Senki nem tudta, rég vége a gútai sertéstelep-ügynekGúta/Régió. Egy városi mezőgazdasági földterület bérleti szerződésének meghosszabbítása kapcsán derült ki, hogy a nagymegyeri Dan Slovakia Agrar Részvénytársaságnak (DSA) már 2020. október 31-én lejárt az előszerződése a Balseed Kft.-vel azon ingatlan megvásárlására, ahol nagykapacitású sertésfarmot akart létesíteni a város határában. Ezt a stagnócai farm tulajdonosa-ügyvezetője, Ambroš Pál többször megerősítette a múlt hétfői testületi ülésen. A képviselők nehezményezték, hogy ezt a tényt korábban nem közölte velük, illetve a város lakosaival, akik rengeteg energiát belefektetve számtalan fórumon tiltakoztak az óriásfarm megépülése ellen, több mint 10 ezer aláírást is összegyűjtve. Ami pozitívum, hogy az elhangzottak alapján most már bizton kijelenthető: a nagy felháborodást kiváltó beruházásból nem lesz semmi.

Ambroš Pál azért kért szót, mert az októberi ülésen a képviselők nem hagyták jóvá a Balseed számára a városi mezőgazdasági földek bérleti jogának újabb öt évre történő meghosszabbítását. A vállalkozó ezen döntés átértékelésére kérte az önkormányzatot, ugyanakkor azt is elárulta, hogy ő készül felújítani a stagnócai telephelyét, a sertésállománya kapacitását pedig 2300-ra szeretné növelni, mert így lenne rentábilis számára a gazdálkodás. Tisztában van ugyan azzal, hogy a képviselőtestület – éppen a dán tulajdonosi hátterű DSA terjeszkedését meggátolandó – tavaly úgy módosította a város területfejlesztési tervét, hogy az adott térségben legfeljebb 1560 sertést lehessen tartani, ő mégis kivételt kérne ezen korlátozás alól. Azt is elárulta, hogy a városi hivatal két, erre irányuló kérvényét már visszautasította az elmúlt egy év során. Ambroš Pál részletesen ecsetelte, hogy családi vállalkozásuk a 2013 óta fokozatosan romló helyzet miatt akarta eladni a nem rentábilis stagnócai telepet, de 2020-ban pozitív változások álltak be a Balseed gazdálkodásában, ezért inkább maguk fejlesztenének. Ehhez azonban szükségük lenne a várostól eddig bérelt földek bérletének meghosszabbítására is.

Bizalmatlanok a vállalkozóval szemben

Nem sokon múlott egyébként, hogy az októberi ülésen a testület megszavazza a földbérletet a Balseed számára. Angyal Béla, Németh Iveta és Ferencz László képviselők az utolsó pillanatban arra hivatkozva állíttatták le a szavazást, hogy a jelzett vállalkozó óriási gondokat okozott a városnak azzal, hogy stagnócai telepét el akarta adni a DSA társaságnak, így szerintük nem kellene vele újabb szerződést kötni. Ez a kifogás a múlt heti ülésen is több képviselő felszólalásában elhangzott. Nem tartották elégségesnek a vállalkozó azon ígéretét, hogy már nincs és a továbbiakban sem lesz semmilyen kapcsolata ezzel a társasággal, mint mondták, bizalmatlanok vele szemben. Arra sem látnak garanciát, hogy a jövőben ne ismétlődjék meg ez a helyzet. Kimondottan nehezményezték, hogy Ambroš Pál csak most látta szükségét kiállni a testület elé, amikor az ő érdeke kívánta. Nem szólt arról, hogy a Dél-Szlovákiában masszívan terjeszkedni akaró, mindenütt aggályokat kiváltó DSA-val kötött előszerződést, de arról is hallgatott eddig, hogy egy éve lejárt ez a megállapodás és nincs is szándékában meghosszabbítani azt. Mindezek fényében érdekes adalék, hogy a környezetvédelmi minisztérium környezeti hatástanulmányokat vizsgáló részlege idén júliusban még olyan állásfoglalást adott ki, hogy a nagykapacitású sertéstelep végső soron nem káros a környezetre, ezért megépíthető.

Versenytárgyaláson hirdetik meg a terület bérletét

A vitában két képviselő, Lengyel István és Árgyusi Imre állt ki Ambroš Pál mellett. Rámutattak: több mint 20 éve jó kapcsolat van a város és a vállalkozó között, nem maradt el a bérleti díjjal sem, ezért szerintük eleget kellene tenni kérésének és továbbra is bérbe adni neki a mintegy 40 hektárnyi városi mezőgazdasági területet. A testület 7 nem, 3 tartózkodás és 2 igen szavazat mellett azonban elutasította ezt a javaslatot. Egyhangúlag megszavazta viszont, hogy a jelzett parcellák bérletét nyilvános versenytárgyaláson hirdesse meg a város. Erre természetesen a Balseed is jelentkezhet. A nyertes a legmagasabb bérleti díjat ajánló jelentkező lesz.

(vkm)

Kapcsolódó cikkeink:
A minisztérium rábólintott a gútai sertésfarmra
Gútai sertésfarm: a minisztert is megszólítják
Tízezren tiltakoznak, mégis nyomul a befektető
Nincs válasz, miért lenne előnyös a sertésfarm
Tüntetés a dán sertéstelepnél

Top