Petíció a gyorsabb vonatközlekedésért

Decembertől új vasúttársaság bonyolítja a személyforgalmat a Komárom és Pozsony közötti vasútvonalon, ám ez nem hozott jelentős előrelépést: maradt a két órán felüli menetidő, többen késésekre is panaszkodnak. A fő ok az elmaradott infrastruktúra – a vonal kétvágányúvá bővítéséért néhány napja aláírásgyűjtés indult.

A Leo Express cseh társaság december 10. óta üzemelteti a személyvonatokat a Komárom – Dunaszerdahely – Pozsony vasútvonalon. Az új szolgáltató 9 évre nyerte el a személyforgalom bonyolítását. Az Alstom LINT típusú vonatszerelvények klimatizáltak, alacsonypadlósak, ami megkönnyíti a mozgássérültek, illetve babakocsival, kerékpárral utazók életét. Ingyenes WiFi, gyerekrészleg, pelenkázó pult is elérhető, a mozgássérültek, kerekesszékesek részére külön toalett áll rendelkezésre.

A felszereltséggel tehát nincs baj, ám a gyorsasággal akadnak gondok. A menetrend szerint Komáromból hétköznapokon 14 járat indul Pozsonyba, hétvégenként 9, a legrövidebb menetidővel közlekedő járat a két végállomás között 2 óra 5 perc. Ezzel szemben érsekújvári átszállással – jó esetben – másfél óra alatt is el lehet jutni vasúton Komáromból Pozsonyba.

A lassúság oka főként az infrastruktúra elmaradottsága: a nem villamosított csallóközi vasútvonal egyrészt csak egyvágányú, a sínpálya rossz állapotú, több helyen 60-80 km/órás sebességkorlátozás van érvényben, a peronok egy része még mindig felújításra vár. A csallóközi szakasz komoly biztonsági kihívásokkal küzd, sok helyütt a mai napig nincs sorompóval ellátott vasúti átjáró, de még fényjelzés sem. A csallóközi vasútvonal bővítése és felújítása állami feladat – lenne.

Aláírásgyűjtés a kétvágányúsításért

Marek Lackovič, a Progresszív Szlovákia parlamenti képviselője múlt héten online petíciót indított a peticie.com weboldalon, melyben az aláírók a teljes körű felújítás haladéktalan megkezdését, illetve a vasúti pálya két vágányra bővítését követelik az illetékesektől, illetve konkrétan a Szlovák Államvasutaktól (ŽSR).

A petíció szerint 2021-ben már kidolgoztak egy megvalósíthatósági tanulmányt a 95 kilométeres vasúti szakasz korszerűsítésére, melyben hat különböző megoldási javaslattal számolnak, melyek költsége – függően a variánstól – 18 millió eurótól 922 millió euróig terjed.

A képviselő leszögezi, sok helyütt már 40 éves a sínpálya, ami gyakorlatilag az élettartamának végét jelenti – az egyik legforgalmasabb, úszori (Kvetoslavov) szakasz például 1972-ben volt felújítva. A ŽSR egyik belső jelentése szerint a Pozsony – Komárom szakaszt 2027-ig fel kell újítani – ha az átfogó korszerűsítés nem történik meg, akkor 50 km/órás sebességkorlátozást kell majd bevezetni, ami egyúttal a járatok ritkítását is jelentené.

A petícióban rámutatnak, míg 2011-ben nagyjából 800 ezer utast szállítottak a csallóközi vonalon, 2022-ben már 4 milliót. Vagyis a személyszállítás terén igenis van igény a vonalra, ahogy a teherforgalom terén is. A tervek szerint elsőként a Pozsony – Dunaszerdahely szakaszt kellene felújítani, ezen belül is a Pozsony – Úszor közötti pályarészt villamosítani és kétvágányúsítani.

Az aláírók felszólítják az illetékeseket, haladéktalanul tegyenek lépéseket a vasúti szakasz korszerűsítése ügyében, összhangban a korábbi megvalósíthatósági tanulmánnyal. Marek Lackovič ígéri, parlamenti határozat elfogadását kezdeményezi majd a felújítás ügyében. Pár nap alatt ezren írták alá a petíciót.

(csá)

Jön az új vasúttársaság a Csallóközbe
Egyre többen buszoznak Komáromban

Top