Épülnek a zárt kukatárolók

Komárom hat pontján készültek el zárt hulladékgyűjtő állomások, melyekhez csak az érintett lakosok férhetnek hozzá chipkártya segítségével. Idén folytatódik ezek kiépítése további hat helyszínen. A harcsási gyűjtőudvar rendbetétele folyamatban van, a konyhai biohulladék osztályozott gyűjtésének bevezetésére is készülnek.

Még tavaly építették át az első kukatárolót az Eötvös utcában, a Hajós üzletközponttal szemben. Fallal, rácsokkal és tetővel teljesen lezárták a város egyik legnagyobb gyűjtőpontját, így oda már csak az érintett lakosok tudnak bejutni a két kapun, chipkártyával.

Pár hónap alatt kiderült, hogy egyértelműen bevált az elképzelés – mivel illetéktelenek nem tudnak bejutni a lezárt konténerállomásra, sikerült megakadályozni, hogy a kukázók napi rendszereséggel kihajigálják a kukákból a szemetet. Szinte minden lakótelepen kérték a gyűjtőállomások zárttá alakítását, a képviselők pedig még tavaly jóváhagytak 33 ezer eurót további 6 zárt konténerállomás kialakítására. Ezek elkészültek, néhány nappal ezelőtt a lakosok is megkapták a felszerelt acélajtók nyitásához-zárásához szükséges chipkártyákat – szétosztásukban a házbizalmik segítettek.

A VII-es lakótelepen most 4 helyen épültek ki konténerállomások: a Polgár utcában, az Ispotály utcában, az Építész utcában és a Csillag utcában. Ezeken kívül a Hviezdoslav utcánál (Bauring lakótelep) és a Tó utcában is létesült egy-egy zárt kukatároló. Mindegyik gyűjtőpontnál új acélkapukat szereltek fel.

További zárt tárolók épülnek

Varga Tamás, Komárom alpolgármestere elmondta, mivel városszerte sok környéken kérik a zárt kukatárolókat – és ahol megépültek, ott örülnek is a lakosok –, idén sem áll meg a folyamat. Már a költségvetésben el lett különítve erre a célra pénzforrás, ám ezt valószínűleg ki kell majd pótolni, hogy minden, erre az évre tervezett hulladékállomás megépülhessen – illetve a meglévőket zárttá alakítsák.

Sorra kerül a város egyik legproblémásabb gyűjtőpontja, mely a Víz utca és a Nagy ér sor között található, a Coop üzlet mellett. Itt nemcsak az összeférhetetlen, aszociális lakosok dobálják szét a szemetet rendszeresen, de gyakran előfordult az is, hogy valaki egy teljes lakásátalakítás szemetét ide hurcolta – néhány esetben le is buktak és bírságot fizettek az elkövetők. Hamarosan befalazzák az egyik bejáratot és acélkerítéssel bővítik a területet. Csupán egy ajtaja lesz az állomásnak – a közeli szelektív hulladékos kukák is ide kerülnek.

A Víz utca közelében további zárt szeméttárolók létesülnek, így a Belső körút itteni szakasza mentén, valamint a Kis ér sor és a Tél utca kereszteződésétől néhány méterre. Utóbbi helyen a meglévő, blokkok közötti ketreces gyűjtőpontot helyezik odébb 20 méterrel, a garázssor túloldalára, ahol nagyobb terület áll rendelkezésre. A Mély utcába néhány éve új szarkofágos hulladéktárolókat helyeztek ki, ám ez az adott helyen nem vált be, elsősorban egyes alkalmazkodni nem hajlandó lakosok rendetlensége miatt – mutatott rá Varga Tamás, hozzátéve, emiatt most ide is zárt kukatárolókat építenek, míg a szarkofágos szeméttárolókat a Damjanich utcai lakótelepre (a mosodához közel) helyezik el. A Damjanich utca Ister áruház mögötti részén is létesül egy zárt konténerállomás. A VII-es lakótelepi, szintén problémás Fazekas utcai hulladékgyűjtő pontra ugyancsak átépítés vár.

Az alpolgármester elmondta, a felsorolt helyeken még ebben az évben kiépítik az új tárolókat, a jövő évben pedig folytatni kívánják a város más pontjain.

Rendbe teszik a harcsási gyűjtőudvart

Évekig balkáni állapotok uralkodtak a harcsási gyűjtőudvaron, volt, hogy PET-palackokból álló hegyek magasodtak a területen, esős időben sárban kellett dagonyázniuk azoknak a tisztességes lakosoknak, akik a szabályoknak megfelelően oda hordták például a lakásátalakítás nyomán keletkezett hulladékot – és nem az éj leple alatt félreeső helyekre.

Évek óta rendetlenség jellemzi a harcsási gyűjtőudvart – 6 évvel ezelőtti fotó

A város szándéka az, hogy rendbe tegye, és a mai kornak megfelelővé alakítsa. Egészen idén januárig a komáromi Clean City szemétszállító vállalat üzemeltette a gyűjtőudvart, ám a társaság bejelentette, ettől az évtől kezdve felhagy a működtetéssel. A város nyitott is arra, hogy átvegye az udvart, ám akad némi bonyodalom: az udvar területe Komáromé, viszont a rajta lévő két épület a Clean City tulajdonában van. Jelenleg a tulajdonviszonyok rendezéséről folynak tárgyalások a felek között, az alpolgármester szerint körvonalazódik a megállapodás. Egyúttal folyamatban van a terület kitakarítása és felújítása is, részben a város, részben a vállalat részvételével.

Ha a vitás kérdésekben sikerül kompromisszumot kötni, a város pályázati pénzből szeretné korszerű hulladékgyűjtő udvarrá alakítani a területet. Komárom 150 ezer eurós támogatásra pályázik, jó esetben már tavasszal születhet kedvező döntés ezzel kapcsolatban.

Mikor jönnek a biohulladékos kukák?

Mint arról többször is írtunk, 2021. január elsejétől az önkormányzatoknak kötelező biztosítaniuk a konyhai biohulladék osztályozott gyűjtését. Bár a városok és falvak kérték ennek halasztását a járványügyi helyzet miatti nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva, a környezetvédelmi minisztérium hajthatatlan volt, csupán annyi engedményt tett, hogy féléves türelmi időszakot hirdetett: július elsejéig az illetékes hatóság nem bünteti – csupán figyelmezteti – azokat az önkormányzatokat, amelyek még nem vezették be a konyhai hulladék osztályozott gyűjtését. Konyhai hulladéknak minősül a sütés-főzés, illetve étkezés utáni maradék, például a zöldségek héja, tojáshéj, de a lejárt szavatosságú élelmiszerek is. Ezt a fajta hulladékot egy külön tárolóba kell gyűjteni.

A települések többségében még nem indult be az új hulladékgyűjtési rendszer, Komáromban sem. Varga Tamástól megtudtuk, a konyhai biohulladék elszállítására és kezelésére kiírt közbeszerzésre három cég jelentkezett, mindhárom hazai vállalat. A beérkező ajánlatokat már átnézte az illetékes bizottság, és pótlásra szólította fel az ajánlattevőket. Ugyanakkor előreláthatólag még március első felében lezárják a közbeszerzési eljárást, a pályázók közül kiválasztva a város számára legkedvezőbbet.

Drága, de lesz drágább

A zárt kukatárolók kiépítésén, a harcsási udvar rendbetételén, illetve a konyhai biohulladék gyűjtésén kívül Komárom egy komposztáló építésére is pályázik – a város 1,4 millió eurós támogatást remél. A komposztáló megépítése jelentősen növelné a szeparálási arányt a városban, ami most kifejezetten rossz, csupán 20 százalék körüli. Az alacsony arány pedig drága mulatság, mivel az állam annál magasabb „büntetőilletéket“ számol fel a településeknek, minél alacsonyabb a háztartási hulladék osztályozásának aránya. Vagyis jelentősen befolyásolja a helyi szemétkezelési költségeket, közvetett módon pedig a szemétdíjat is. A szemétkezelés egyébként is nagyon gyorsan dráguló iparág, ugyanis – összefüggésben az uniós szabályozással – új szeméttelepeket már nem lehet nyitni Szlovákiában, sőt, már bővítéseket sem hagynak jóvá. A meglévő telepek viszont kezdenek betelni, a lerakatok üzemeltetői pedig emiatt folyamatosan emelik a szemét elhelyezésének díját. Mivel Komáromnak nincs saját lerakata, nincs sok beleszólása az árképzésbe.

Hosszú távon, ha a szeméttelepek betelnek, gyakorlatilag nem marad más megoldás, mint szemétégetők építése és a hulladék elégetése. Ez a szolgáltatás viszont megint csak drágább, mint a lerakatok használata. Sólymos László korábbi környezetvédelmi miniszter tavaly lapunknak hangsúlyozta, a szemét elégetése még mindig jobb, mint a lerakatokban hagyni a szemetünket unokáinknak.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Drágán szemetelünk
További hat zárt kukatároló épül
Komárom többet fizet a szemétért

Top