Zavaros közbeszerzés Poliklinika-ügyben

Sokakban derültséget, másokban felháborodást váltottak ki azok a világhálóra feltöltött videók, melyeken Knirs Imre, Komárom nemrégiben menesztett alpolgármestere válaszol képviselői kérdésekre a volt Poliklinika épületének felújítása céljából készült tanulmánnyal kapcsolatban. A zavaros feleletek csak táplálták a gyanút, hogy valami nincs rendben az ezzel kapcsolatos közbeszerzés körül. Most a főellenőr néhány konkrét válasszal szolgált, melyeket ki így, ki úgy értékelt.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az elmúlt évben több alkalommal is téma volt az önkormányzat ülésén a volt Poliklinikával kapcsolatban készült tanulmány: furcsa körülmények merültek fel a közbeszerzés körül. Csintalan Miklós főellenőr megvizsgálta az ügyet, melynek kapcsán korábban elsősorban Vetter János képviselő tett fel kellemetlennek bizonyuló kérdéseket Knirs Imrének, aki november végéig Komárom alpolgármestereként tevékenykedett. Többek között gyanús, hogy a közbeszerzés nyomán született anyagban korábbi időpontok szerepelnek, mint a közbeszerzés kiírásának ideje.

A főellenőr a város honlapján is elérhető jelentésében leszögezi, a tanulmány elkészítésére kiírt közbeszerzés meghirdetésével a polgármester Knirs Imrét bízta meg. Összegzésében megállapítja, hogy 6 különböző törvényi előírást sértettek meg a közbeszerzés során – lásd mellékelt felsorolásunkat.

Az immár a képviselői padsorban helyet foglaló Knirs Imre üdvözölte, hogy elkészült a jelentés, ugyanis szerinte a felsorolt problémák csupán formai hiányosságok. Úgy vélte, semmilyen lényeges gond nem történt, amit fel lehetne róni neki. „Három évvel ezelőtt felvállaltam a volt Poliklinika ügyét. Azóta azon dolgoztam, hogy megoldódjon az épület sorsa, minden feladatomat teljesítettem“ – hangsúlyozta, megjegyezve azt is, nem akarja senkire hárítani a hibákat. Andruskó Imre képviselő úgy vélte, boszorkányüldözés folyik, és Knirs Imrének alpolgármesterként nem is volt jogköre arra, hogy bármilyen hibát elkövethessen, szerinte a formai dolgokért a hivatalnokok felelnek.

Az ülést vezető Keszegh Béla alpolgármester ellenben úgy értékelte, nem csupán formai hibák történtek, és a problémákra a városi hivatal vezető alkalmazottai többször is felhívták a korábbi alpolgármester figyelmét. „Nem feltételezem, hogy nem a jó szándék vezette Knirs Imrét, de az nincs rendben, hogy most azoknak kelljen magyarázkodniuk, akik többször elmondták, hogy baj lesz.“ Hozzátette azt is, hogy a polgármester – aki ekkor egy tárgyalás miatt nem volt jelen – már szeptember óta várja volt alpolgármesterének írásos válaszát arra a kérdésre, pontosan hol tart a volt Poliklinika ügye, valóban sikerült-e elintéznie, hogy magyarországi támogatás érkezzen a patinás épület megmentésére? A megyei választási kampány idején ugyanis az egyik lapban megjelent Knirs Imre nyilatkozata, mely szerint megvan a szükséges forrás a felújításra. Úgy tűnik azonban, ennek semmilyen írásos nyoma nincs. Eddig a város több mint 14 ezer eurót költött a dokumentációk elkészítésére.

A főellenőr javasolta, a hasonló jövőbeni hibákat elkerülendő, rendszerszerű intézkedések elfogadására van szükség annak érdekében, hogy a jövőben világos legyen, ki a felelős a hibákért és törvénysértésekért.


Hat jogi előírás sérült

1. A közbeszerzés meghirdetése előtt nem győződtek meg róla, hogy milyen forrásból lesz kifizetve a nyertes pályázó munkája.

2. A megrendelés nem a nyertesnek (fizikai személy) lett kiállítva, hanem egy cégnek.

3. A pénzügyi ellenőrzés nem történt meg sem a közbeszerzés meghirdetése előtt, sem a szerződés aláírása előtt.

4. A megrendelés második szakaszára úgy írták ki az újabb közbeszerzést, hogy az előző, mindkét szakaszra vonatkozó érvényes és kiértékelt közbeszerzést nem szüntették meg.

5. Hiányzott az írásbeli jelentés a megrendelés első, különálló részéről.

6. Hiányos és zavaros információ került ki a város weboldalára a kifizetésről.


(csá)

(Cikkünk a Delta január 2-i számában jelent meg)

Kapcsolódó cikkeink:

 Az önkormányzat nem dumaszínház

Poliklinika: három elképzelés a kalapban

Újabb nehéz döntés

Top