Várpiac, uszoda, kerékpárút, gyűjtőudvar

Több kisebb felújításnak, illetve pályázatnak adtak zöld utat a képviselők legutóbbi ülésükön. Fejlesztik a várpiacot, felújítás lesz az uszodában, pályázat nyomán épülne kerékpárút a Rákóczi utcán, ugyancsak támogatás segítségével építenék újjá a harcsási gyűjtőudvart.

A várpiac – archív felvétel

A képviselők 25 ezer eurót hagytak jóvá a városi rendőrség épülete melletti várpiac fejlesztésére, illetve javítási munkákra – a célirányos támogatást a piac kezelője, a Comorra Servis városi cég kapja. Ebből az összegből elsősorban a tetőzetet javítják ki, az ugyanis beázik, aminek következtében potyog a vakolat, ami akár fejsérüléseket is okozhat. A várpiacon vasárnaponként népszerű bolhapiacot, börzét tartanak, ám a város szándéka évek óta az, hogy egy színvonalas termelői piac, illetve élelmiszerek árusítása is beinduljon itt. Ezért a jóváhagyott pénzügyi támogatásból további munkálatokat is elvégeznek, amelyek kulturáltabb környezetet teremtenek – például eltávolítják a területen összegyűlt hulladékot, kivágják a bozótot. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a várpiac a Villanytelepi út irányából is megközelíthetővé válik.

A fedett uszodában is további felújítások lesznek, 16 ezer euróból a gyereköltözők és szociális helyiségek újulnak meg az idén (itt is a működtető, a Comorra Servis használhatja fel a támogatást). A testületi ülésen elhangzott, a közeljövőben az uszoda tetőzetét is fel fogják újítani – miután ez korábban csak részben történt meg.

Jóváhagyták a képviselők, hogy az önkormányzat pályázatot nyújtson be kerékpárút kiépítésére a Rákóczi utca déli oldalán – tehát az Ister áruház felőli oldalon. A tervdokumentáció az elmúlt hónapokban elkészült, most pedig 15 ezer eurónyi önrészt különítettek el arra az esetre, ha a hamarosan benyújtásra kerülő pályázat sikeres lesz. A kerékpárút a meglévő járda szélesítésével épülne meg, a járdát megosztanák a gyalogosok és kerékpárosok között. Most 580 méter hosszúságú bringaút épülne a Vág-híd lábától a Kossuth téri kereszteződésig. De a város szándéka további szakaszok kiépítése, a meglévő kis szakaszok összekötése egy teljes hálózattá, hosszabb távon egészen az Erzsébet hídig. Keszegh Béla polgármester elmondta, folyamatban van a kórház irányába vezető szakasz tervezése is, de további kerékpárutak is sorra kerülnek majd: például leágazás a vasútállomásig. Itt hamarosan egy fedett, chipes rendszerrel ellátott kerékpártároló épül, valamint egy másik is a fürdő előtt – erre nemrégiben 75 ezer eurót nyert el Komárom. Ezen kívül kerékpárállványokat is kihelyeztek szerte a városban.

Döntés született arról is, hogy a város pályázatot nyújtson be a harcsási gyűjtőudvar teljes felújítására és bővítésére. Mint korábban is írtuk, idén januárig a Clean City szemétszállító vállalat üzemeltette a gyűjtőudvart, ám a társaság bejelentette, felhagy a működtetéssel, azaz a városhoz kerül az udvar. Azóta a város – a társasággal karöltve – elkezdte a terület kitakarítását, most pedig 150 ezer euróra pályázik majd, ugyanakkor jelentős városi pénzforrásra is szükség lesz – 223 ezer euróra. Az összesen 377 ezer eurós beruházásból duplájára bővítenék a gyűjtőudvar területét, és korszerű, rendezett körülményeket teremtenének, ahol a hulladékszelektálás is hatékonyabban működne, illetve az udvar működése maximálisan megfelelne a különböző ökológiai céloknak.

(csaba)

Top