Új trükkökkel próbálkoznak az unokázós csalók

Semmi sem szent az „unokázós“ csalóknak, a koronavírus miatti járványhelyzetet is arra használják, hogy pénzt csaljanak ki idősebb emberektől. Sőt, bár az online népszámlálás csak február közepén indult, máris akadnak olyan tolvajok, akik magukat népszámlálási biztosnak kiadva akarnak bejutni a lakásokba, hogy aztán elemeljenek valamit.

Járásunk több településén hamis népszámlálási biztosok bukkantak fel az elmúlt napokban. A csalók idősebb lakosokhoz csöngetnek be azzal, hogy népszámlálási asszisztensek, és segítenek kitölteni az online űrlapokat. Ha valaki beengedi őket, egy óvatlan pillanatban megpróbálnak készpénzt, ékszert, értékesebb tárgyakat lopni. Azonban – mint azt lapunkban is írtuk – március végéig, tehát a népszámlálás online részének lezárultáig, egyetlen népszámlálási biztos vagy önkormányzati megbízott sem keresi fel azokat, akik segítségre szorulnának az online kérdőívek kitöltésében – vagyis, ha az elkövetkező egy hónapban valaki ezzel találkozik, biztos lehet benne, hogy csaló tolvajokkal áll szemben. Kolozsnémán is történtek ilyen esetek, az önkormányzat arra figyelmeztet, gyanús személyeket senki ne engedjen be otthonába, és azonnal értesítse a rendőrséget!

Népszámlálási biztosok, asszisztensek csak április elejétől október végéig, az offline népszámlálás időszakában keresik fel azokat, akik igénylik ezt. Többségében ekkor is önkormányzati megbízottak, helyi lakosok segítenek majd, és nem vadidegenek.

A napokban telefonos módszerrel is próbálkoztak az unokázós csalók – tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő idősgondozótól. Két konkrét eset is történt Komáromban, amikor idős embereknek telefonon azt mondták, unokájuk súlyos vírusfertőzéssel került kórházba, és ezért pénzre van szüksége. Kérésre az „unoka“ is beleszólt a telefonba: elhaló, ziháló hangon ismételte meg, hogy pénz kellene – mint kiderült, mindkét esetben csalók akartak pénzhez jutni a színjátékkal.

A járványfenyegetést már tavaly tavaszszal is felhasználták ürügyként a hiénák. Akkor előfordult, hogy testhőmérséklet mérése ürügyén próbáltak bejutni idősek otthonába, máskor fertőtlenítőszereket, szájmaszkokat, vagy kétes eredetű gyógyszereket kínáltak eladásra. Azzal is megkeresték az embereket, hogy elintézik a szükséges bevásárlást, és előre kérték a pénzt – ha valaki lépre ment, eltűntek a pénzzel. Ha valakit a fentiekhez hasonló módon próbáltak átverni, haladéktalanul jelezze azt a 158-as ingyenes rendőrségi telefonszámon.

(cs)

Kapcsolódó cikkeink:
Elkezdődött a népszámlálás
Gyanús külföldi telefonhívások
Újra időseket vernek át

Top