Újul a kaszárnyaépület, épül a fogadóközpontJavában zajlik egy közel egymillió eurós fejlesztés az észak-komáromi központi erődben. Egy turisztikai fogadóközpontot alakítanak ki a kaszárnyaépületben, megújul a homlokzat egy szakaszon, továbbá egy trafóállomás is létesül.

2020 őszén derült ki, sikeres volt Észak- és Dél-Komárom közös pályázata: majd’ másfél millió euróból jelentős fejlesztésekre kerül sor a központi erődben, illetve a dél-komáromi Igmándi erődben. A PonsDanubii EGTC segítségével irányított projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg.

Innen nyílik majd a fogadóközpont

Észak-Komárom közel 950 ezer eurónyi támogatást kapott a központi erőd fejlesztésére, amihez az önkormányzat is hozzájárul 50 ezer euró körüli önrésszel. Ebből az összegből egy fogadóközpontot alakítanak ki a laktanya épületében – a már korábban megújult főkaputól nyílik majd. Az erődbe látogatók itt kezdhetik meg a vársétát. Négy helyiséget újítanak fel teljesen: lesz egy pénztár és idegenvezetői iroda, ahol turisztikai tájékoztatókat és szuveníreket kínálnak majd, továbbá toaletteteket is építenek a turisták és a személyzet számára – valójában egy hasonló teret alakítanak ki, mint amilyet a dél-komáromi Monostori Erődből már ismerhetünk. Jelenleg már zajlanak az építési munkálatok, a belső terek felesleges másodlagos falait lebontották, jelenleg a csatornázás zajlik, majd a padló kerül sorra – tájékoztatta a Deltát Ozimy Andrej, a várlátogatásokat szervező Pro Castello Comaromiensi közhasznú nonprofit szervezet igazgatója.

Az elmúlt években több kisebb lépésben fejlesztették, restaurálták a kaszárnyaépületet, többnyire a város sikeres pályázatai nyomán – legutóbb a tetőzet utolsó szakaszának felújítása fejeződött be. A kápolnarészt is szépen restaurálták (ezt a Stará pevnosť Komárno társulás végezte), a homlokzat és a főkapu külseje ugyancsak megújult, nemrégiben egy szabadulószoba is megkezdte működését az ódon falak közt. Az említett pályázat keretében jelenleg a homlokzat egy további, 150 méteres szakaszát újítják – bár a munkálatok a téli időszakban szünetelnek, tavasszal befejeződnek. A folyamatban lévő mindkét fejlesztés kivitelezője a komáromi Darton Kft.

Egy harmadik, kevésbé látványos, ám lényeges eleme is van a projektnek: egy új trafóállomás is létesül, illetve lefektetik a fő villanyvezetékeket, ami megoldja az Újvár és az Öregvár energiaellátását. Ez alapfeltétele annak, hogy további szolgáltatásokkal bővüljön a központi erőd, kiépülhessen a közvilágítás, illetve más tevékenységek, oda illő turisztikai vállalkozások is megtelepedhessenek a központi erőd területén. Ozimy Andrej kérdésünkre elmondta, a trafóállomás esetében készítik elő a közbeszerzést, így a munkálatok itt is elkezdődnek a közeljövőben.

A határon átnyúló projekt keretében a dél-komáromi Monostori Erőd közhasznú társaság félmillió euró értékben az Igmándi erődöt fejlesztheti. Itt megújul a meglévő kiállító- és fogadótér, az irodák, mosdók, valamint egy meleg ételeket kínáló étterem is létesül. Mindez elősegíti, hogy az Igmándi erőd egy olyan helyszínné váljék, amely különböző rendezvényeknek adhat otthont. Ez már csak azért is lényeges, mert az erődrendszer dél-komáromi elemei közül az Igmándi erőd a város szívében található, így a lakosok számára a legkényelmesebben érhető el. A tervek szerint az erőd homlokzatát is megtisztítják, valamint a környékét is rendbe teszik, parkosítják.

csaba

Top