Személycserék az önkormányzatnál

Komárom. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen elhangzott, több személycserére kerül sor a komáromi önkormányzatnál. Ennek okairól és a várható változásokról Keszegh Béla polgármestert kérdeztük.

comorra_servis

• Nagy Tamás, a Comorra Servis igazgatója május 31-én befejezte a városi cég irányítását. Miért?

– Nagy Tamás hétéves tevékenység után közös megegyezés alapján távozik. Ha az elődeihez hasonlítjuk, elmondhatjuk, hogy több pozitív fejlemény is kötődik a nevéhez. Mindamellett azt is be kell vallani, hogy az adminisztráció és az előírások maradéktalan betartása területén több jogos kritika is érkezett. A közszférában szigorúbbak a szabályok, mint a magánszektorban, a jó szándék nem elég.

• Ki veszi át a cég vezetését?

– Néhány hónapra átmenetileg Bohumír Kóňa, a gazdasági főosztály vezetője lett megbízva a cég irányításával. A júniusi testületi ülésen pedig elfogadhatjuk az igazgató tisztségre kiírandó versenypályázat feltételeit, aminek nyomán egy átlátható versenyben szeretnénk kiválasztani a járulékos szervezet új vezetőjét.

• Miért Bohumír Kóňa?

– Jelen pillanatban komoly gazdasági nehézségekkel kell szembenéznie a vállalatnak, mivel a Comorra Servis szinte összes tevékenysége vagy leállt, vagy erősen korlátozott volt a vírus miatt, ezért elmaradtak a bevételek is. Mondhatnánk úgy, hogy válságmenedzselés kell, de nincs idő betanulásra, azonnal kell kezdeni. Kóňa mérnök ismeri a cég hátterét és van tapasztalata ilyen téren. Kértem tőle, hogy egy átfogó ellenőrzés készüljön, és hogy a jövőben a városnak nagyobb rálátása legyen az ottani tevékenységre.

• Marian Šulák, a városüzemeltetési osztály főosztályvezetője is távozik.

– Neki lejárt az egyéves szerződése, amit nem hosszabbítottunk meg. Jelenleg Solymos János van a főosztály irányításával megbízva. Marian Šulák jó szakember, aki viszont szintén a magánszektorban edződött, így a közszférában nehezebben mozgott. A kommunális szolgáltatások teljes átszervezés alatt vannak, aminek része lesz az új városi cég is. Erre a helyre a legmegfelelőbb embert keressük.

• Várhatóak egyéb személycserék is?

– Még tavaly jeleztük, hogy az összes főosztályvezetői poszt meg lesz versenyeztetve. Bizonyos események és a vírus miatt most ez csúszott, de a szociális, illetve az oktatási főosztály lesz az utolsó kettő, ahol ez megtörténik a következő hetekben. Várjuk a jelentkezőket, de a régi vezetők is lehetőséget kapnak. Ugyanakkor a főosztályvezetőnek tisztában kell lenni a céljaival, jól látni az esetleges hiányosságokat vagy lehetőségeket. A régi vezetőknek egy versenyhelyzetben kell bizonyítani és kiérdemelni a folytatást – ha nem lesznek jobbak, akkor ők kapnak lehetőséget.

• Ellenzéki képviselők többször utaltak arra, hogy a versenypályázatok csak arra jók, hogy a városvezetés a saját embereit ültesse pozíciókba.

– Ha nem a legjobb vezetőket választjuk, azzal magunknak teszünk keresztbe. Kisebbik rossz esetén helyettük dolgozhatunk, de akár még gondokat is okozhatnak. Én a legjobb csapatot szeretném, mert ez a siker alapja, amiben mindenki érdekelt. Azt viszont biztosan mindenki elfogadja, hogy egy jó csapatba olyan embereket keresnek, akik egyirányba eveznek a többiekkel, mivel ha nem így van, a város hajója nem jut előre. Ez még egy focicsapatban is elfogadhatatlan, nem egy olyan helyen, ahol több száz embernek kell hatékonyan működni.

(d)

Kapcsolódó cikkeink:

Új vezetők a városi hivatalban

Nemes kihívás, keményen dolgozunk majd

Top