Mikor és kik kaphatnak árvízsegélyt?

KOMÁROM. Július utolsó napján évszázados csapadékbomba zúdult Komáromra, komoly károkat okozva a lakosoknak, a városnak. A nyár végéig a komáromiak a városi rendőrségen jelenthették be kárukat, ám azóta látszólag semmi sem történt. Érkezik valamilyen állami kárenyhítés? S ha igen, kik kaphatnak? Ennek próbáltunk utánajárni.

ddd

Több mint három hónap telt el a nyári özönvízszerű felhőszakadás óta, egyelőre azonban senki nem kapott állami segélyt az őt ért károkkal kapcsolatban. Érkezik valamilyen állami segítség? Meddig várjunk még? – kérdezi több komáromi olvasónk is.

Ahhoz, hogy az egyszeri állami kárenyhítés lehetősége egyáltalán felmerülhessen, szükség volt arra, hogy a komáromi városvezetés rendkívüli helyzetet, illetve árvízvédelmi készültséget rendeljen el. Ez megtörtént, a nyár végéig pedig a lakosok bejelentették a városnak, hogy milyen károk érték őket az özönvíz következtében. Ezután a városi hivatal illetékesei összesítették a kárbejelentéseket. A megfelelően dokumentált lakossági kérvényeket a Komáromi Járási Hivatalnak kell eljuttatni, amely ha mindent rendben talál, továbbítja a belügyminisztériumnak.

Szendi László, a Komáromi Járási Hivatal elöljárója kérdésünkre elmondta, egyszeri állami kárenyhítést a polgári védelmi törvény értelmében azon fizikai személy kérhet, akinek rendkívüli esemény következtében lakóháza, lakása vagy ennek berendezése károsodott. A kérvényhez mellékelni kell a tulajdonlapot, vagy ennek másolatát, illetve bérleti szerződést vagy más okiratot, amellyel a kérvényező bizonyítja az ingatlan használatát lakás céljára. Előnyben részesülhetnek azok, akik szociálisan rászorulók – teljesítik a szociális helyzettel kapcsolatos feltételeket, melyeket a városi hivatal a szociális, család- és munkaügyi hivatallal karöltve állapított meg.

Annak érdekében, hogy a törvényi előírásoknak megfeleljen a kérvények listája, a járási hivatal iránymutatást nyújtott a városi hivatalnak, több egyeztetés is zajlott. Összesen 238 kárbejelentést kellett a városi hivatalnak megvizsgálni, megfelelően dokumentálni, osztályozni és véleményezni – több hiányosságot kellett pótolni, mellékletet csatolni, ami időigényes feladat.

Jelneleg a járási hivatal várja a városi hivatalból a megfelelően előkészített kérvénylistát, és ha ez minden törvényi előírásnak megfelel, véleményezik, és továbbítják a belügyminisztériumnak. Ezt követően a kormány dönthet az egyszeri pénzbeli segély odaítéléséről. Fontos leszögezni, a juttatás odaítélése lehetőség, és nem jogosultság. A kormány döntése után a város a weboldalán közzéteszi az „árvízsegélyben” részesült személyek listáját, és kifizeti azokat.

Mivel a folyamat nagyjából a közepén jár, valószínűleg csak a jövő év elején kaphatnak állami kárenyhítést a feltételeket teljesítő lakosok.

(csá)

Top