Gyanús külföldi telefonhívásokAz elmúlt hetekben többen is arra panaszkodtak, gyanús külföldi telefonszámokról zaklatják őket – van, hogy naponta többször, illetve az éjjeli órákban hívják őket. Általában EU-n kívüli országokból érkeznek a hívások, általában épp csak egy pillanatra megcsörgetik az embert. A legfontosabb: ha fogadja is az ilyen hívást, semmiképpen ne hívja vissza a gyanús külföldi telefonszámot!

Többen is megkeresték szerkesztőségünket azzal a panasszal, hogy az utóbbi hetekben ismeretlen külföldi telefonszámokról hívták fel őket, akár naponta 4-5 alkalommal is. Ugyanígy a közösségi oldalon is többen jelezték a gyanús hívásokat. Legtöbbször csak röviden csörgetnek, gyakran az éjjeli órákban, de előfordul az is, hogy a hívás fogadása után angolul, vagy valamilyen „idegen nyelven“ beszélnek. Érkeztek hívások Észak-Macedóniából, Belaruszból, Moldovából, Oroszországból, a Pitcairn-szigetekről, Naururól, Marokkóból, illetve más afrikai országokból is. Nem először fordulnak elő hasonló panaszok, évek óta lehet találkozni zaklató hívásokkal.

Ne hívja vissza!

„Ügyfeleinknek azt ajánljuk, legyenek körültekintőek, és ne hívjanak vissza ismeretlen külföldi számot, ha az adott országból nem vártak telefont“ – szögezte le kérdésünkre Pavel Ďurík, a Slovak Telekom szóvivője. Hozzátette, az ilyen hívás fogadása nem jelent veszélyt – amellett, hogy a hívás, különösen éjjel, kellemetlenséget okoz –, viszont ha visszahívjuk az ismeretlen külföldi számot, annak költségét már az érvényes – sokszor nagyon magas – tarifák szerint mi fizetjük. Ján Kalafut, az O2 mobilszolgáltató PR-menedzsere ugyancsak hangsúlyozta, ha nem fogadott hívást észlelünk külföldi számról, ne hívjuk vissza!

Pavel Ďurík rámutatott arra is, a nem kívánatos, konkrét telefonszámokat saját mobilkészülékünkben is le tudjuk tiltani, de a gyanús telefonszámokat érintő kimenő hívásokat központilag ők maguk is blokkolják. Ján Kalafut pedig közölte, az O2 ügyfelei védelmében alapból tiltja a kockázatosnak minősített afrikai és ázsiai országokba irányuló összes kimenő hívást, és ezt csak az ügyfelek külön kérésére oldják fel. Mint mondta, évente többször előfordul, hogy megszaparodnak a csaló telefonhívások, Pavel Ďurík pedig azt közölte, az elmúlt hetekben országos szinten nem tapasztaltak ilyen hullámot. Arra a kérdésünkre, hogy mi lehet a hasonló hívások célja, a Slovak Telekom illetékese azt válaszolta, a csalók nagyon találékonyak, így céljaik is különbözőek lehetnek.

Mit akarhatnak a csalók?

A külföldi „telefonbetyárok“ leggyakoribb célja, hogy szeretnének részesedni a kapcsolási illetékből – ez természetesen csak akkor lehetséges, ha valaki visszahívja az adott számot. Ezért az ilyen célú hívások általában csupán megcsörgetések, illetve ha valaki fel is veszi, senki nem szól bele.

Külföldről hívnak akkor is – ez jóval ritkább –, amikor a hívott fél banki adatait, esetleg más érzékeny személyes adatot akarnak megszerezni. Ezen telefonhívások angol megnevezése a vishing. Ebben az esetben a többnyire angolul kommunikáló csalók az internetbanking hozzáféréshez szükséges adatokat kérik, vagy a bankkártya adataira kíváncsiak – derül ki a Szlovák Bankszövetség alternatív vitarendezési intézetének legfrissebb közleményéből.

Előfordul, hogy a rendszer frissítésére, esetleg vírusirtás szükségességére hivatkozva próbálnak távolról hozzáférni az ügyfél számítógépéhez, miközben megtévesztő e-mail címekkel, azonosítókkal is próbálják elnyerni áldozataik bizalmát. Az áldozat közreműködését is kérik, sokszor nemcsak az érzékeny adatok megadását, de akár a szükséges banki jóváhagyó kód beírását is – ezzel például meg is történik egy átutalás vagy fizetés, amellyel a csalók gazdagodnak. Hasonló csalásokat elektronikus levelek útján is próbálnak elkövetni – ez az elterjedtebb csalási módszer, amit angolul phishingnek (adathalászat) neveznek.

Az említett intézet több hasznos tanácsot is ad a csalókkal szembeni védekezésre. A legfontosabb, hogy se e-mailben, se telefonon ne adjuk meg az internetes bankoláshoz szükséges belépési adatainkat, illetve bankkártyánk érzékeny adatait – a bankok ezeket az adatokat soha nem kérik külön levélben, vagy éppen telefonon. Ha valaki mégis ilyen kéréssel áll elő, haladéktalanul értesítsük bankunkat.

(csá)

Top