Ősszel nyit Komárom új sörfőzdéje a várban

2021 őszén hagyták jóvá a komáromi önkormányzati képviselők, hogy egy kézműves sörfőzde kezdje meg működését a központi erődben. Egész pontosan a kaszárnyaépület néhány helyiségben. Bár a Covid-járvány lelassította az előkészületeket, a Kamarum társaság vezetői nemrégiben benyújtották a sörgyár beindítását célzó részletes terveiket az illetékes hatóságokhoz. Ha minden jól megy, szeptemberben már kortyolhatjuk a komáromi várban főzött kézműves nedűt.

Több száz éves sörfőzőhagyomány

Bár kevesen tudják, Komáromban komoly múltja van a sörfőzésnek. A történelmi Magyarországon elsőként itt alakult sörfőző céh még a 17. század végén, 1696-ban – hamarabb, mint Budapesten, illetve bárhol másutt a jelenlegi Szlovákia területén. Hogy miért pont itt, arra választ ad az akkoriban virágzó kikötő, a városon áthaladó hajók, melyek nemcsak gabonát szállítottak nagy mennyiségben, hanem más, a sörfőzéshez szükséges alapanyagot is – a hajók legénysége pedig egy sörfogyasztó vendégkört is jelentett egyben.

Legutóbb 1995-től 13 éven át működött sörfőzde Komáromban, a Klapka lakótelepen. A Sigip üzem évente 2700 hektoliter Karl Beer elnevezésű sört állított itt elő, azonban csődbe ment. 2019-ben aztán úgy tűnt, újra sört főzhetnek a korábbi helyen. A komáromi székhelyű Techimpex társaság egy évi 4800 hektoliter sör előállítására képes üzemet tervezett beindítani. Meg is történtek az előkészületek, a benyújtott tervük értelmében kézműves söröket főztek volna elő mintegy 150 négyzetméteren. Szinte már csak a nyitás volt hátra, ám végül mégsem kezdte meg a sörfőzést a kisüzem – a szóbeszéd szerint a tulajdonosi körön belüli nézeteltérések miatt.

A város jóváhagyta

2021 tavaszán aztán egy újabb tervvel álltak elő komáromi vállalkozók. Kuzma György és Gyuricsek Attila megalapították a Kamarum – Komárom Városi Sörfőzde társaságot azzal a céllal, hogy egy kézműves sörfőzdét építsenek az észak-komáromi központi erődben, egész pontosan a Pavillon Kronwerknek is nevezett kaszárnyaépület három földszinti helyiségében, melyek a már felújított kápolnarész szomszédságában találhatók.

Ezért a Kamarummal szorosan együttműködő Stará pevnosť (Öreg erőd) nonprofit szervezet 2021 tavaszán kérvényezte az említett helyiségek bérbevételét a várostól azzal, hogy a sörfőzde albérletben működik majd. Az önkormányzati képviselők végül két lépcsőben rábólintottak az elképzelésre. Ennek értelmében 35 évre bérbe kapták az épületrészt, összesen 533 négyzetméternyi területet, ahol – a műemlékvédelmi, közegészségügyi, élelmiszerbiztonsági és környezeti szabályok betartásával – beindíthatják a sörfőzdét. Számszerűleg évi 8 ezer euróért kapták meg az ingatlanrészt, ám az általuk végrehajtott felújítási költségeket beleszámolhatják a bérleti díjba.

Szeptemberben nyithat

A döntés után meg is kezdődtek az előkészületek, ám a Covid-járvány is lassította az ügymenetet. Végül tavaly decemberben nyújtották be a csaknem 50 oldalas vállalkozó tervüket környezeti hatástanulmányra, illetve a közegészségügyi hivatalnál is jelezték szándékukat. A szükséges hatósági eljárások folyamatban vannak – tudtuk meg Kuzma Györgytől. Jelenleg zajlanak a belső építési munkálatok – vezetékek fektetése –, és ha az engedélyek beszerzése is a tervek szerint halad, idén szeptemberben már kortyolhatjuk a vár falai között készült habos nedűt.

Klapka sör biztosan lesz

Kuzma György elmondta, a beruházás teljes költségét félmillió euróra becsüli. Évi 700 ezer liter kézműves sört készítenének, és legalább 7-8 fajtát kínálnának. Mint mondta, három szempont alapján keresztelik majd el egyes söreiket. Egyrészt Komáromhoz és a régióhoz köthető ismert és neves személyiségekről – például biztosan kínálnak majd pilzeni típusú, 12-es világos sört, amit Klapka György tábornokról neveznek el. Másrészt az erődrendszerhez kapcsolódó, továbbá a város sörfőző hagyományait felidéző márkanevekkel is készülnek. Egy-egy nagyobb régiós eseményre – például a Komáromi Napokra – külön sört készítenének.

A másik cégvezető, Gyuricsek Attila feladata elsősorban maga a sörfőzés – bő 5 éve készít kézműves söröket kisebb mennyiségben. Kérdésünkre elmondta, söreiket jó minőségű komáromi vízből főzik, ami különösen pilzeni sörök készítésére alkalmas. A lévai malátagyárban készül a sörmaláta, mégpedig elsősorban a környéken termesztett árpából, így elmondható, hogy a Kamarum sör valóban helyi-régiós termék lesz. Főznének 13-as barnasört és félbarnát, belga típusút, ipát, gyümölcsös italt, lennének szezonális, téli-nyári söreik is – a kínálatot fokozatosan bővítenék.

Sörivás helyben is

Szeretnék, ha a komáromiak a sajátjuknak éreznék a sört. Ezért régiós éttermeknek és sörözőknek is szállítanának a kézműves nedűből, másrészt a sörfőzde belső tereiben is lehetne fogyasztani, továbbá a kaszárnyaépület mellett kialakítandó teraszon. Bíznak abban, hogy a kinti rész már a sörfőzde indulásával egy időben megnyithat, ám ez attól is függ, hogy addigra megkezdi-e működését a kaszárnyaépület főkapujánál jelenleg is épülő fogadóközpont (utóbbiról előző számunkban írtunk). Ha igen, akkor nem lesz akadálya annak, hogy a főkaputól balra elhelyezkedő épületrész állandóan nyitva legyen a nagyközönség előtt, és bármikor szabadon bejuthassanak ide a sörözni vágyók, hiszen a várlátogatásra érkező turisták csoportjai a kaszárnya főkapujától indulnának.

A kaszárnyában kialakított éttermi rész

Komárom új sörfőzdéje a kaszrányaépület kápolnarészének szomszédságában épül. Ezt a részt már évekkel ezelőtt bérbe vette a Kamarum partnere, a Stará pevnosť/Öreg erőd nonprofit szervezet. Azóta kívül-belül felújították. Színvonalas konferenciatermet, éttermi részt, apartmanokat alakítottak ki, melyek sokféle rendezvény megtartására alkalmasak, egyúttal jól kiegészíthetik a sörfőzde által tervezett eseményeket. Kuzma György ugyanis elmondta, idővel például sörfesztivált, vagy éppen a sörfőzés tudományát és hagyományait bemutató rendezvényeket is tartanának. Ezen kívül a sörök mellett néhány más terméket is kínálak majd ajándékcsomagolásban, amikkel elsősorban a turistákat céloznák meg, egyszerre népszerűsítve a sörfőzdét és Komárom látványosságait és értékeit.

Csaba Ádám

Szabadon bejárhatunk majd a központi erődbe?
Komáromi sört főzhetnek a várban

Top