Újraaszfaltozzák a Vág-hidatKomárom. Napokon belül megtörténhet a Vág-híd újraaszfaltozása. Félpályás útlezárásra lehet számítani, valószínűleg pénteken és szombaton. A Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) egyelőre nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdéseinkre.

DSC_2109Torlódnak az autók a Vág-híd előtt csütörtök délelőtt (június 25.) 10 órakor

Május közepén próbaterhelésnek vetették alá az alátámasztott Vág-hidat, hat megrakott teherautóval tesztelték a korábban 1,2 millió euróból megépített átmeneti pillér teherbírását. Jelenleg még mindig 15 tonnás súlykorlátozás van érvényben a hídon, így a nagyobb teherautók és buszok nem hajthatnak rá, Gúta felé kell kerülniük. Hamarosan új burkolatot kaphat a híd és feloldhatják a korlátozást.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere elmondta, előzetesen úgy tájékoztatták, hogy még ebben a hónapban megtörténik az újraaszfaltozás, ám egyelőre nincs végleges információja arról, hogy pontosan mely napokon zajlanak majd a munkálatok, illetve milyen forgalomkorlátozással jár majd. A város mindenesetre június 24-től július 1-jéig adott ki engedélyt félpályás útlezárásra. Az aszfaltozás kivitelezője a Skanska vállalat, amely azt jelezte a városnak, hogy megfelelő időjárás esetén e hét pénteken és szombaton végeznék a munkálatokat. Remélhetőleg nem alakulnak majd ki akkora a dugók, mint tavaly ősszel, amikor a közútkezelő előzetes tájékoztatás nélkül marta fel az aszfaltot a Vág-hídon, és ez munkanapokon óriási torlódást okozott – a reggeli órákban egyórás várakozás után lehetett csak bejutni Komáromba.

IMG_20200625_102128

Egyelőre nem ismert az sem, hogy pontosan milyen eredménnyel zárult a próbaterhelés – a 15 tonnás súlykorlátozást biztosan feloldják, valószínűleg július elsejétől, ám az még nem dőlt el, hogy teljes feloldás lesz-e, esetleg 25 tonnában szabják meg a járművek maximális megengedett súlyát.

Komárom egyrészt örülhet, hogy legalább részben megoldódik a Vág-híd problémája, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy újra a városon keresztül haladnak majd a kamionok. A nyár végén pedig átadják az új Duna-hidat, ami még nagyobb közúti teherforgalmat zúdít a városra.

Mi lesz az elkerülő úttal?

A problémát a Komáromot elkerülő út megépítése oldhatná meg, ám ebben a kérdésben nem sok előrelépés történt az elmúlt időszakban. A polgármester úgy vélte, jelen állás szerint akár 10 év is lehet, amíg valami megépül.

Ugyanakkor Nyitra Megye Önkormányzata épp most nyitotta meg területrendezési tervét, ami jó lehetőség Komárom számára, hogy a város számára előnyös változásokat eszközöljenek, akár abban, hogy egy másik nyomvonalat találjanak az elkerülő útnak, ami például nem a Holt-Vág érintésével halad, vagy éppen kevésbé költséges módon – így belátható időn belül – oldja meg a városra rázúduló forgalom problémáját. A polgármester egyúttal az izsai körforgalom mihamarabbi megépítését is szorgalmazná, a napokban ennek érdekében egyeztet Csenger Tiborral, a megye alispánjával. Ha Komárom szeretne változtatni az elkerülő úttal kapcsolatos terveken, ezt pont a megyei területrendezési terv módosításával érheti el – a Holt-Vágot érintő elkerülő út terveit ugyanis pár éve azért „kellett” megszavazni a képviselőknek, mert a város területrendezési terve egyszerűen nem lehet ellentétes a felsőbb szintű – megyei – tervekkel.

IMG_20200625_103308

„Szeretnénk felmelegíteni az R8-as kérdését is, ami átfogó megoldást nyújthatna a Nyitra-Komárom vonalon. Megoldhatná nemcsak Komárom, de Ógyalla és Érsekújvár gondját is, továbbá jelentősen tehermentesítené Gútát“ – mondta el kérdésünkre Keszegh Béla, hozzáfűzve, hamarosan a közlekedési miniszterrel is tárgyal a kérdésről, illetve a várost érintő közlekedési gondokról.

Ami az alátámasztott Vág-hidat illeti, jelen állás szerint nincs kilátásban egy másik, új híd építése a régi helyett. A közútkezelő szóvivője idén áprilisban leszögezte, az építmény teljes körű felújítására kerülhet sor. Érsek Árpád korábbi közlekedési miniszter februárban azt mondta, ez leghamarabb a jövő évben kezdődhet meg.

(csá)

(Cikkünk a Delta június 23-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Még dolgoznak a Vág-híd alátámasztásán

Óriási felháborodás a Vág-híd előtti dugók miatt

Követelik a gyorsforgalmi út építését

A fejlesztésre szavaztak

Top