Körforgalmat az izsai letérőhöz!

A Hídverő Társulást alkotó községek, továbbá Komárom városa körforgalom kiépítését kérvényezi a Komáromból Érsekújvárba tartó 64-es út és a Párkányba vezető 63-as út kereszteződésében. A reggeli és délutáni csúcsforgalom idején ugyanis feltorlódnak az Izsa irányából érkező autók, mivel nemcsak nehézkes, de balesetveszélyes is innen Komárom felé kanyarodni.

A polgármesterek a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) beruházási részlegének címzett kérvényükben rámutatnak, hétköznap 7 és 9 óra, illetve 15 és 17 óra között rendkívül körülményes kikanyarodni Izsa irányából a Komáromba vezető főútra. Ebben az időszakban csúcsforgalom van a Komárom-Érsekújvár útszakaszon, ráadásul az Izsa felől érkezőknek még a benzinkútról, illetve Vágfüzes irányából érkező autóknak is előnyt kell adniuk, és gyakoriak a balesetveszélyes helyzetek.

ut2

A kérvény megfogalmazói emlékeztetnek arra, hogy a problémás helyzetre már többször is felhívták az illetékesek figyelmét, például Komárom, illetve Nyitra megye területrendezési terveinek módosítása kapcsán. „A körforgalom olyan forgalomszervezési megoldás, amit főleg nagy forgalmú, vagy veszélyes kereszteződésekben alakítanak ki. Előnye, hogy lelassítás nélkül nehezen lehet áthaladni rajta, illetve csak egy irányba kell figyelni a behajtásnál. A körforgalom miatt az útkereszteződések biztonságosabbak, és gyorsabb áthaladást biztosítanak. Nagyon korszerűtlen és balesetveszélyes ez a kereszteződés, ezért szeretnénk, ha végre körforgalom kerülne ide“ – mondta Domin István, Izsa polgármestere. „Kissé bonyolítja a helyzetet, hogy a kereszteződésbe Vágfüzes irányából csatlakozó út nem állami, hanem megyei kezelésben van, de reméljük, ez nem lesz akadálya a beruházásnak.”

A polgármesterek arra kérik tehát a Szlovák Útkezelő Vállalatot, értékelje át a helyzetet és a közlekedésbiztonság javítása céljából építsen ki körforgalmat a jelzett útszakasznál. A kérvényt 13 község – Izsa, Pat, Virt, Dunaradvány, Dunamocs, Karva, Búcs, Bátorkeszi, Madar, Marcelháza, Hetény, Vágfüzes és Csallóközaranyos – vezetője, továbbá Stubendek László, Komárom polgármestere is aláírta.

(mir)

Top