalmuk, kérhetnek támogatást a munkabérekre. Egyben lehetőség van a munkabérek 20 százalékos csökkentésére. Milan Krajniak munkaügyi miniszter vasárnap bemutatta azokat az űrlapokat, amelyeken a területileg illetékes munkahivataloknál kérvényezhető a munkabér-támogatás. A támogatásról a pomahameludom.sk és a neprepustaj.sk weboldalakon, vagy telefonon is tájékoztatnak. A miniszter elmondta, összesen 250 ezer kérelemre számítanak. Az igényléseket elektronikusan kell eljuttatni: április 14-én megköthetik az első szerződéseket, majd 16-án ezek alapján folyósíthatják is a támogatást.

A kormányfő pénteken bejelentette, kérvényezés nyomán halasztani lehet a banki hitelek törlesztő-részleteinek fizetését 9 hónappal – hasonló megegyezésre készülnek a lízingtársaságokkal is. Döntöttek az érintésmentes bankkártyás fizetés 20 eurós felső korlátjának 50 euróra emeléséről is.


(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top