Arányaiban jóval kevesebb magyar elsős Komáromban

A járvány miatt idén is gyerekek jelenléte nélkül zajlott a leendő elsősök beíratása a komáromi alapiskolákba. Tavalyhoz képest arányaiban jóval több szülő választott gyerekének szlovák tanítási nyelvű intézményt. Az Eötvös iskolába íratták be a legtöbb gyereket.

Tavalyhoz képest 42 gyerekkel nőtt az alapiskolákba íratott elsősök száma Komáromban. A magyar iskolákba ugyanannyi gyereket írattak, mint egy éve, vagyis a szlovák elsősök száma ugrott meg jelentősen. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek 58,5 százaléka magyar, 41,4 százaléka szlovák tannyelvű iskolában kezdi meg tanulmányait, vagyis – tekintettel Komárom nemzetiségi arányaira – kijelenthető, idén több magyar anyanyelvű gyereket szlovák iskolába írattak szüleik. Tavaly 66:34 volt az arány a magyar és a szlovák iskolák viszonylatában.

Bár évtizedekig az volt a jellemző, hogy a Munka Utcai Alapiskola a legnépszerűbb iskola, azonban már tavaly is az Eötvös József Alapiskolába íratták a legtöbb elsőst, ami idén megismétlődött: 78 elsőst írattak be a hetes lakótelepi tanintézménybe, ugyanakkor 12 gyerek esetében halasztást kértek. A Munka utcai iskola most is a második legnépszerűbb, 66 leendő elsőssel (beleértve a potenciális nulladik évfolyamosokat is, viszont itt 11 gyereknél várható halasztás). A képzeletbeli dobogó harmadik fokára 56 beíratott gyerekkel a Rozmaring utcai szlovák iskola került, amely az előző évhez képest megduplázta elsősei számát.

Komáromban stabilnak mondhatók a beiratkozási számok, hiszen egyetlen iskolában sem csappant meg drámaian a leendő elsősök száma, az előzetes adatok szerint a hat városi fenntartású alapiskolában mindenütt legalább 3 első osztály nyílhat. Némileg a jelenleg is felújítás alatt álló Marianum lóg ki a sorból, Komárom egyetlen egyházi fenntartású alapiskolájába 30 gyereket írattak be.

A gyerekek távollétében zajló beiratkozások egyébként különösebb problémák nélkül zajlottak Komáromban – mondta el kérdésünkre Szénássy Tímea, a városi iskolaügyi bizottság elnöke. Azzal kapcsolatban, hogy tavalyhoz képest arányaiban miért esett vissza jelentősebben a magyar iskolát választók aránya, nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a járvány is hatással volt az idei beiratkozási statisztikákra, például az, hogy a környékbeli településeken élők közül kevesebben választottak komáromi magyar alapiskolát, és inkább a helyi kisiskola mellett döntöttek a szűkösebbé váló anyagi helyzetük miatt. Ebben az esetben ugyanis nem kell naponta finanszírozniuk gyerekük Komáromba utaztatását. Hogy valóban észlelhető lesz-e ilyen jelenség, csak később derül ki, hiszen sok járásbeli alapiskolában még nem zárult le a beiratkozás.

Fontos hangsúlyozni, hogy a beiratkozási adatok legtöbbször különböznek a szeptemberben ténylegesen iskolapadba ülő elsősök számától, hiszen mindegyik iskolában vannak olyan gyerekek, akik valószínűleg egy évvel halasztják a tanulmányaik megkezdését, továbbá kettős beiratkozások is előfordulhatnak (egy gyermeket két alapiskolába is beírattak), illetve mindig akadnak olyan esetek, hogy a szülők elkésnek a beíratással – például figyelmetlenségből, vagy azért, mert nem tartózkodtak Komáromban. Utóbbira már a beiratkozás óta eltelt néhány nap alatt is volt példa, azaz valakit utólag írattak be – ezeket az eseteket nem számoltuk hozzá a beiratkozási statisztikához.

cs

Kapcsolódó cikkeink:
Beiratkozás ismét gyerekek nélkül
Kétszer annyi magyar elsős mint szlovák

Top