Jövőre nem nő a lakossági villanyár

Eduard Heger szlovák miniszterelnök múlt csütörtökön bejelentette, maximalizálják az energiaárakat a jövő évre. 2023-ban egyáltalán nem emelkedik majd a lakossági villanyár, a háztartások számára 15 százalékkal emelkedik a gáz, és – átlagosan – ugyanennyivel a központi fűtés ára. Akadnak még homályos részletek.

„2023-ban az elektromos energia ára stabil marad és nem változik a 2022-es árhoz képest“ – jelentette be a kormányfő. Hozzátette, ha a kormány nem lépne közbe, akkor számításaik szerint 380 százalékkal emelkedne a lakossági villanyár – legalábbis a jelenlegi piaci árat figyelembe véve. A gáz a háztartások számára a jövő évben 15 százalékkal lesz drágább, miközben 225 százalékos emelés lenne indokolt a mostani piaci árak mellett. Eduard Heger bejelentette azt is, a távhő – a központi fűtés és meleg víz – átlagosan 15 százalékkal emelkedik majd. Hangsúlyozta, az árszabályozással az állam átlagban 3 ezer euróval támogat minden háztartást a jövő évben, ennyivel kell kevesebbet fizetniük a piaci árnál. A kormány szerint összesen 6 milliárd euróval többet fizetnének a háztartások 2023-ban a szabályozott árak nélkül.

Igor Matovič pénzügyminiszter szerint Európában egyedülálló az, hogy 2023-ban nálunk nem fog drágulni az elektromos áram az idei évhez képest a háztartások számára – annak ellenére sem, hogy az energiaárak történelmi csúcsponton vannak a világpiacon.

Milan Krajniak szociális és családügyi miniszter kijelentette, a központi fűtéses lakásokban havonta 12 euróval nő majd az energiaszámla, azokban a családi házakban pedig, ahol gázt használnak a fűtésre és a meleg vízre is, havi 19 euróval. Ha egy lakásban saját gázzal fűtenek, illetve így állítják elő a meleg vizet is, havi 8 euróval fizetnek többet az előző évhez képest. Drágulás csak azoknak nem lesz, akik villannyal fűtenek, hiszen ennek ára nem emelkedik.

A kormány mostani bejelentése csakis a lakossági energiaárakra vonatkozik. Heger és miniszterei az ellenzéket is megzsarolva jelezték, hogy az intézkedések kiadásai szerepelnek a jövő évi állami költségvetési javaslatban, így csak ennek elfogadásával garantálhatók a lakossági energiatámogatások.

Homályos részletek

A kormány sajtótájékoztatóján nem közölt részleteket azzal kapcsolatban, milyen módon kerülnek bevezetésre az energiára vonatkozó maximált árak, milyen szerepe lesz ebben az Árszabályozási Hivatalnak, az egyes energiaszolgáltatók milyen módon, milyen arányú kompenzációt kapnak. Például, miként biztosítják a 15 százalékos áremelést a távhő és a meleg víz esetében akkor, ha mondjuk egy távhőszolgáltató az érvényes szerződése alapján (összefüggésben azzal, hogy még az energiaválság előtt, vagy után szerződött), 30 euróért vételezi a gáz köbméterét vagy mondjuk háromszor annyiért. Milan Krajniak jelezte is, hogy a fűtésnél a 15 százalékos emelkedés csak egy átlagos érték, egyes szolgáltatók ennél alacsonyabb, mások nagyobb mértékben növelhetik áraikat.

A fűtés árának jövő évi alakulása kapcsán Komárom távhőszolgáltatóját, a COM-therm társaságot is megkerestük. Válaszukban jelezték, a kormánybejelentés egyelőre teljesen homályos, az Árszabályozási Hivatal sem hozott döntést az áraikkal kapcsolatban, ezért e pillanatban nem tudnak konkrétumokkal szolgálni a komáromi távhő árával kapcsolatban sem. Ha azonban világossá válik a helyzet, szívesen tájékoztatják a nyilvánosságot.

Megbuktatnák a kormányt

A kormánykoalícióból három hónapja távozott Szabadság és Szolidaritás (SaS) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Heger-kormány ellen. Richard Sulík pártelnök szerint a kabinet nem képes megoldani az emberek problémáit, továbbá már a korrupció és a maffia elleni harcot is feladta. „A kormány sajnos elveszítette létjogosultságát, árt az országnak” – vélekedett. A kormány megbuktatásáról előreláthatólag december 8-án szavaz majd a parlament. Sulík szerint, ha bukik a kormány, előrehozott választások jöhetnek, de akár egy ügyvivő kabinetet, vagy egy teljesen új kormánykoalíció létrejöttét is el tudja képzelni.

(csá)

Top