Vészhelyzetet hirdettek Komáromban

A vasárnap délután lezúduló nagy mennyiségű csapadék, viharos szél és jégeső nagy károkat okozott Komáromban. A város vezetése még vasárnap délután kihirdette a vészhelyzetet és a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Az illetékes szervekkel egyeztetve folyamatosan zajlik a károk felmérése, eltávolítása és a takarítási munkák.

timmii

Vasárnap kora délután érkezett Komáromba az az ítéletidő, amihez hasonlóra több évtizede nem volt példa. Mintegy két óra leforgása alatt 80-100 mm csapadék zúdult a városra, ami a cca. 600-700 mm-es éves átlaghoz mérten mutatja igazán a rendkívüli mértékét. A zuhataghoz nagy erejű szél, több helyen 2-3 cm átmérőjű jégdarabok is csatlakoztak. A város területén több helyen 8-10 méteres fákat csavartak ki tövestül a széllökések. A víz több helyen 50-60 cm magasságban megállt, leginkább a fő útvonalakon volt kritikus a helyzet. A forgalmat az útra és járdákra kidőlt fák nehezítették, a csatornák nem tudták elnyelni a nagy mennyiségű csapadékot. Az utcákon megálló vízben több helyen autók ragadtak, néhol az épületek tetőszerkezetének részei zuhantak le. A családi házakban, garázsokban állt a víz, mélyebb területeken a plafont is megközelítve. A tűzoltósághoz egy óra leforgása alatt több mint 200 segélyhívás érkezett.

szijozsefFotó: Szi József

A legkritikusabb helyzet Őrsújfalu városrészben alakult ki. Ott a felgyülemlő víz mellett áramkimaradás nehezítette a munkálatokat. Mivel a délutáni órákban 4 órán keresztül áramkimaradás volt, amit valószínűleg egy vezetékre kidőlt fa okozott, így a vízszivattyúk sem működtek. Az esővíz elvezetése a városrészben amúgy is problémás, most hatványozottan jelentek meg a gondok. Sok családi ház teljesen vízben állt, a belső csatornarendszeren több helyen visszafolyt a víz.

beciugyes

A város vezetése már vasárnap délután összehívta az illetékes szerveket, majd kihirdette a vészhelyzetet és a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Ez azért is fontos, mivel az állami támogatás és a későbbi állami kártérítések is megalapozottá válnak. A vészhelyzet hétfő estig marad, majd ezt visszavonva a hármas, majd kettes fokú árvízvédelmi készültség marad érvényben néhány napig. A lakosok jelezhetik a városi rendőrségen, ha nagyobb kár érte őket, itt összegzik a kártérítési kérvényeket, majd eljuttatják az illetékes állami szervekhez, ahol egyéni elbírálás alá esnek (nem alanyi jogon jár). A lakosok 30 napon belül adhatják le a kártérítési igényüket, amennyiben lakásukban, házukban, garázsukban vagy pincéjükben (a kert nem tartozik bele) jelentős kár keletkezett. A rendőrségen a kész kérvényekkel (nincs nyomtatvány) várják a lakosokat, amelyben a keletkezett kárt szükséges leírni, dokumentálni és jelezni a kártérítési igényt.

annaugyes

A város részéről mintegy 25-30 ember vett részt a vihar utáni munkákban, de a tűzoltóság, rendőrség egyes részlegeiről további 70-80 ember kapcsolódott be az egész járásból. Valahol az utak járhatóságán dolgoztak,másutt a vizet pumpálták ki a házak pincéjéből, garázsokból. A közlekedés kora estére normalizálódott, de a belvíz még rengeteg helyen okozott problémát. Az éjszaka folyamán az Erzsébet szigeten dőlt ki egy fa az útra, azt a reggeli órákban eltávolították.

timiugyeske1

Rengeteg ember összefogásának köszönhetően tudtunk gyorsan reagálni a viszonylag váratlanul kialakuló katasztrófa-helyzetre. Az anyagi kár jelentős, de a legfontosabb az, hogy komoly személyi sérülésre nem került sor. Pár héten belül a harmadik esőzuhatag zúdult a városra, azonban a mostanihoz hasonlóra nem igazán volt példa az elmúlt évtizedekben. Mindenkinek köszönet, aki kivette és kiveszi a részét a munkából, az összefogásból” – mondta el Stubendek László polgármester. A vasárnapi válságstáb után hétfő reggel is az illetékesek egyeztetésével, a feladatok összehangolásával kezdődött a munka. A városi rendőrség alkalmazottai, a közhasznú munkások és más alkalmazottak is a vihar utáni munkálatokra lettek beosztva. A teendőket fontossági sorrendben végzik.

timiugyes

A város szolgáltatói cégei is teljes kapacitással dolgoznak. A városi hivatal a vízgazdálkodási vállalat, a KOMVaK irányában is jelezte, hogy teljes üzemben végezzék a csatornák kitakarítását, mivel sok helyen a levelekkel és gallyakkal eldugult lefolyók jelentették a problémát. A polgárvédelem csapata teljes kapacitással dolgozott, újabb eszközöket szereztek be a takarításhoz, és több ezer árvízvédelmi zsákot is elkészítettek egy újabb kritikus helyzetre, amivel a lakosokat tudnák segíteni.

bb

A munkálatokba sok lakos is bekapcsolódott, ami nagy segítség a takarításban. A továbbiakban is arra kérnek mindenkit, hogy ha lehetősége engedi, vegyenek részt a munkákban. Jelentősen felgyorsítja a teendőket, ha a lakosok a saját lakóterületüket összesöprik, a gallyakat összegyűjtik. A várost folyamatosan járják a traktorok és kisebb teherautót, és az utak mellé összegyűjtött kupacokat elszállítják. A vastagabb ágakat felszabdalják.

timiugyeske

A károk felmérése folyamatosan zajlik. A hét folyamán sor kerül légi szúnyogirtásra is, amennyiben az időjárási viszonyok engedik. Bármilyen kérdés, kérés esetén a hivatal alkalmazottai rendelkezésre állnak, viszont a rengeteg hívás miatt a hivatal kis türelmet kér a lakosok részéről.

(d)

További fotók itt.

Top