Gútai sertésfarm: a minisztert is megszólítják

Szakértői véleményt dolgoztat ki arra jogosult szakemberrel Gúta a további érintett településekkel egyetértésben annak megállapítására, hogy a sertéstelepekről származó hígtrágya hosszan tartó injektálása milyen hatással van a termőtalajra, valamint a földalatti vizek minőségére – összehasonlítva azon területekkel, ahol nem alkalmazzák ezt a módszert. Erről határozott a múlt pénteki soron kívüli ülésen a képviselő-testület.

Lapunk is többször foglalkozott már a Dan-Slovakia Agrar Rt. azon tervezetével, miszerint Gúta határában, Stagnócán nagykapacitású sertéstelepet szeretne létesíteni, 16 ezresre bővítve a jelenlegi 1500-as kapacitást. A beruházás ellen tiltakoznak a város, valamint a környező települések önkormányzatai és a széles nyilvánosság is. Gúta hatályos területrendezési terve pedig – amelyet tavaly pontosított a testület – nem is engedélyez ilyen jellegű bővítést. Mindezek ellenére zajlik az engedélyeztetései eljárás. A beruházó már kidolgoztatta a környezetvédelmi hatástanulmányt, a következő fázisban a környezetvédelmi minisztérium által kijelölt független személy elkészíti hozzá a szakvéleményt, ebből születik egy végleges állásfoglalás, majd ez alapján a környezetvédelmi felügyelőség, mint engedélyező szerv, engedélyezi vagy sem a beruházást. Ez utóbbinak figyelembe kell vennie a nyilvánosság véleményét és az érintettek által emelt kifogásokat is.

A soron kívüli testületi ülést nyolc képviselő indítványára hívta össze Horváth Árpád polgármester, amelynek egyetlen napirendi pontja a tervezett sertéstelep bővítése elleni állásfoglalás elfogadása volt. Elhangzott, bár vannak nézeteltérések a városvezetés és egyes képviselők között, ebben az ügyben mindenkinek össze kell fognia a beruházás megakadályozása érdekében. A lehető legtöbb szakmai érvet kell felsorakoztatni, ezért is készíttet a város egy szakvéleményt a hígtrágya hosszantartó alkalmazásának hatásairól, ami újabb érvként szolgálhat majd a beruházás megvalósulása ellen.

Horváth Árpád arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy a környező települések polgármestereivel közösen levélben kértek találkozót Ján Budaj környezetvédelmi minisztertől. A személyes találkozó során olyan törvény kidolgozására kérik a tárcavezetőt, amely pontosan szabályozná, az országban hol lehet és hol nem nagykapacitású sertéstelepet létesíteni. Ezzel elejét vehetnék annak, hogy egyes beruházók sorra próbálkoznak a terjeszkedéssel, az önkormányzatoknak pedig maguknak kell felvenni velük a harcot.

(vkm)

Kapcsolódó cikkeink:

Tízezren tiltakoznak, mégis nyomul a befektető
Végleges nem az óriásfarmra
Nincs válasz, miért lenne előnyös az óriásfarm
Tüntetés a dán sertéstelepnél

Top